Skip to navigation Skip to main content
Mont Blanc gezien vanaf de Brevent boven Chamonix
© Unsplash / Sies Kranen

De top 10 hoogste bergen in Europa liggen bijna allemaal in de Alpen. De Elbrus in de Kaukasus is weliswaar nog hoger. Als je een lijstje van de hoogste bergen van Europa maakt dan kun je al veel toppen noteren alleen met hoge pieken in het Monte Rosa en Mont Blanc massief. Als wandelaar is het minder interessant om elke top binnen een massief te kennen. Daarom beschrijven we in dit blog de hoogste bergmassieven in de Alpen. We rekenen bijvoorbeeld alle toppen in het Mont Blanc massief tot dezelfde groep. Waar vind je de hoogste bergen in de Alpen?

1. Mont Blanc massief: 4805 m

De Mont Blanc is de hoogste top, gevolgd door de Mont Blanc de Courmayeur. Na metingen in 2023 werd de hoogte bijgesteld naar 4805,59 m. De top is van verre te herkennen als dat hoge platte witte sneeuwdak. Het massief heeft vele hoge toppen en liften om van de uitzichten te kunnen genieten, zoals de Aiguille du Midi. Je kunt een meerdaagse huttentocht lopen rond het massief: de Tour du Mont Blanc. In zo’n 10 dagen loop je dan in Zwitserland, Italië en Frankrijk om de hoogste bergen van de Alpen heen.

2. Monte Rosa: 4634 m

Na het Mont Blanc massief is het massief van de Monte Rosa de hoogste berg in de Alpen. De Dufourspitze (4634) is hier het hoogste punt. De Signalkuppe, Nordend, Liskamm en Zumsteinspitze zijn andere hoge toppen binnen dit massief. Op de Monte Rosa vind je ook de Rifugio Margherita, met 4554 m de hoogste berghut van de Alpen met een spectaculair uitzicht.

Bergwereld van het Monte Rosa Massief met Dufourspitze
© Pixabay / ChiemSeherin

3. Mischabel: 4545 m

De Dom is de hoogste berg die geheel in Zwitserland ligt. Hij maakt deel uit van de Mischabelgroep en ligt tussen Randa en Saas-Fee. De meeste beklimmingen van deze berg beginnen in het Mattertal, het dal van Randa en Zermatt. Onderdeel van Mischabel is ook de Täschhorn (4491 m), de Nadelhorn (4327 m) en de Lenzspitze (4294 m). Deze staan ook bovenin de lijst met hoogste bergen in de Alpen.

4. Weisshorn: 4505 m

In de lijst hoogste bergen in de Alpen scoort de Weisshorn goed. Dit is samen met nummer 5, 6 en 9 een vrijstaande berg in de Walliser bergen. De Weisshorn ligt ten westen van het Mattertal, het dal waar Zermatt in ligt. De berg ligt in Wallis en heeft een markante brede pyramide.

5. Matterhorn: 4478 m

Het is niet de hoogste berg van de Alpen, maar deze markante top boven Zermatt is vast wel de beroemdste. De vorm is opvallend en ook het verhaal rond de eerste beklimming is bijzonder. In een strijd om als eerste de top te bereiken wordt tegelijkertijd via twee kanten op de berg geklommen. Edward Whymper, komt met zijn groep als eerste boven, maar op de terugweg verongelukt een deel van het gezelschap.

Riffelsee met op achtergrond Matterhorn bij Zermatt

6. Dent Blanche: 4357 m

De Dent Blanche ligt niet ver van de Matterhorn vandaan. Iets noordelijker, maar ook ten westen van Zermatt is dit een indrukwekkende top. Geologisch gezien is de berg verbonden met de Matterhorn. Het gesteente bestaat uit materiaal dat oorspronkelijk van de Afrikaanse plaat komt. Er wordt ook wel gegrapt dat de Matterhorn en dus de Dent Blanche uit Afrika komen.

7. Grand Combin: 4313 m

De Grand Combin is een bergmassief dat in het zuid-westen van Zwitserland ligt, net naast de Grote Sint-Bernhardpas. Aan de noordzijde ligt het skigebied van Verbier. Vanaf deze zijde heb je uitzicht op de indrukwekkende gletsjers van het massief. Rondom de Grand Combin is een wandeltocht uitgezet. De TDC, of de Tour des Combins, loopt in zo’n 7 dagen rondom dit massief.

Bergmassief Grand Combin
© Unsplash / Kilian Amendola

8. Finsteraarhorn: 4274 m

Deze berg ligt in het Berner Oberland. Niet ver van de Eiger, Mönch, Jungfrau, is dit misschien een minder bekende berg, maar wel de hoogste. De berg oogt nog indrukwekkender doordat deze wel 2280 meter boven de omgeving uitstijgt. De rivier de Aare, die door Interlaken en Bern stroomt, ontspringt hier.

9. Zinalrothorn: 4221 m

De Zinalrothorn ligt in Wallis. Vanaf de top van de Zinalrothorn kijk je op al die hoge bergen in de Walliser Alpen. Misschien wel het mooiste uitzicht! De berg ligt net ten noorden van de Dent Blanche. In 1864 werd deze voor het eerst beklommen.

Bergbeklimmer op de Zinalrothorn
© Unsplash / Sylvain Mauroux
Bergbeklimmer op de Zinalrothorn met op de achtergrond Matterhorn, Obergabelhorn en Dent Blanche

10. Barre des Écrins, Gran Paradiso en Piz Bernina

Er zijn 82 toppen in de Alpen hoger dan 4000 meter. De meeste lijsten van de hoogste toppen benoemen elke top binnen een massief. Veel van die hoge toppen liggen in Mont Blanc, Monte Rosa of Mischabelgroep. Verder zie je in deze lijst veel toppen in de Walliser Alpen en het Berner Oberland. Als je naast de Grand Combin, de Barre des Écrins, Gran Paradiso en Piz Bernina toevoegt, hebben we daarmee alle massieven hoger dan 4000 meter benoemd.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.