Skip to navigation Skip to main content
Riffelsee met op achtergrond Matterhorn bij Zermatt

Wat vind jij de mooiste berg van de wereld? Het verkennen en ontdekken van nieuwe gebieden en regio's in de wereld is van alle tijden. En de reuzen van de natuur, de bergen, hebben altijd al een ongekende aantrekkingskracht gehad. Alpinisten gaan de uitdaging niet uit de weg om de hoogste en gevaarlijkste bergtoppen van de wereld te beklimmen. De hoogste bergen zijn alleen niet per se de mooiste. Indebergen heeft de tien mooiste bergen ter wereld op een rijtje gezet, waarvan sommige zelfs heel gemakkelijk te beklimmen zijn. 

Matterhorn, Zwitserland

De Matterhorn is met 4478 meter een van de hoogste bergen van de Alpen. De markante berg in de Walliser Alpen, tussen Zermatt en Breuil-Cervinia, is een van de symbolen van Zwitserland. Het is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van het land, maar er hangt ook een trieste geschiedenis aan de berg. Op 14 juli 1865 bereikten de Engelse bergbeklimmer Edward Whymper en zijn klimgenoten voor het eerst de top. Tijdens de afdaling kwamen vier van zevenkoppige team om het leven bij een ongeval. Sindsdien is de populariteit van de Matterhorn alleen maar toegenomen. Jaarlijks proberen duizenden alpinisten de berg te bedwingen. Er gaat echter geen klimseizoen voorbij zonder dodelijke ongelukken.

 

Tip: De mooiste wandelroutes bij de beroemde Matterhorn

Wandelen bij de Grindjisee in Zermatt
© Spalder Media Group
Matterhorn Wandeling Uitzicht Zonsopkomst
Uitzicht Op Matterhorn Met Sneeuw En Meer
© Spalder Media Group
Gletsjers bij de Matterhorn
© Spalder Media Group
Fietsen Zermatt
© Spalder Media Group

Stetind, Noorwegen

De 1392 meter hoge Stetind staat als een aambeeld in het landschap van Noorwegen. In 2002 werd de Stetind uitgeroepen tot de nationale berg. Het is de hoogste granieten obelisk ter wereld. De Stetind ligt in Nordland en maakt onderdeel uit van het Scandinavische Gebergte, ook wel bekend als Skanden. Deze loopt door heel Noorwegen tot aan de Noordkaap. Na verschillende pogingen om de berg te beklimmen bereikten Ferdinand Schjeldrup, Carl Wilhelm Rubenson en Alf Bonnevie Bryn in 1910 de uniek gevormde berg.

Drei Zinnen, Italië

De steile pieken van de Drei Zinnen in de Dolomieten zijn het symbool van de regio en een populaire trekpleister. Het markante massief ligt op de grens tussen de provincie Belluno in het zuiden en Zuid-Tirol in het noorden. De hoogste van de drie toppen is de Große Zinne (Cima Grande) met een hoogte van 2999 m. Deze piek ligt tussen de twee andere toppen, de westelijke top (Cima Ovest, 2973 m) en de kleine top (Cima Piccola, 2857 m). Sinds de eerste beklimming van de Große Zinne in 1869 zijn de Drei Zinnen een populaire bestemming voor klimmers geworden. Naast klimroutes zijn er ook makkelijkere wandelroutes die zich richten op het uitzicht op de Drei Zinnen.

Drei Zinnen Body
© Spalder Media Group

Kirkjufell, IJsland

Met een hoogte van 463 meter is de Kirkjufell helemaal niet zo hoog. En toch hoort deze berg in het westen van IJsland in deze lijst. De bizarre vorm doet denken aan een gigantische onderzeeër die op het wateroppervlak drijft. Geen wonder dat deze berg niet onopgemerkt is gebleven. Kirkjufell trekt elk jaar veel toeristen en sinds de berg was te zien in de serie Game of Thrones is de populariteit alleen nog maar toegenomen. Met zijn talrijke, horizontale, geologische lagen is het een echte oerberg. Ervaren klimmers kunnen Kirkjufell vanuit het zuidwesten beklimmen.

Kirkjufell Body
© Pixabay, Jimbo Chan

Laila Peak, Pakistan

Steil, steiler, Laila Peak! Deze vlijmscherpe piramide ligt in Pakistan en heeft een hoogte van 6069 meter. Laila Peak staat te boek als een van de mooiste bergen van Azië. De berg ligt in de Hushe vallei, vlakbij de Gondogoro gletsjer en maakt deel uit van het Masherbrum gebergte, een keten van de Karakorum. Dit gebergte is vooral bekend van achtduizenders als K2, Broad Peak en Gasherbrum 1 en 2. Laila Peak werd in 1987 voor het eerst beklommen door de Britten Simon Yates, Sean Smith en Mark Miller. De eerste officiële beklimming, met toestemming van de autoriteiten, vond plaats in 1997 door een Italiaans team. Freeriders Frederik Ericsson en Jörgen Aamot durfden zelfs de berg af te skiën.

Ben Bulben, Ierland

De bekende Ben Bulben ligt bij het plaatsje Sligo en lijkt uit één stuk gegoten. Deze 527 m hoge tafelberg is machtig en uniek van vorm. Ben Bulben, dat wordt beschouwd als het herkenningspunt van County Silgo, wordt meestal genoemd samen met de andere twee bekende bergen in Ierland, Knocknarea en Croagh Patrick. Ben Bulben, gevormd tijdens de ijstijd, bestaat uit leisteen en kalksteen. De berg biedt verschillende routes voor veeleisende klimmers, maar ook voor ontspannen wandelingen. Het gebied rond Drumcliff, aan de voet van de berg, wordt ook wel Yeats Country genoemd, ter ere van de beroemde Ierse schrijver William Butler Yeats. Het landschap zou een grote invloed hebben gehad op zijn werk, zozeer zelfs dat hij daar begraven wilde worden.

Mount Fuji, Japan

Met zijn witte top en symmetrische vorm is de hoogste berg van Japan, Mount Fuji (3776 m), niet alleen een populaire reisbestemming, maar ook een inspiratie voor kunst, cultuur en religie. De berg, die eigenlijk een vulkaan is, bevindt zich op het belangrijkste eiland van Japan, Honshu, op de grens tussen de prefecturen Yamanashi en Shizuoka. De laatste uitbarsting van de vulkaan was in 1707. Sindsdien is het stil bij de reus. De eerste beklimming zou hebben plaatsgevonden door een monnik in 663. Tegenwoordig beklimmen duizenden toeristen de berg, vooral in de zomer. Dan zijn er drie verschillende routes open voor het publiek. Mount Fuji staat sinds 2013 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Fuji Body
© Pixabay bewkaman

Alpamayo, Peru

Een berg die perfect is vormgegeven door Moeder Natuur. De Alpamayo (5947 m) in de hoogste bergketen van Noord-Amerika, de Cordillera Blanca, is enerzijds een imposante ijspiramide en anderzijds een trapeziumvormige kathedraal. De Alpamayo, die zeer moeilijk toegankelijk is in de Andes, was lange tijd onbekend bij Europese bergbeklimmers. De eerste succesvolle beklimming dateert van 19 juni 1957. Een Duits team bestaande uit Günter Hauser, Bernhard Huhn, Frieder Knauss en Horst Wiedmann wisten via de zuidelijke bergkam de top te bereiken. Tegenwoordig kiezen bergbeklimmers vaak de Ferrari-route, genoemd naar Casimiro Ferrari, die deze als eerste beklom. Deze leidt over de zuidwestkant en wordt beschouwd als de normale route.

Roraima-Tepui, Venezuela

De Roraima is een brede reus in de vorm van een tafelberg. De berg is 2810 m hoog en ligt op het drielandenpunt van Venezuela, Brazilië en Guyana, in de zuidoostelijke hoek van het Canaima National Park. Samen met de Auyan Tepi is de Roraima Tepi een van de bekendste tepuis op het uitgestrekte Gran Sabana-plateau in het zuidoosten van Venezuela. Inheemse Amerikanen hebben nooit geprobeerd de Roraima te beklimmen. Ze geloofden dat daar uitgestorven dieren leefden, zelfs dinosaurussen. In 1884 beklom de Brit Sir Everard Ferdinand Im Thurn voor het eerst de Roraima. Wat een hoogvlakte werd genoemd, was in feite een labyrint van rotsen met vele ravijnen.

Denali, Alaska

Imposant, machtig en niet te missen - met 6190 meter is Denali (tot 2015 bekend als Mount McKinley) een van de hoogste bergen in Noord-Amerika. Het is een van de zogenaamde Seven Summits, de hoogste bergen op de zeven continenten en is de hoogste berg in de Alaska-keten in de VS. De bekende berg is te vinden in het Denali National Park, dat er naar vernoemd is. De weersomstandigheden zijn er extreem, het is meestal erg koud en winderig. Orkanen zijn er eerder regel dan uitzondering. De Amerikaans-Britse ontdekkingsreiziger Hudson Stuck en de Alaskan Henry Peter Karstens en de Athabasca-indianen Walter Harper en Robert Tatum slaagden erin de eerste beklimming te maken. Ze zouden de top hebben bereikt op 7 juni 1913.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.