Skip to navigation Skip to main content
Matterhorn (1)

Als je het aan mij vraagt zijn er geen lelijke bergen. Ook maakt elk berglandschap me blij, maar toch is er verschil! Persoonlijk ben ik het meest onder de indruk van 'stoere bergen': hoog, steil en met veel rotsen. Zo'n berg die je het gevoel geeft dat je zelf maar heel klein en nietig bent. Zo'n berg waarbij je je afvraagt of je er überhaupt op kan klimmen. Het antwoord op de vraag: 'Waar liggen de mooiste bergen van de Alpen?' is dus eigenlijk voor iedereen verschillend en nooit goed of fout. In dit artikel mijn persoonlijke antwoord op deze vraag.

Vierduizenders in Zwitserland

Iedere keer wanneer ik in Zwitserland ben, verbaas ik me weer over de schoonheid van het berglandschap. In Zwitserland liggen ontelbare vierduizenders en de beroemdste bergen van de Alpen. Denk aan de Matterhorn, de Mönch, de Eiger en de Jungfrau. Dit zijn bergen zoals bergen in mijn beleving het mooist zijn. Maar ook plekken die iets minder bekend zijn bij het internationale publiek, zoals het prachtige Val d'Anniviers of het Lötschental, maken echt indruk op me. Wanneer er middenin de zomer nog sneeuw ligt op de toppen, is het zo mooi. Voordeel is dat de bergen in Zwitserland ook erg toegankelijk zijn. Wanneer je niet zo sportief aangelegd bent, kun je voor een van de vele routes met de trein door de bergen kiezen of met de auto de vele mooie bergpassen rijden.

Wandelen langs de Eiger Nordwand
Als je langs de Eiger wandelt, voel je je heel klein in de bergwereld!

Hohe Tauern in Oostenrijk

In het Nationaal Park Hohe Tauern liggen, wat mij betreft, de mooiste bergen van Oostenrijk. De Grossglockner, die met 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk is, steekt er letterlijk en figuurlijk bovenuit. Maar ook de Großvenediger is geen kleine jongen en behoort tot de 'knappere' bergen van de Alpen. Helemaal in het westen, in Vorarlberg, ligt de Piz Buin die echt zo'n berg is zoals je hem tekende als een kind, met een punt. Een aantal jaar geleden stond ik ook eens bovenop de Ellmauer Halt, en ook de bergketen waartoe deze berg behoort, de Wilder Kaiser, is prachtig om te zien.

Dolomieten in Italië

Vierduizenders in Zwitserland of de Dolomieten? Wat is mooier? Ik zou serieus niet kunnen kiezen. De eerste keer dat ik in de Dolomieten was, zal ik niet snel vergeten. Mijn mond viel letterlijk open. Ik ben even 5 minuten stil geweest en ik kan verklappen: dat gebeurt niet zo snel. De Drei Zinnen zijn echt het symbool van de Dolomieten; stoere rotsen die hoog in de lucht steken. Nadeel is wel dat het hier, zeker in het hoogseizoen, druk kan zijn. Minstens net zo indrukwekkend vind ik de Lagazuoi en de toppen in het Puez Geisler park. Minder bekend, maar ook prachtig, zijn de Brenta Dolomieten die wat zuidelijker en westelijker liggen.

Uitzicht op de Drei Zinnen
De Drei Zinnen in de Italiaanse Dolomieten

Frankrijk: Mont Blanc regio

In Frankrijk ligt de hoogste berg van de Alpen, de Mont Blanc, die maar liefst 4810 meter hoog is. Vanuit het sfeervolle Alpenstadje Chamonix kun je met de gondellift omhoog naar de 3842 mete hoge Aiguille du Midi, die zelf ook prachtig is. Vanaf deze berg heb je een heerlijk uitzicht op tientallen stoere bergen en natuurlijk de Mont Blanc. Deze Franse berg is trouwens ook goed te zien en te bezoeken vanuit het Valle d'Aosta dal in Italië. In dit dal zelf liggen trouwens geweldige bergen.

De hoogste berg van Duitsland: de Zugspitze

De Zugspitze is met 2962 meter de hoogste berg van Duitsland. Vanaf de berg heb je een waanzinnig mooi uitzicht op de Alpen aan de ene kant en het vlakke Duitsland aan de andere kant. De berg zelf mag er qua looks ook zijn. Zeker vanuit de Oostenrijkse plaats Lermoos is de berg indrukwekkend; hij torent trots en statig boven het landschap uit.


Waar liggen volgens jou de mooiste bergen in de Alpen? Laat het weten in een reactie op social media!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.