Skip to navigation Skip to main content

Tour du Mont Blanc wandelen: hoe pak je dat aan?

54518 - Tour du Mont Blanc wandelen: hoe pak je dat aan?
© Chamonix Tourisme / Brey-Photography.de

De Tour du Mont Blanc is misschien wel de mooiste en bekendste huttentocht van de Alpen. Deze meerdaagse wandeling staat hoog op het lijstje van iedere fanatieke bergwandelaar. In acht tot elf dagen wandel je rond de hoogste berg van de Alpen. Het wandelen van de Tour du Mont Blanc vraagt om een goede voorbereiding. In dit artikel lees je alles over de route, accommodaties en andere belangrijke info over de Tour du Mont Blanc.

Tour du Mont Blanc: beroemdste wandeling van de Alpen

De Tour du Mont Blanc is de beroemdste wandeling van de Alpen en loopt door Frankrijk, Italië en Zwitserland. De route rond het Mont Blanc-massief is 170 kilometer lang en kent ongeveer 10.000 hoogtemeters. Afhankelijk van je conditie en tempo kun je de Tour du Mont Blanc in acht tot elf dagen voltooien. Iedere bergwandelaar die ervaring heeft met huttentochten en in goede conditie is, kan zich aan deze uitdaging wagen. Onderschat deze huttentocht niet en begin op tijd met de voorbereidingen.

  • Landen: Zwitserland, Frankrijk, Italië
  • Duur: 8 tot 11 dagen
  • Hoogtemeters: minstens 10.000
  • Moeilijkheidsgraad: T3
  • Startpunt: bv. Chamonix of Trient
54518 - Tour du Mont Blanc wandelen: hoe pak je dat aan?
© Chamonix Tourisme / Brey-Photography.de
Ga je met een groep of alleen? (Foto: © Chamonix Tourisme / Brey-Photography.de)

Route Tour du Mont Blanc

Het wandelen van de Tour du Mont Blanc kun je het best doen in de zomer. In juli en augustus ligt er weinig sneeuw en is het weer stabiel. Je kunt de route starten waar je wilt, maar Chamonix is een veel gekozen startlocatie. Kies je voor een begeleide reis, dan zijn de etappes al voor je uitgestippeld. Organiseer je je eigen Tour du Mont Blanc, dan kun je zelf bepalen hoe lang je etappes zijn en waar je overnacht. Onderweg kom je onder andere langs de plaatsen Argentière, Trient, Champex, La Fouly, Courmayeur, Tresse en Les Houches. Je wandelt door prachtige dalen als de vallée du Trient, vallée de Montjoie, vallée des Glaciers, val Veni, val Ferret en het val d'Arpette. De meest gekozen route is tegen de klok in, maar je kunt ook met de klok mee wandelen. Je kunt er ook voor kiezen om een halve Tour du Mont Blanc te wandelen aangezien Chamonix en Courmayeur verbonden zijn door de Mont Blanc tunnel.

Overnachten Tour du Mont Blanc

Op de route van de Tour du Mont Blanc liggen tal van berghutten, B&B’s en andere accommodaties. Kies je voor berghutten, dan weet je zeker dat je verzekerd bent van ontbijt en diner. Wel zo fijn na afloop van die lange wandeldagen (zes tot acht uur) om je daar geen zorgen over te hoeven maken. De populariteit van de Tour du Mont Blanc maakt dat je er wel vroeg bij moet zijn met boeken. Kies je voor een georganiseerde trip, dan zijn in één keer al je accommodaties geregeld. Hier vind je een overzicht van accommodaties op de route van de Tour du Mont Blanc.

54518 -  (1)
Wees overal op voorbereid, maar neem niet te veel mee

Tour du Mont Blanc: zelf of met een gids?

Het wandelen van de Tour du Mont Blanc kun je doen onder begeleiding van een gids of alleen. Ga je met een gids, dan hoef je je geen zorgen te maken over de route, accommodaties en andere zaken. De Tour de Mont Blanc is echter zeer goed uitgepijld, waardoor je niet snel zal verdwalen. Wie al ervaring heeft met het maken van meerdaagse wandelingen in de bergen, kan de tocht ook zelf ondernemen. Ga je voor een self-guided huttentocht, bereid je dan goed voor. Zorg dat de berghutten zijn geboekt, de etappes zijn uitgestippeld en je de juiste wandeluitrusting bij je hebt. Ook zijn er diverse boeken te koop over de Tour du Mont Blanc met daarin kaarten en info.

Boeken over de Tour du Mont Blanc (Bol.com)

Complete reis Tour du Mont Blanc boeken

Het in een keer boeken van de Tour du Mont Blanc bespaart je veel geregel en uitzoekwerk. Zo leg je in een keer al je accommodaties vast en weet je precies waar je aan toe bent. Kies bijvoorbeeld voor de 7-daagse reis van Travelbase inclusief Nederlandse gids, lokaal transport, overnachting en eten voor een basisprijs van € 495,-. SNP Natuurreizen biedt een 10-daagse self-guided reis aan voor € 840,- inclusief overnachtingen, ontbijt, diner en wandelroutes in de SNP-route app.

54518 - uitzicht tour du mont blanc
De Tour du Mont Blanc neemt je mee door schitterende landschappen (Foto: © Chamonix Tourisme / Christophe Raylat
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.