Skip to navigation Skip to main content

Nationaal Park Schwarzwald: hét gebied voor natuurliefhebbers

8066 - Nationaal Park Schwarzwald: hét gebied voor natuurliefhebbers
© Schwarzwald-Baar-Kreis

In het zuidwesten van Duitsland, in de provincie Baden-Württemberg, ligt Nationaal Park Schwarzwald. Een park vol donkere groene bossen, naaldbomen, hoge bergen, diepe meren, heidevelden en veenlandschap. Het is één van de jongste natuurparken van Duitsland, maar wel gelegen in één van de oudste middelgebergten van Europa. Gemiddeld valt er hier meer regen dan in de rest van Duitsland, maar laat dat je zeker niet weerhouden. Beleef in Nationaal Park Schwarzwald een actieve of ontspannen vakantie en geniet van de prachtige en mysterieuze natuur.

Nationaal Park Schwarzwald: een gebied voor natuurliefhebbers

Bijzonder aan Nationaal Park Schwarzwald is dat het nog maar net bestaat. Het park is opgericht in 2014 en dat terwijl het gebied zelf al miljoenen jaren geleden is ontstaan. Het is een park met donkere naaldbossen, veengebieden, heidelandschap, bergmeren en fantastische uitzichtpunten. De karen uit de ijstijd (cirkelvormige valleien, ontstaan door gletsjers) zijn typerend voor de uitstraling van het gebied. Dieren en planten gaan hun eigen gang en worden door de mens met rust gelaten. Nationaal Park Schwarzwald is een park met een oppervlakte van meer dan 10000 hectare en gelegen in natuurpark Schwarzwald Mitte/Nord. De natuur is ontzettend wild, ongerept en op sommige plaatsen al meer dan 100 jaar onaangetast door de mens. In het park vind je een aantal hoge bergen boven de 1000 meter.

8066 - uitzicht schwarzwald (1)
Geniet van de mooiste uitzichten in Nationaal Park Schwarzwald! (Foto: © Schwarzwald Tourismus, Michael Sauer)

Het Zwarte Woud

Nationaal Park Schwarzwald is gelegen in natuurpark Schwarzwald Mitte/Nord, oftewel in het Zwarte Woud. Natuurpark het Zwarte Woud is het grootste- en oudste middelgebergte van Europa en is miljoenen jaren geleden ontstaan. Het klimaat is ruig en behoorlijk nat. Met een neerslag van ruim 2700 mm per jaar, is het één van de natste gebieden van Duitsland. Het park heeft haar uitstraling en karakter te danken aan de vele natuurverschijnselen die door de jaren heen hebben plaatsgevonden. Eeuwenoude legendes, spannende verhalen en beroemde sprookjes over het park worden al jarenlang verteld en zijn voor velen een grote inspiratiebron. Al die historie, de verhalen en de legendes zorgen tijdens een bezoek voor een bijzonder magisch en sprookjesachtig gevoel. Geniet van de prachtige natuur, de leuke activiteiten en de gezellige Duitse plaatsjes.

Kom van alles te weten over Nationaal Park Schwarzwald

Een bezoek aan Nationaal Park Schwarzwald betekent niet alleen maar genieten van de adembenemende natuur, maar ook veel leren. Voor jong en oud worden speciale rondleidingen, evenementen en tochten georganiseerd, waarbij je van alles te weten komt over het park en de dieren die er leven. Op de speciale belevenispaden leer je per thema meer over het park. Zoals bijvoorbeeld hoe de dieren er leven en wat gebeurt er tijdens een hevige storm. Natuurlijk hoef je niet per se deel te nemen aan een georganiseerde tour. Je kunt ook informatie inwinnen bij de informatiecentra en daarna zelf op pad gaan.

Wandelen, fietsen, wintersporten en nog veel meer!

Je kunt Nationaal Park Schwarzwald op veel verschillende manieren ontdekken en dat biedt voor iedereen voldoende mogelijkheden. Er zijn kilometers aan wandel-, fiets- en mountainbikepaden. Een iets extremere variant is raften op de rivier de Murg of een afdaling met een speciale mountainkart. ’s Winters kleuren de bergen wit en kan er geskied worden. Natuurlijk hoef je hier niet alleen een actieve vakantie te beleven. Bezoek de gezellige steden en dorpen in de omgeving, of breng een bezoek aan de wellness. De adembenemende natuur zorgt ervoor dat je helemaal tot rust komt.

8066 - wandelen schwarzwald (1)
Je kunt heerlijk wandelen in Nationaal Park Schwarzwald! (Foto: © Schluchtensteig Schwarzwald)

Weetjes en tips over Nationaal Park Schwarzwald

  • Wil je het park op een rustige manier ontdekken? Dat kan met de Schwarzwald Hochstrasse. Je rijdt vanuit Baden-Baden, in het noorden, naar Freudenstadt in het midden van het Zwarte Woud. Een relaxte route, maar met fantastische uitzichten.
  • Wist je dat de koekoeksklok uitgevonden is in het Zwarte Woud? Kijk dus niet gek op als je in de winkels een groot assortiment aan koekoeksklokken tegenkomt.
  • Je kunt met een speciale ranger of gids het park ontdekken.
  • De Schwarzwald Panorama fietsroute is een fietstocht die je van noord naar zuid brengt op de fiets. De tocht is 282 kilometer lang, start in Pforzheim en eindigt in Waldshut-Tiengen. Je fietst door het woud, de prachtige dalen, de bergen en langs kleine riviertjes.
  • Er zijn diverse meerdaagse wandeltochten en dagtochten. Kies je voor een lange afstandswandeling, dan brengt de organisatie de bagage van accommodatie naar accommodatie.

Andere Duitse natuurparken:

Nationaal Park Schwarzwald is niet het enige natuurpark in Duitsland. Nationaal Park Bayerischer Wald en Nationaal Park Berchtesgaden zijn ook twee prachtige natuurparken in Duitsland. Meer informatie vind je hier onder.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.