Tips voor een perfecte uitrusting voor een bergwandeling

Wandeluitrusting

15 augustus 2020

door Yvonne in Materiaal

Ga je een wandeling maken in de bergen? Dan wil je natuurlijk veilig op pad. Onderdeel hiervan is je uitrusting. Hoe beter je voorbereid bent op je wandeling in de bergen, hoe leuker het wordt! Maar wat heb je nou precies nodig voor een goede en complete uitrusting in de bergen? Welke items neem je mee en wat doe je aan? In dit blog hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Tip 1: goede wandelschoenen

Het eerste belangrijke onderdeel van je uitrusting zijn goede wandelschoenen. Goede schoenen zorgen ervoor dat je fijn kunt wandelen en bieden bovendien veiligheid. Wandelschoenen zijn ingedeeld in verschillende categorieën (A t/m D), geschikt voor verschillende situaties. Er zijn verschillende winkels waar je wandelschoenen kunt kopen. Het is aan te raden om dit bij een specialist te doen, maar men je kan adviseren. Het hebben van goede wandelschoenen is immers erg belangrijk. Gespecialiseerde winkels hebben vaak een 'oefen parcour' waarbij je een stukje omhoog en omlaag en over stenen kunt wandelen.  Bekijk hier onze tips voor het kopen van wandelschoenen. Koop bij je wandelschoenen ook meteen goede wandelsokken! Waarom? Lees hier 7 vragen en antwoorden over wandelsokken. 

Tip 2: kies de juiste wandelkleding

Als je de bergen in gaat, is het het beste om je kleding in laagjes te dragen. Overdag kan het warm zijn, 's avonds kan het flink afkoelen. Ook in het dal en op de berg kan het flink verschillen in temperatuur. Door laagjes te dragen kun je je snel en makkelijk aanpassen met een beperkte hoeveelheid kleding. Zorg voor een onderlaag die de huid droog houdt, zoals thermokleding. Daar overheen één of meerdere lagen die sneldrogend en ventilerend zijn om je warm te houden. Tot slot een laag die wind- en waterdicht is, bijvoorbeeld een goede regenjas. Ook kun je nog een regenbroek meenemen of een waterdichte wandelbroek, zodat ook je benen droog blijven wanneer het regent. In de bergen kan het soms best fris zijn. Verstandig is om ook een bufje mee te nemen, je weet maar nooit waar het handig voor is. Lees meer over:

Tip 3: kies een goede wandelrugzak

De inhoud in de rugzak hangt af van hoe lang de wandeling is. Als je een dagwandeling maakt, is een lichte rugzak van 20 tot 30 liter groot genoeg. Maak je een meerdaagse huttentocht? Dan heb je een iets grotere rugzak nodig van zo'n 40 liter. Voor trektochten waarbij je een complete kampeeruitrusting mee moet nemen, heb je een rugzak van ongeveer 55 tot 70 liter nodig. Bekijk hier een aantal tips voor het inpakken van een wandelrugzak >

Tip 4: belangrijke items

Tot slot zijn er nog een paar andere items die je tijdens een bergwandeling altijd bij je moet hebben. Ten eerste is een zonnebril van groot belang, hoe hoger in de bergen, hoe feller het zonlicht. Daarnaast zorgt eventuele sneeuw voor extra reflectie. Ook een zaklamp is altijd handig om mee te nemen, voor als de tocht onverwacht uitloopt en je in het donker nog niet bij de hut of camping bent aangekomen. Daarnaast is ook een kompas, een EHBO-setje en een mobiele telefoon belangrijk om mee te nemen.

Tip 5: eten en drinken

Ga je bij een berghut eten of neem je zelf lunch mee? Kijk bij het voorbereiden van de wandeling naar de mogelijkheden van onderweg stoppen voor lunch. Is dit niet mogelijk of wil je liever eigen lunch meenemen? Vergeet dan niet om voldoende water mee te nemen! Eventueel kun je ook een thermoskan thee (of soep!) meenemen. Idealiter heb je ook altijd een energiereep, appel of wat zoets mee. Soms is het lekker om even wat suikers tot je te nemen voor dat laatste stukje. Houd hier rekening mee tijdens het inpakken van je rugzak. 


Zomervakantie tips