De perfecte uitrusting voor een bergwandeling

De perfecte uitrusting voor een bergwandeling

18 april 2018

door Joris in Wandelen

Om veilig op pad te kunnen gaan in de bergen, is een goede uitrusting noodzakelijk. Maar wat heb je nu precies nodig tijdens een bergwandeling? We hebben een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet in dit weblog. Zo ben je 100% voorbereid op je volgende wandelvakantie in de bergen.

Tip 1: Goede wandelschoenen

Het eerste belangrijke onderdeel van je uitrusting zijn goede wandelschoenen. Goede schoenen zorgen ervoor dat je fijn kunt wandelen en bieden bovendien veiligheid. Wandelschoenen zijn ingedeeld in verschillende categorieën (A t/m D), geschikt voor verschillende situaties. Er zijn verschillende winkels waar je wandelschoenen kunt kopen. Het is aan te raden om dit bij een specialist te doen. Hij of zij kan jou adviseren. Het hebben van goede wandelschoenen is immers erg belangrijk. Bekijk hier onze tips voor het kopen van wandelschoenen.

Veters strikken van wandelschoenen in de bergen

Tip 2: Een goede wandelrugzak

De inhoud in de rugzak hangt af van hoe lang de wandeling is. Als je een dagwandeling maakt, is een lichte rugzak van 20 tot 30 liter groot genoeg. Maak je een meerdaagse huttentocht? Dan heb je een iets grotere rugzak nodig van zo'n 40 liter. Voor trektochten waarbij je een complete kampeeruitrusting mee moet nemen, heb je een rugzak van ongeveer 55 tot 70 liter nodig. Bekijk hier een aantal tips voor het inpakken van een wandelrugzak >

Tip 3: Belangrijke items

Tot slot zijn er nog een paar andere items die je tijdens een bergwandeling altijd bij je moet hebben. Ten eerste is een zonnebril van groot belang, hoe hoger in de bergen, hoe feller het zonlicht. Daarnaast zorgt de witte sneeuw voor extra reflectie. Ook een zaklamp is altijd handig om mee te nemen, voor als de tocht onverwacht uitloopt en je in het donker nog niet bij de hut of camping bent aangekomen. Daarnaast is ook een kompas, een EHBO-setje en een mobiele telefoon belangrijk om mee te nemen.

EHBO setje tijdens het wandelen

Tip 4: Kies de juiste wandelkleding

Als je de bergen in gaat, is het het beste om je kleding in laagjes te dragen. Overdag kan het warm zijn, 's avonds kan het flink afkoelen. Door laagjes te dragen kun je je snel en makkelijk aanpassen met een beperkte hoeveelheid kleding. Zorg voor een onderlaag die de huid droog houdt, zoals thermokleding. Daar overheen één of meerdere lagen die sneldrogend en ventilerend zijn om je warm te houden. Tot slot een laag die wind- en waterdicht is, bijvoorbeeld een goede regenjas. Ook kun je nog een regenbroek meenemen of een waterdichte wandelbroek, zodat ook je benen droog blijven wanneer het regent. In de bergen kan het soms best fris zijn. Verstandig is om ook een bufje mee te nemen.

Lees hier meer over de wandeluitrusting >

Reactie(s) Reageren?

door Walter op 20 november 2014

Handige infographic! Maar ik heb nog goede schoenen

door Dien op 26 november 2014

Hier heb ik echt wat aan! Gelijk dit weekend maar nieuwe schoenen gekocht..

door jacobus op 17 september 2017

leuk idee zo'n website maken

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips