Skip to navigation Skip to main content

De mooiste wandelroutes bij de beroemde Matterhorn

Matterhorn Wandeling Uitzicht Zonsopkomst

Dankzij de kenmerkende vorm van de Matterhorn, is deze vierduizender één van de beroemdste bergtoppen in de Alpen. Wellicht herken je de berg ook in het logo van de heerlijke Zwitserse chocolade Toblerone? De Matterhorn ligt in het zuiden van Wallis, op de grens met Italië. Ook is het één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Zwitserland. Tot 1865 was de 4478 meter hoge Matterhorn nog één van de laatste niet beklommen bergen. En de top kun je alleen bereiken op eigen kracht, er gaat geen lift de berg op!

De bekendste wandeling op de Matterhorn: de Hörnligrat

Deze wandeling is één van de beroemdste wandelingen op de Matterhorn en in de Alpen en deze maak je samen met een gids. De route is bereikbaar vanaf het Zwitserse dorp Zermatt. Met de gondel Matterhorn Express bereik je de Schwarzsee. Daarna is het nog zo’n twee uur wandelen (700 hoogtemeters) naar de Hörnlihütte op 3260 meter. Vanaf hier kun je door, maar onderschat het niet, je bent dan nog zo'n 6 uur onderweg en het is een zware klim die alleen is weggelegd voor ervaren alpinisten. Daarom kun je hier ook overnachten. De volgende dag volg je de route naar de top verder. Deze route wordt gezien als één van de ‘makkelijkste’ routes naar de top van de Matterhorn. Vergis je echter niet, want je wandelt over zandpaden, richels en smalle paden vol rotsen en klimt over rotsen en ijs. Deze uitdaging is zeker niet voor watjes en onervaren wandelaars met hoogtevrees!

Uitzicht op de Matterhorn vanaf de 5-Seenweg

Ook minder ervaren wandelaars kunnen natuurlijk genieten van de prachtige Matterhorn. Een toegankelijke manier is het bewandelen van de 5-Seenweg of 5-merenweg. Vanuit Zermatt neem je het treintje naar bergstation Sunnega. Vanaf dit punt ga je verder met de gondel naar Blauherd. Vanaf hier loopt de wandeltocht, waar je zo’n 2,5 uur overdoet. In totaal klim je 240 meter en daal je 600 meter. Onderweg kom je langs vijf bergmeren, waaronder de Stellisee, de Grindjisee en de Grünsee. Aan het eind van de route neem je de Gornergrat kabelbaan terug naar Zermatt.

Wandelen bij de Grindjisee in Zermatt
© Spalder Media Group

Matterhorn Glacier Trail

Een bijzondere route bij de Matterhorn is de gletsjer tour (Glacier Trail). Tijdens deze route start je in Trockener Steg en eindig je bij de Schwarzsee. Je wandelroute is 6,5 kilometer lang. Je stijgt 188 meter en daalt 534 meter, waardoor je zo’n 2 uur over de wandelroute doet. Onderweg leer je meer over de Theodul- en Furgggletsjer, dankzij de ruim 20 informatietableaus die je onderweg tegenkomt. Naast het krimpen van de gletsjers leer je ook over de omstandigheden voor flora en fauna en wat de mens doet met het gletsjerpuin.

Gletsjers bij de Matterhorn
© Spalder Media Group

Tips voor wandelen bij de Matterhorn voor families

Ook voor families zijn er genoeg wandelroutes bij de Matterhorn. Deze zijn niet te lang en moeilijk, zodat ook kinderen kunnen genieten van de prachtige bergwereld. Hieronder een paar tips:

  • Riffelseeweg: wandeling naar de Riffelsee en Riffelberg. Je start in Rotenboden en wandelt over de Riffelseeweg nr. 21 naar de Riffelsee, één van de mooiste fotopunten om de Matterhorn vast te leggen. Bij dit bergmeer is het vrijwel altijd windstil, waardoor het water werkt als een spiegel waarin je de Matterhorn kunt zien. Dit stukje natuur heeft iets magisch en is vrij makkelijk te bereiken. Na de nodige foto's kun je je weg vervolgen naar de Riffelberg. In totaal is deze wandelroute bij de Matterhorn zo'n 3 km lang en doe je er ongeveer een uurtje over.
  • Hängebrückenweg Furi: een andere tip voor families is de Hängebrückenweg Furi, de route naar de 90 m hoge en 100 m lange hangbrug over de Gornerschlucht. De hangbrug is onderdeel van Erlebniswelt Furi, een belevenispark voor kinderen en families. Na ongeveer een uur wandelen bereik je de hangbrug en kun je genieten van het prachtige uitzicht op de vele vierduizenders in de omgeving. Deze wandelroute bij de Matterhorn is een aanrader voor families, in de buurt vind je ook nog een speeltuin, de Gornerschlucht, kruidentuin en verschillende informatiepunten over de gletsjer die hier vroeger lag.
Hangbrug Furi Zermatt
© Spalder Media Group

Hoe bereik je Zermatt en de Matterhorn?

Aan de voet van de Matterhorn ligt het Zwitserse dorp Zermatt, wat autovrij is. Reizigers die met de auto komen parkeren de auto in de parkeergarage in het lagergelegen Täsch. Vanaf de parkeergarage kun je verder met de trein. Vandaar dat veel reizigers ervoor kiezen om de hele reis met het openbaar vervoer af te leggen. Ook kom je met de beroemde Glacier Express langs Zermatt.

 

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.