Top 10 hoogste bergen in de Alpen

 © Pixabay 
bernina top 10 toppen

21 januari 2020

door Joanne in Algemeen

De top 10 hoogste bergen in Europa liggen bijna allemaal in de Alpen. De Elbrus in de Kaukasus is weliswaar nog hoger. Als je een lijstje van de hoogste bergen van Europa maakt dan kun je al veel toppen noteren alleen met hoge punten in het Monte Rosa en Mont Blanc massief. Als wandelaar is het minder interessant om elke top binnen een massief te kennen. Daarom beschrijven we in dit blog de hoogste bergmassieven in de Alpen. We rekenen bijvoorbeeld alle toppen in het Mont Blanc massief tot dezelfde groep. Waar vind je de hoogste bergen in de Alpen?

#1. Mont Blanc massief: 4808 m

De Mont Blanc is de hoogste top, gevolgd door de Mont Blanc de Courmayeur. De top is van verre te herkennen als dat hoge platte witte sneeuwdak. Het massief heeft vele hoge toppen en liftjes om van de uitzichten te kunnen genieten. Je kunt een meerdaagse huttentocht lopen om het massief: de Tour du Mont Blanc. In zo’n 10 dagen loop je dan in Zwitserland, Italië en Frankrijk om de hoogste bergen van de Alpen heen.

mont blanc: hoogste toppen europa
De Tour du Mont Blanc gaat rondom het gehele Mont Blanc massief (Foto: © Mini Expedities)

#2. Monte Rosa: 4634 m

Na het Mont Blanc massief is het massief van de Monte Rosa de hoogste berg in de Alpen. De Dufourspitze (4634) is hier het hoogste punt. De Signalkuppe, Nordend, Liskamm en Zumsteinspitze zijn andere hoge toppen binnen dit massief. Op de Monte Rosa vind je ook de Rifugio Margherita, met 4554 de hoogste hut van de Alpen met een spectaculair uitzicht.

#3. Mischabel: 4545 m

De Dom is de hoogste berg die geheel in Zwitserland ligt. Hij maakt deel uit van de Mischabelgroep en ligt tussen Randa en Saas Fee. De meeste beklimmingen van deze berg beginnen in het Mattertal, het dal van Randa en Zermatt. Onderdeel van Mischabel is ook de Täschhorn (4491 m), de Nadelhorn (4327 m) en de Lenzspitze (4294 m). Deze staan ook bovenin de lijst met hoogste bergen in de Alpen.

mischabel hoogste bergen alpen
Het massief van Mischabel, met de Dom (Foto: © Pixabay)

#4. Weisshorn: 4505 m

In de lijst hoogste bergen in de Alpen scoort de Weisshorn goed. Dit is samen met nummer 5, 6 en 9 een vrijstaande berg in de Walliser bergen. De Weisshorn ligt ten westen van het Mattertal, het dal waar Zermatt in ligt. De berg ligt in Wallis en heeft een markante brede pyramide.

#5. Matterhorn: 4478 m

Het is niet de hoogste berg van de Alpen, maar deze markante top boven Zermatt is vast wel de beroemdste. De vorm is opvallend en ook het verhaal rond de eerste beklimming is bijzonder. In een strijd om als eerste de top te bereiken wordt tegelijkertijd via twee kanten op de berg geklommen. Edward Whymper, komt met zijn groep als eerste boven, maar op de terugweg verongelukt een deel van het gezelschap.

matterhorn: hoogste bergen alpen
De Matterhorn toornt overal uit boven de omgeving (Foto: © TVB Zermatt, Pascal Gertschen)

#6. Dent Blanche: 4357 m

De Dent Blanche ligt niet ver van de Matterhorn vandaan. Iets noordelijker, maar ook ten westen van Zermatt is dit een indrukwekkende top. Geologisch gezien is de berg verbonden met de Matterhorn. Het gesteente bestaat uit materiaal dat oorspronkelijk van de Afrikaanse plaat komt. Er wordt ook wel gegrapt dat de Matterhorn en dus de Dent Blanche uit Afrika komen.

Ook interessant:

#7. Grand Combin: 4313 m 

De Grand Combin is een bergmassief dat in het zuid-westen van Zwitserland ligt, net naast de Grote Sint-Bernhardpas. Aan de noordzijde ligt het skigebied van Verbier. Vanaf deze zijde heb je uitzicht op de indrukwekkende gletsjers van het massief. Rondom de Grand Combin is een wandeltocht uitgezet. De TDC, of de Tour des Combins, loopt in zo’n 7 dagen rondom dit massief.

grand combin: hoogste bergen alpen
De indrukwekkende gletsjers van de Grand Combin (Foto: © Pixabay)

#8. Finsteraarhorn: 4274 m

Deze berg ligt in het Berner Oberland. Niet ver van de Eiger, Mönch, Jungfrau, is dit misschien een minder bekende berg, maar wel de hoogste. De berg oogt nog indrukwekkender doordat deze wel 2280 meter boven de omgeving uitstijgt. De rivier de Aare, die door Interlaken en Bern stroomt, ontspringt hier.

#9. Zinalrothorn: 4221 m

De Zinalrothorn ligt in Wallis. Vanaf de top van de Zinalrothorn kijk je op al die hoge bergen in de Walliser Alpen. Misschien wel het mooiste uitzicht! De berg ligt net ten noorden van de Dent Blanche. In 1864 werd deze voor het eerst beklommen.

#10. Barre des Écrins, Gran Paradiso en Piz Bernina

Er zijn 82 toppen in de Alpen hoger dan 4000 meter. De meeste lijsten van de hoogste toppen benoemen elke top binnen een massief. Veel van die hoge toppen liggen in Mont Blanc, Monte Rosa of Mischabelgroep. Verder zie je in deze lijst veel toppen in de Walliser Alpen en het Berner Oberland. Als je naast de Grand Combin, de Barre des Écrins, Gran Paradiso en Piz Bernina toevoegt, hebben we daarmee alle massieven hoger dan 4000 meter benoemd.

Zomervakantie tips