Skip to navigation Skip to main content

Wat is klettersteigen? De meest gestelde vragen en antwoorden

53154 - Wat is klettersteigen? De meest gestelde vragen en antwoorden

Klettersteigen, ook wel via ferrata genoemd, is een route door de bergen, waarbij je je zekert via staalkabels. Onderweg kom diverse obstakels tegen, zoals hangbruggen, smalle paadjes met afgronden en rotswanden die je moet beklimmen. Het klimmen gaat veelal via in de rotsen geschroefde punten waar je je handen en/of voeten op kunt zetten. Door middel van een klimgordel en een klettersteigset zorg je ervoor dat je je kunt zekeren en veilig de route kunt afleggen. Klettersteigen kan op verschillende niveau's, van eenvoudige routes voor beginners tot moeilijke tochten voor experts. De moeilijkheidsgraad wordt aangegeven middels letters, maar helaas zijn deze niet in elk land gelijk. In dit artikel lees je alles over klettersteigen en geven we antwoorden op de meest gestelde vragen.

Klettersteigen of via ferrata: wat is het precies?

Bij klettersteigen volg je een uitgezette route in de bergen, waarbij je je continu zekert via stalen kabels. Mocht je komen te vallen, dan blijf je middels je klimgordel aan deze stalen kabels hangen. Het is een combinatie van wandelen en klimmen, waarbij veelal uitdagende natuurlijke of gecreëerde obstakels overwonnen moeten worden. In het Duits spreekt men over klettersteigen en in het Italiaans via ferrata (ijzeren weg). Het is een bergsport die heel toegankelijk is. Doordat routes volledig veilig uitgezet zijn, kun je op plekken komen en klimmen maken die normaal gesproken alleen toegankelijk zijn voor echte bergbeklimmers of alpinisten. Klettersteigen is de laatste jaren populairder geworden, waardoor het aantal routes in de Alpen steeds verder toeneemt.

53154 - klettersteigen
Dit is een behoorlijke pittige klettersteig op grote hoogte

Wat heb ik nodig om te klettersteigen?

Om te klettersteigen heb je de volgende uitrusting nodig:

  • Klimgordel, die je ook bij het sportklimmen gebruikt.
  • Klettersteigset, is een Y-vormig hulpstuk welke je bevestigt aan je gordel en middels karabiners zeker je je aan de ijzeren kabels. Het is erg belangrijk dat een klettersteigset past bij jouw lichaamsgewicht.
  • Helm, zodat je je hoofd beschermd wanneer je deze onderweg bijvoorbeeld stoot of wanneer er bijvoorbeeld stenen naar beneden vallen.
  • Handschoenen, voor het beschermen van je handen wanneer je je vasthoudt aan de ijzeren onderdelen.
  • Stevige bergschoenen, voor een goede grip onderweg.
  • Kleding waarin je je goed kunt bewegen.

De eerste drie onderdelen, de gordel, het klettersteigset en de helm, kun je op veel plaatsen in de Alpen gewoon huren. Wil je dit zelf kopen dan kun je rond de € 200,- een prima set kopen inclusief helm en klimgordel. In dit artikel lees je meer over de uitrusting die je nodig hebt om te gaan klettersteigen >

53154 - zekeren tijdens klettersteigen
Middels karabiners zeker je je aan de ijzeren kabel

De eerste keer klettersteigen, kan dat alleen?

De techniek van klettersteigen is niet ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat je de eerste keer met een gids op pad gaat. Hij of zij legt je uit hoe je je zelf veilig kunt zekeren, maar ook wat je kunt doen wanneer je onverhoopt komt te vallen. Veel gidsen zekeren je extra met een touw tijdens je eerste tocht, zodat - mocht je vallen - je niet zover valt dan wanneer je klettersteigset je opvangt. Verder geeft de gids je handige tips voor in de klettersteig. Heb je alles goed begrepen, vraag de gids dan of hij denkt dat je in het vervolg alleen op pad kunt gaan en welke routes voor jou geschikt zijn. De eerste keer zonder gids kan namelijk best spannend zijn. Klettersteigen doe je trouwens sowieso nooit helemaal alleen, maar altijd minimaal met twee mensen, zodat je elkaar kunt helpen (bij een val) mocht dat nodig zijn.

Is klettersteigen gevaarlijk?

In principe is klettersteigen niet gevaarlijk, zo lang je niet valt. Dit moet je dus ten alle tijdens zien te voorkomen. Je bent gezekerd aan de kabels die je op kunnen vangen wanneer je zou komen te vallen. Echter wanneer je valt, kun je je toch flink bezeren afhankelijk van waar je bent en hoe je terecht komt. Wanneer je pech hebt, kun je een vervelende smak maken tegen bijvoorbeeld een rotswand met alle gevolgen van dien. Maar in de praktijk komt het gelukkig heel zelden voor dat mensen vallen. Kortom: je moet altijd goed blijven oppassen en kijken waar je je handen en voeten neerzet, zodat je niet komt te vallen.

Wat gebeurt er als ik val?

Wanneer je valt, zal de klettersteigset - die beschikt over een schokabsorptiesysteem dat de impact van een mogelijke val zal verminderen - je uiteindelijk opvangen. Echter eerst zal je de afstand tot het laatste verankeringspunt afleggen. Dit betekent in de praktijk dat je heel wat meters kunt vallen, voor je stil hangt. Tel daarbij nog de uitstekende beugels en haken op die langs veel routes hangen en je snapt dat vallen eigenlijk geen optie is. Maar zoals ook hiervoor vermeld, gebeurt dit in de praktijk gelukkig ook bijna nooit.

53154 - vermijd vallen tijdens klettersteigen
Vallen is eigenlijk geen optie tijdens het klettersteigen

Is klettersteigen moeilijk?

Er zijn verschillende klettersteigroutes, van kort tot lang en van eenvoudig tot moeilijk. Afhankelijk van je niveau kun je dus altijd een route vinden die bij je past. Hierbij wordt onder andere gelet op de ervaring, conditie en kracht die nodig zijn voor het afleggen van de route en natuurlijk lef. In Oostenrijk maakt men gebruik van de zogenaamde 'schaal van Schall', waarbij de niveaus worden aangegeven door middel van letters: A is het makkelijkst en E zijn de meest extreme routes. Een andere veel gebruikte schaal is die van Hüsler, waarbij de letter K en een cijfer wordt gebruikt: K1 is het makkelijkst en K6 het moeilijkst. In Italië en Frankrijk gebruikt met de schaal F/F (makkelijkst), MD/PD, D/D, MD/TD en ED/ED (moeilijkst). Kijk dus vooraf goed welke schaal gebruikt wordt en welk niveau je wilt en kan doen.

Kan ik klettersteigen als ik last heb van hoogtevrees?

Hoogtevrees kan enorm lastig zijn wanneer je wilt gaan klettersteigen. Je begeeft je vaak op grote hoogtes en de dieptes onder de obstakels kunnen tientallen tot zelfs honderden meters zijn. Ook kun je halverwege een klettersteigroute eigenlijk niet terug en moet je door. Heb je last van hoogtevrees dan kun je beter niet gaan klettersteigen. Wil je het toch doen, begin dan eerst eens in een klimpark en bouw het daarna eventueel heel langzaam op. Lees hier tips wanneer je last hebt van hoogtevrees >

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen klettersteigen?

Kinderen vinden klettersteigen vaak geweldig. het is natuurlijk een stuk spannender dan gewoon wandelen en van hoogtevrees of angst hebben ze meestal geen last. Uiteraard is het van groot belang dat ook kinderen de juiste uitrusting dragen. Er zijn speciale sets die gemaakt zijn voor het lichtere gewicht van kinderen. Naast gewicht speelt ook lichaamslengte een rol. Soms hangen de grepen in de rotswand op een te grote afstand voor kinderen. In Oostenrijk zijn routes A en B meestal wel geschikt voor kinderen vanaf een jaar zes, maar veelal is acht jaar beter. Informeer ter plekke welke routes geschikt zouden zijn en ga de eerste keer uiteraard met een gids op pad!

53154 - klettersteig voor kinderen
De Klettersteig Little Ballun in Galtür is ook geschikt voor kinderen

Waar kun je klettersteigen

Inmiddels kun je op honderden plekken in de Alpen klettersteigen. Even googlen op de plaats waar je heen wilt in combinatie met klettersteigen en je vindt veelal via de plaatselijke VVV de routes en de verschillende niveaus. Enkele mooie routes en klettersteigparken vind je onder andere in het Ötztal, Val d'Annviers, Galtür en bij het Gardameer.

Heb jij nog tips voor klettersteigen of routes? Laat een reactie achter op één van onze social kanalen.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.