De mooiste wandelroutes bij de beroemde Matterhorn

De mooiste wandelroutes bij de beroemde Matterhorn

4 januari 2018

door Joris in Wandelen

Dankzij de kenmerkende vorm van de Matterhorn, is de vierduizender één van de beroemdste bergtoppen in de Alpen. Tegelijkertijd is het ook één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Zwitserland. Tot 1865 was de Matterhorn nog een van de laatste niet beklommen vierduizenders. Tegenwoordig trekt de berg zo’n 300 tot 400 wandelaars en klimmers, die de uitdaging aangaan. Helaas haalt bijna 20 procent de top niet, doordat de conditie niet goed genoeg is of vanwege duizeligheid. En de top kun je alleen bereiken op eigen kracht, er gaat geen lift de berg op!

De bekendste wandeling op de Matterhorn: de Hörnligrat

Deze wandeling is één van de beroemdste wandelingen op de Matterhorn en in de Alpen. De route is bereikbaar vanaf het Zwitserse dorp Zermatt. Met de gondel Matterhorn Express bereik je de Schwarzee. Vanaf dit punt bereik je in zo’n twee uur wandelen (700 hoogtemeters) de Hörnlihütte op 3260 meter. Natuurlijk kun je doorlopen, maar om de ervaring compleet te maken kun je hier ook overnachten. Vanaf dit punt volg je de route naar de top verder. Deze route wordt gezien als een van de ‘makkelijkste’ wandelroutes op de Matterhorn. Vergis je echter niet, want je wandelt over zandpaden, richels en smalle paden vol rotsen. Niet voor watjes en wandelaars met hoogtevrees!

Uitzicht op de Matterhorn vanaf de 5-Seenweg

Ook minder ervaren wandelaars kunnen natuurlijk genieten van de prachtige Matterhorn. Een toegankelijke manier is het bewandelen van de 5-Seenweg of 5-merenweg. Vanuit Zermatt neem je het treintje naar bergstation Sunnega. Vanaf dit punt ga je verder met de gondel naar Blauherd. Vanaf hier loopt de wandeltocht, waar je zo’n 2,5 uur overdoet. In totaal klim je 240 meter en daal je 600 meter. Onderweg kom je langs de Stellisee, de Grindjisee en de Grünsee. Aan het eind van de route neem je de Gornergrat kabelbaan terug naar Zermatt.

Matterhorn wandelen
Uitzicht op de Matterhorn tijdens de 5-Seenweg (Foto: © Switzerland Tourism, Ivo Scholz)

Matterhorn gletsjer tour

Een bijzondere route bij de Matterhorn is de gletsjer tour (glacier trail). Tijdens deze route start je in Trockener Steg en eindig je bij de Schwarzsee. Je wandelroute is 6,5 kilometer lang. Je stijgt 188 meter en daalt 534 meter, waardoor je zo’n 2 uur over de wandelroute doet. Onderweg leer je meer over de Theodul- en Furgggletsjer, dankzij meer dan 20 informatietableaus die je onderweg tegenkomt. Naast het krimpen van de gletsjers leer je ook meer over de omstandigheden voor flora en fauna en wat de mens doet met het gletsjerpuin.

Matterhorn wandelen
Uitzicht op de Matterhorn vanuit de trein (Foto: © Vallais Tourism)

De Matterhorn bereiken

Aan de voet van de Matterhorn ligt het Zwitserse dorp Zermatt, wat autovrij is. Reizigers die met de auto komen parkeren de auto in de parkeergarage in het nabijgelegen Täsch. Vanaf de parkeergarage kun je verder met de trein. Vandaar dat veel reizigers ervoor kiezen om de hele reis met het openbaar vervoer af te leggen. Ook kom je met de beroemde Glacier Express langs Zermatt.

Matterhorn wandelen
Uitzicht op de Matterhorn vanuit Zermatt (Foto: © Switzerland Tourism)

Heb jij de Matterhorn al in het echt gezien?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips