Skip to navigation Skip to main content

De lekkerste gerechten uit het Zwarte Woud

Vleeswaren Speckplatte
© Spalder Media Group

Het Zwarte Woud is een geweldige vakantiebestemming. Naast heerlijk wandelen, fietsen en tal van bezienswaardigheden bezoeken kun je er ook fantastisch eten. Tussen de bekende Duitse klassiekers staan een aantal typische gerechten uit de regio op het menu. Ben jij gek op lekker eten en ben je benieuwd wat je tijdens je vakantie echt niet mag overslaan? In dit weblog vind je de lekkerste gerechten uit het Zwarte Woud.

1. Schwarzwälder Kirschtorte

Eén van de meest bekende Duitse taarten is de Schwarzwälder Kirschtorte. Hoewel de naam anders doet vermoeden, komt de taart oorspronkelijk niet uit het Zwarte Woud. Waarom dan die naam? Dat kan iets te maken hebben met het Kirschwasser (afkomstig uit het Zwarte Woud), de chocoladesnippers die op het donkere bos lijken of de kleuren van de typische klederdracht uit de regio. Niet belangrijk, het gaat natuurlijk vooral om de smaak en die is hemels. Lang leve de persoon die de combinatie van kersen, chocolade, kirsch en slagroom heeft bedacht! Ondanks de onzekere verhalen over de herkomst, hoort de Schwarzwälder Kirschtorte toch echt helemaal thuis in het Zwarte Woud. Zelf maken?

Puntje Schwarzwälder Kirschtorte
© Unsplash / Ilona Frey

2. Badisches Dreierlei

Het Zwarte Woud ligt in Baden-Württemberg. Veel gerechten typeren zich niet alleen voor dit bosgebied, maar ook voor de deelstaat. De Badisches Dreierlei is zo'n typisch gerecht. Wanneer je eens een keer iets anders wilt eten, is dit echt een aanrader. Ergens heeft het iets weg van Tiroler Gröstl, maar eigenlijk ook weer niet. Vooral 's zomers wordt de Badisches Dreierlei veelvuldig gegeten. Het gerecht bestaat uit een drieluik met 'Brägele' (gebakken aardappeltjes), een worstsalade en 'Bibbeliskäs' (kwark met verse kruiden).

3. Schwarzwälder Hotdog

Af en toe heb je zin in een lekkere snack. En dan niet zo'n gezonde, maar eentje die slecht voor je is. Het liefst vergezeld met een groot bord goudgele frieten. Als 'ie op de kaart staat, bestel dan een Schwarzwälder Hotdog. Een heerlijk gegrilde Duitse worst met Schwarzwälder Schinken, gebakken uitjes, mosterd, radijs en augurk.

4. Flädlesuppe

Inwoners in het Zwarte Woud zijn fan van soep. Vooral runder- en kippenbouillon zijn erg populair. Ideaal voor als je een keer niet zo'n trek hebt in een zware maaltijd. Een tip is Flädlesuppe, een overheerlijke runderbouillon met reepjes pannenkoek en verse kruiden. Vaak geserveerd met vers brood.

Zelfgemaakte Flädlesuppe

5. Schupfnudeln

Veel gerechten uit het Zwarte Woud zitten bomvol calorieën. Je hebt er immers voldoende nodig als je actief bezig bent! Een gerecht dat helemaal in dit rijtje thuis hoort, is Schupfnudeln. Ook wel Fingernudeln (vingernoedels) genoemd. Een gerecht dat in elke Badische keuken bekend is. De aardappelnoedels hebben iets weg van gnocchi en worden vooraf krokant gebakken in de pan. Zo is de buitenkant knapperig en de binnenkant lekker zacht. Vaak geserveerd met Sauerkraut en Speck. Heerlijk!

6. Vesper met Schwarzwälder Bauernbrot

Eén van de tradities in het Zwarte Woud is 'Vesperen'. Oftewel genieten van een heerlijke snack, vol met lokale producten. Vaak geserveerd op een gezellig plankje met traditioneel Schwarzwälder Bauernbrot. Op de meeste Vespers vind je een combinatie van Schwarzwälder Schinken, Speck en huisgemaakte worst. Ook kaassorten behoren tot de mogelijkheden. Ideaal als tussendoortje tijdens de wandeling, maar ook als hapje bij de borrel. Toch liever als lunch? Dat is uiteraard geen probleem!

Plank met brood en vlees

7. Badischer Wurstsalat

Een ander typisch Badisch gerecht is de Badischer Wurstsalat (vergelijkbaar met de Elsässer Wurstsalat). De salade heeft iets weg van de bij nummer 2 genoemde Badisches Dreierlei. De basis bestaat uit reepjes Fleisch- en Schwarzwurst en Emmentaler Allgäuer Bergkäse. Daarbij komt Höri-Bülle (rode ui geteeld bij de Bodensee), augurk, mosterd, azijn, zout, peper en olie. Een bijzondere, maar hele lekkere salade.

8. Schwarzwälder Käsespätzle

Je hoeft echt niet alleen naar Oostenrijk voor Käsespätzle. Ook in Duitsland serveren ze deze lekkernij. In het Zwarte Woud eet je natuurlijk Schwarzwälder Käsespätzle. Die is niet anders dan de variant die je gewend bent, alleen worden er vaak wat reepjes Schwarzwälder Schinken bij geserveerd.

Zelfgemaakte Schwarzwälder Käsespätzle

Bonustip: drink er lokaal bier bij

Bier speelt een belangrijke rol in het Zwarte Woud. Het aantal soorten dat je hier kunt bestellen, lijkt bijna oneindig. Diverse bierbrouwers uit het Zwarte Woud zijn inmiddels internationaal bekend. Proef bijvoorbeeld de Zäpfle van staatsbrouwerij Rothaus of het Diplom Pils van brouwerij Waldhaus. Andere lekkere biertjes zijn Rogg Zipfel en Inselhopf. Meerdere brouwerijen bieden rondleidingen met een bierproeverij aan. Een ideaal uitstapje voor bierliefhebbers!

Op vakantie in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een dichtbebost gebied en het grootste én oudste middelgebergte van Duitsland. Een deel ervan is sinds 2014 benoemd tot nationaal park. Met een gemiddelde neerslag van ruim 2700 mm per jaar, is het één van de natste gebieden van Duitsland. Toch betekent dit niet dat je er geen fijne vakantie kunt beleven. Integendeel! De prachtige natuur vol watervallen vraagt om ontdekt te worden. Qua activiteiten is er ontzettend veel mogelijk. Toch willen we je aanraden om de regio te voet te ontdekken. Met ruim 24.000 km aan wandelpaden zijn er voldoende mogelijkheden voor wandelliefhebbers van alle leeftijden en niveaus. Of je nou kiest voor een mooie dagtocht of een lange-afstandswandeling, vergeet ook zeker geen bezoekje te brengen aan de vele bezienswaardigheden!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.