Skip to navigation Skip to main content

De 6 bekendste gebergtes van Tirol

12663 - De 6 bekendste gebergtes van Tirol
12663 - uitzicht stubaier alpen
Vanaf de Panoramaweg en het Stubaiblick platform in het Stubaital heb je een prachtig uitzicht op de Stubaier Alpen

#4. Kitzbüheler Alpen

In het oosten van Tirol vind je de Kitzbüheler Alpen. Dit gebergte is ‘verdeeld’ over vier vakantieregio’s: Brixental, St. Johann in Tirol, Hohe Salve en Pillerseetal. Het is dan ook een groot gebied. Bekende dorpen zijn Westendorf, Brixen im Thale en Kirchberg. In dit gebergte vind je geen drieduizenders, maar wel meerdere tweeduizenders. De hoogste top is de Kreuzjoch, met 2559 meter.

#5. Zillertaler Alpen

De Zillertaler Alpen beslaan een natuurgebied van ruim 440 vierkante kilometer. Zowel in de zomer als in de winter is dit een populaire regio voor families. Bekende dorpen als Zell am Ziller, Mayrhofen en Gerlos bieden vele faciliteiten. De hoogste berg is de Hochfeiler, van 3509 meter hoog, maar je vindt in de Zillertaler Alpen nog meer drieduizenders.

12663 - uitzicht zillertaler alpen
Het is eten met uitzicht op de Zillertaler Alpen vanaf het terras van deze berghut!

#6. Kaisergebergte

In het uiterste oosten van Tirol vind je het Kaisergebergte. Twee bekende bergketens zijn de Wilder Kaiser en de Zahmen Kaiser. Deze bergketens worden gescheiden door het Kaisertal en Kaiserbachtal. Het Kaisergebergte is zo’n 20 kilometer lang en 14 kilometer breed, waarmee de totale oppervlakte 280 vierkante kilometer is. De hoogste berg is de Ellmauer Halt, met 2344 meter. De hoogste toppen van het Kaisergebergte liggen allemaal in de Wilder Kaiser. Bekende bestemmingen zijn Ellmau, Kirchdorf en Kufstein.

Welke gebergtes ben jij geweest?

Wat de Alpen zo anders maakt dan het Nederlandse landschap, zijn natuurlijk de vele bergen. Waar we ons in dit kikkerlandje alleen druk maken de verscheidenheid in het vlakke landschap, vind je in de Alpen ook andere geografische begrippen, zoals dalen en gebergtes. Zo liggen er tientalen gebergtes en dalen in de Alpen! Zo ook in de populaire Oostenrijkse deelstaat Tirol. Gebergtes vind je hier in allerlei soorten en maten. Elk gebergte is weer uniek op z’n eigen manier. Lees hieronder meer over de bekendste gebergtes van Tirol, van west naar oost.

#1. Lechtaler Alpen

In het westen van Tirol vind je de Lechtaler Alpen. Dit gebergte ligt tussen het Lechtal in het noorden en het Inntal in het zuiden en is onderdeel van de Noordelijke Kalkalpen. Een klein deel ligt in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. In totaal zijn de Lechtaler Alpen iets meer dan duizend vierkante kilometer. De hoogste top is de Parseierspitze, met 3040 meter. Bekende bestemmingen zijn St. Anton am Arlberg, Elbigenalp, Landeck en Imst.

12663 - imst bij de lechtaler alpen
Imst is een heerlijke wandelbestemming, gelegen tegen de Lechtaler Alpen

#2. Ötztaler Alpen

De Ötztaler Alpen vind je in het zuidwesten van Tirol, op de grens met Italië. De Ötztaler Alpen liggen in de Centrale Alpen en de hoofdkam is onderdeel van de hoofdkam van de hele Alpenregio. De hoogste top in dit gebergte is de Wildspitze, van 3776 meter hoog. Wellicht komt de naam ‘Ötzi’ je bekend voor? Deze ijsmummie is namelijk in dit gebergte gevonden. De Ötztaler Alpen bereik je vanuit het Ötztal en de dorpen Sölden en Vent.

#3. Stubaier Alpen

Ten oosten van de Ötztaler Alpen vind je de Stubaier Alpen, onder andere bekend van de Stubaier Gletscher. De Stubaier Alpen zijn onderdeel van de Oostelijke Alpen en zijn vanuit Innsbruck makkelijk bereikbaar. Dit gebergte bereik je vanuit het Ötztal in het westen en Stubaital in het oosten. De hoogste berg is de Zuckerhütl, van 3507 meter. Bekende plaatsen in het Stubaital zijn Neustift en Fulpmes.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.