Skip to navigation Skip to main content

6 tips voor wandelen in het Zwarte Woud

Wandelen op de Menzenschwand in het Zwarte Woud
© Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Wandelen in het Zwarte Woud is heerlijk! Het is het grootste middelgebergte van Duitsland en biedt een uitgestrekt en gevarieerd wandelnetwerk. Of je nu een meerdaagse wandeling wilt maken of juist een korte dagtocht, het is allemaal mogelijk. De routes lopen door dichte naaldbossen, langs watervallen, door kloven en over kronkelige paden en bieden plezier voor jong en oud. Je kunt het Zwarte Woud zelf ontdekken, maar het is ook mogelijk om met een gids op pad te gaan. En ga je met kinderen wandelen? Kies dan voor een van de vele themawandelingen. Kortom, keuze genoeg voor wandelen in het Zwarte Woud. Daarom zetten wij hieronder zes tips voor je op een rijtje.

De mooiste wandelingen in het Zwarte Woud

Als je gaat wandelen in het Zwarte Woud heb je keuze uit ruim 24.000 km(!) aan gemarkeerde wandelpaden. Dit uitgebreide netwerk én de prachtige natuur waar je doorheen wandelt, maken van het Zwarte Woud een geliefde wandelbestemming. Een deel van de wandelingen heeft hier zelfs het kwaliteitszegel 'Premiumwanderwege' gekregen. Deze routes zijn 6 tot 18 km lang en leiden je langs de mooiste stukken natuur en cultuur. Daarnaast vind je hier nog 23 lange afstandswandelingen en tal van andere dagtochten. Voor kinderen is 'Wandelen met Anni' in het leven geroepen. De Anni Abenteuer Wegen zijn themawandelroutes die geschikt zijn voor (kleine) kinderen, waarbij ze onderweg spelenderwijs meer leren over de natuur. Zo kan jong en oud genieten van een fijne wandeling in het Zwarte Woud.

Wandelen op de Wasserfallsteig
© Hochschwarzwald Tourismus GmbH
De Wasserfallsteig is een van de mooiste wandelingen van het Zwarte Woud

1. Wasserfallsteig

Houd je van mooie uitzichten en genieten van de natuur? Dan is de Wasserfallsteig een absolute aanrader als je gaat wandelen in het Zwarte Woud. Je start op wandelparkeerplaats August Euler Platz, vlakbij Feldberg, en loopt vanaf daar naar de Wiesequelle en over de Hebelweg naar de Fahler Wasserfall. Vervolgens wandel je door het dorp Brandenberg en loop je over de Wolfsschlucht naar de Todtnauer Marktplatz en Todtnauer Wasserfall. Je eindigt je wandeling in het dorpje Todtnauberg. De Wasserfallsteig is een van de Premiumwanderwege in het Zwarte Woud en dat is natuurlijk niet zonder reden. De twee watervallen die je onderweg tegenkomt zijn stuk voor stuk indrukwekkend. De Fahler Wasserfall is het kleine broertje van de Todtnauer Wasserfall en beiden zijn prachtig om te zien. Laatstgenoemde is een van de hoogste natuurwatervallen van Duitsland en stort vanaf een hoogte van 97 meter naar beneden.

Wasserfallsteig

Duur 4 uur
Hoogtemeters 453 meter klimmen, 670 meter dalen
Afstand 11,4 km
Ondergrond Bospaden en rotswegen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

2. Genießerpfad Belchensteig

We vervolgen dit rijtje met tips voor wandelen in het Zwarte Woud met Duitslands mooiste wandelroute van 2020: de Belchensteig. Deze prijs heeft de wandeling gekregen dankzij de vele mooie uitzichten die je onderweg hebt. De route loopt over de Belchen, een berg in het Zwarte Woud vanwaar je het mooiste uitzicht van de regio hebt. Bij helder weer kijk je tot de Zwitserse Alpen en de Franse Vogezen. Je start de Belchensteig in Wiedener Eck, een klein plaatsje op een klein uurtje rijden vanaf Freiburg. De route staat vooral bekend om de vele mooie uitzichten, dus neem je tijd om hier onderweg van te genieten. Je loopt door bossen en dalen en over bergpaden naar de top van de Belchen op 1414 meter en weer terug naar de parkeerplaats. Let op, in tegenstelling tot veel andere routes in Duitsland, is deze niet begaanbaar in de winter. Je kunt de route van mei tot en met november bewandelen.

Genießerpfad Belchensteig

Duur 6 uur
Hoogtemeters 621 meter klimmen, 621 meter dalen
Afstand 14,7 km
Ondergrond Bospaden en rotswegen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
Uitzicht op de Belchen in het Zwarte Woud
© Hochschwarzwald Tourismus GmbH
De Belchensteig is onderscheiden als mooiste wandelroute van Duitsland

3. Genießerpfad Karlsruher Grat

Bij het plaatsje Ottenhöfen vind je Genießerpfad Karlsruher Grat, ook weer een van de Premiumwanderwege in het Zwarte Woud. Dit is een pittige rondwandeling vanuit het dorp over de Karlsruher Grat, waarbij de nodige hoogtemeters in een vrij korte afstand overwonnen moeten worden. Je start en eindigt bij het station, dus je kunt met de trein of met de bus het startpunt van de wandeling bereiken. Onderweg loop je langs verschillende watervallen, door romantische bossen en word je getrakteerd op prachtige uitzichten. Halverwege heb je nog een lastige keuze te maken: kies je voor de klettersteig om de Bosensteiner Eck te bereiken, of neem je toch de wandeling. Beide zijn aanraders, maar de klettersteig kan uiteraard wel alleen genomen worden met geschikte uitrusting. Geen paniek dus als je die niet bij je hebt, er loopt ook gewoon een wandelpad omhoog. Kies je voor deze wandeling in het Zwarte Woud, bereid je dan voor op een pittige wandeling over uitdagende rotspaden door een prachtig deel van de regio.

Genießerpfad Karlsruher Grat

Duur 4:45 uur
Hoogtemeters 667 meter klimmen, 667 meter dalen
Afstand 13,6 km
Ondergrond Bospaden en rotswegen
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

4. Durbacher Weitblick

Ben je op zoek naar een wandelroute door een afwisselend landschap in het Zwarte Woud? Kies dan voor de Durbacher Weitblick, door de variërende landschappen van Durbach. Je start op parkeerplaats Festplatz in Durbach en het ene moment loop je tussen de glooiende weides om het volgende moment over ruw en uitdagend terrein te wandelen. Onderweg geniet je van de mooiste uitzichten op Ortenau en word je getrakteerd op je eigen 'Durbacher Weitblick'. Kijk uit op de Rijnvlakte en de Vogezen, de wijngaarden van Durbach, Kasteel Staufenberg en het hoogste punt van Nationaal Park Zwarte Woud, de Hornisgrinde. De Durbacher Weitblick-route is een middelzware wandeling die je langs kabbelende beekjes, door magische bossen en door wilde boomgaarden leidt. Een aanrader voor wijn- en wandelliefhebbers!

Durbacher Weitblick

Duur 3:30 uur
Hoogtemeters 496 meter klimmen, 496 meter dalen
Afstand 11,3 km
Ondergrond Bospaden en grindpaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
Wijnvelden in de omgeving van Sasbachwalden in het Zwarte Woud
© TI Sasbachwalden
De wijnvelden hebben altijd iets romantisch!

5. ParadiesTour Prisental

De ParadiesTour Prisental is een wandelroute die z'n naam eer aan doet. De wijdse panorama uitzichten worden afgewisseld met sprookjesachtige bossen en zorgen voor een een prachtige wandelomgeving. De rondwandeling start op wandelparkeerplaats Gutenhöhe in Schönwald en meteen in het begin heb je al een prachtig uitzicht. Richting het noordwesten kijk je namelijk uit op de tafelbergen van het Zwarte Woud. Je wandelt door het Prisental en onderweg kom je langs verschillende hoogtepunten, zoals de geboorteplaats van de koekoeksklok, watervallen en een oude bobsleebaan. En vergeet ook niet de kapelletjes onderweg van binnen te bekijken!

ParadiesTour Prisental

Duur 2:15 uur
Hoogtemeters 220 meter klimmen, 220 meter dalen
Afstand 10,3 km
Ondergrond Bospaden en grindpaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

6. Seensteig

De laatste tip voor wandelen in het Zwarte Woud is de Baiersbronner Seensteig, een lange afstandswandeling van vijf etappes in de omgeving van Baiersbronn. De etappes zijn middelzwaar tot zwaar van niveau en wisselen in lengte van 12 tot 21 km. De Seensteig is bestempeld als Kwaliteitswandelweg omdat ruim 30% van de route over natuurlijke paden gaat. Je loopt door de weelderige natuur van het Zwarte Woud, waarbij je langs verschillende hoogtepunten komt. Natuurlijk kom je, zoals de naam al doet vermoeden, langs een aantal bergmeren, maar ook de Sankenbacher Wasserfall, het themapad Lotharpfad en het Nationaal Park-centrum behoren tot de highlights. De etappes van de Seensteig zijn ook los te wandelen, maak dan gebruik van de auto of het openbaar vervoer om weer terug bij het startpunt te komen.

Baiersbronner Seensteig

Duur 26 uur (5 etappes)
Hoogtemeters 2704 meter klimmen, 2717 meter dalen
Afstand 89,3 km
Ondergrond Bospaden, rotspaden en grindpaden
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.