Skip to navigation Skip to main content

Alles over de verschillende typen wandelschoenen

53273 - Alles over de verschillende typen wandelschoenen (6)

Er zijn een flink aantal verschillende typen wandelschoenen. Of je nu eenvoudige wandelingen op vlakke paden gaat maken of voor een pittige klim in de bergen gaat, er is voor elke soort tocht een bepaalde schoen die geschikt is voor het doel. Wil je nieuwe wandelschoenen kopen , ben je van plan een wandelvakantie in de bergen te gaan maken of wil je je simpelweg gewoon inlezen in welke soorten bergschoenen er allemaal zijn? In dit blog stellen we je op de hoogte van de verschillende typen wandelschoenen en kom je meer te weten over welke soort schoen geschikt is voor welke soort tocht.

Verschillende typen wandelschoenen

Goede wandelschoenen zijn onmisbaar als je tochten in de Alpen gaat maken. Hoewel je misschien thuis wandelt op gewone sneakers, zijn een paar goede bergschoenen toch echt van groot belang tijdens een wandeltocht door het heuvelachtige landschap. Maar welke nou de juiste zijn, hangt van heel veel factoren af. Voor verschillende soorten wandelingen bestaan er verschillende typen wandelschoenen. Hierbij komt het ABCD-systeem kijken, een methode die de verschillende soorten schoeisel per categorie indeelt. Daarnaast zijn er nog verschillen in dames- en herenschoenen, zijn ze wel of niet waterdicht, verschillen ze in gewicht, kan het ervan afhangen welke rugzak je meeneemt en kun je kiezen voor een schoen met verwisselbare zool. Bovendien worden ze in elke winkel aangeduid met een andere benaming, wat het onderscheid ervan er niet makkelijker op maakt. Welke verschillende typen wandelschoenen er allemaal zijn en welke het beste bij welk doel passen? Je leest het hier!

53273 - typen wandelschoenen (5)

Type A

De type A wandelschoen is geschikt voor relatief lichte, eenvoudige wandelingen. Geen dagtochten dus waarbij je de bergen oversteekt, maar gemakkelijke en korte wandelingen op overwegend vlak landschap. Vaak hebben deze schoenen een soepele zool en zijn ze goed voor gebruik op verhard of licht onverhard terrein.

Kenmerken type A

Gebruik Korte of middellange wandelingen op overwegend vlak landschap
Terrein Verhard of licht onverhard, effen terrein
Soort zool Lichte en flexibele zool
Rugzak Een lichte dagrugzak
Kenmerken Het is een lage, veelal lichte schoen. Waterdicht zijn ze iets zwaarder
Overige benaming Light Hike, Travel, Life Style, All-Terrain, Trail

Wandelschoenen type A vanaf € 54,95 (Bever)

Type A/B

Het systeem van ABCD is met de komst van veel nieuwe soorten schoenen niet meer zo eenvoudig als dat het ooit was. Daardoor zijn er nu een paar categorieën tussen gekomen, zoals type A/B. Ook de A/B-schoen is over het algemeen een lichte schoen, maar het verschil is dat deze iets hoger zijn dan type A en daardoor geschikter zijn voor ongelijkmatig landschap en onverharde wegen. De zool is nog steeds flexibel, maar je enkel zit beter in de schoen waardoor er weinig kans is op verzwikking.

Kenmerken type A/B

Gebruik Lange wandelingen en dagtochten op licht heuvelachtig landschap
Terrein Verharde of onverharde paden, ongelijk terrein
Soort zool Flexibele maar stevige zool
Rugzak Een lichte of iets zwaardere rugzak
Kenmerken Hogere schacht met steun voor de enkels, maar soepel genoeg
Overige benaming Trekking-schoen, approach-schoen, allround wandelschoenen


Wandelschoenen type AB vanaf € 54,95 (Bever)

Type B

Onder de verschillende typen wandelschoenen is deze soort erg geliefd omdat je er veel mee kunt. Ze zijn geschikt voor dagtochten door de bergen en zijn wat zwaarder en hoger waardoor ze op veel terreinen voldoende steun en stabiliteit geven. Ook zijn de punten wat verhard om bescherming tegen stenen te geven. De zolen bieden demping om schokken van hoogteverschillen in het landschap goed op te vangen. Bovendien kunnen ook deze wandelschoenen prima worden gebruikt tijdens wandelingen door Nederland en zijn ze niet enkel passend voor een bergtocht. Dit type is daarom echt een allround bergschoen die voor veel wandelaars een uitstekende keuze is.

Kenmerken type B

Gebruik Lange wandelingen en dagtochten in de bergen
Terrein Gebied met veel hoogteverschillen, maar ook geschikt voor moeilijk begaanbare paden
Soort zool Stevige zool, maar nog steeds buigzaam
Rugzak Zware rugzak
Kenmerken Hoge schacht met steun voor de enkels, neus en hak zijn veelal beschermd met rubber
Overige benaming Trekking-schoen

Wandelschoenen type B vanaf € 139,95 (Bever)

Type C

Deze zware bergschoenen zijn een uitstekende optie als je (meerdaagse) bergtochten wilt gaan maken waarbij je veel hoogtemeters moet maken. De schoenen hebben namelijk over het algemeen een goede grip doordat ze stug zijn en gaan ook goed samen met lichte stijgijzers. Type C bergschoenen zijn bijvoorbeeld een goede keuze voor het oversteken van bevroren (gletsjer)velden of als je een steile klim maakt buiten begaanbare paden of over rotsachtig terrein.

Kenmerken type C

Gebruik Meerdaagse trektochten in de bergen
Terrein Bergterrein en rotsachtig gebied
Soort zool Stijve zool met maximale ondersteuning en grip
Rugzak Zware rugzak
Kenmerken Zware en hoge schoen, geschikt voor gebruik van (lichte) stijgijzers, waterdicht
Overige benaming Backpacking-schoen

Wandelschoenen type C vanaf € 229,95 (Bever)
53273 - wandelen bergen (5)

Type D

Hoewel dit type qua kenmerken een beetje op type C lijkt, is de schoen toch echt anders. Eigenlijk is dit laatste type bergschoen de minst gangbare onder de verschillende soorten schoeisel en wordt deze schoen vrijwel alleen gebruikt door alpinisten. De schoen is niet eens zozeer voor wandelingen geschikt, maar meer passend voor (ijs)klimmen. Het zijn zeer zware en stijve schoenen die uitermate geschikt zijn om te gebruiken met stijgijzers. Ben je een ervaren wandelaar of klimmer en ga je over gletsjers en rotswanden? Alleen dan is dit type een goede keuze voor je tocht.

Kenmerken type D

Gebruik Beklimmen van rotsen en gletsjers, buiten gemarkeerde paden
Terrein Bergterrein, rotsen, moeilijk begaanbare paden of gletsjergebied
Soort zool Extreem stijve zool met maximale ondersteuning en grip
Rugzak Zware rugzak
Kenmerken Hoge en zware schoen, geschikt voor stijgijzers, waterdicht, uitneembare binnenkant
Overige benaming Alpine-schoen

Wandelschoenen type D vanaf € 349,95 (Bever)

Trail running schoenen

Dit soort schoenen zijn vergelijkbaar met hardloopschoenen, maar gemaakt om mee te rennen op onverharde wegen. Geniet je dus van een rondje door het bos of over bergpaden, dan zijn deze schoenen misschien wel geschikt. Ze beschikken over noppen aan de onderkant om goede grip te geven en zijn dan ook niet geschikt om over asfaltwegen te lopen, aangezien ze dan slijten of snel stuk gaan. Daarnaast zijn ze zwaarder dan reguliere hardloopschoenen doordat ze verstevigd zijn aan de voor- en achterkant om je voeten tegen stenen te beschermen. In tegenstelling tot de andere typen, zijn deze sportieve schoenen voornamelijk passend als je in de bergen wilt gaan rennen. Aanbod trailschoenen bij Bergfreunde >

Andere kenmerken

Zoals je kunt zien beschikkende de verschillende typen wandelschoenen over een groot aantal kenmerken. Heb je bedacht welke soort bergschoen het beste bij jou en je wandeltochten past, dan zijn er nog een aantal andere dingen waar je over kunt nadenken. Ook uit deze kenmerken kun je meestal een keuze maken:

  • Waterdicht: sommige typen zijn sowieso al waterdicht, maar soms kun je er ook voor kiezen. Handig is het altijd, maar het maakt de schoen ook iets zwaarder en duurder. Kijk hiervoor naar schoenen met Gore-Tex, dit is een waterdichte stof.
  • Leer of kunststof: leren schoenen zijn ook iets zwaarder en veelal iets duurder. Wel zijn schoenen van leer duurzamer dan schoenen van kunststof.
  • Ademend: wandelschoenen die ademend zijn bieden uitkomst tijdens warme zomers om zweetvoeten en blaren zoveel mogelijk te voorkomen. Echter zijn deze schoenen nooit geheel waterdicht. Zo voorkom je blaren >
  • Gewicht: hoewel het gewicht samengaat met het type bergschoen, kun je het gewicht laten leiden voor de keuze die je maakt. Een lichtere schoen betekent minder vermoeide benen, maar is vaak niet geschikt voor ruig landschap.
  • Uitneembare zool: hoelang wandelschoenen meegaan, hangt uiteraard van diverse zaken af. Het eerste dat vaak slijt is de zool. Wil je langer gebruik maken van je wandelschoenen, dan is het handig als de schoen uitneembare zolen heeft zodat je alleen deze hoeft te vervangen.
  • Welke schoen past bij jouw voet: het is belangrijk dat de pasvorm van de schoen goed bij jouw voet aansluit. Van de verschillende typen wandelschoenen zijn er vaak dames- en herenvarianten, waarbij de damesschoen meestal een smallere leest heeft. Heb je een bredere voet, dan is het zo gek nog niet om bij de herenschoenen te kijken.
53273 - verschillende wandelschoenen (5)

Wandelschoenen kopen

In het kort

Ga je mooie wandelingen maken en ben je benieuwd welke van de verschillende typen wandelschoenen daar nou goed bij passen, dan staat hier nog eens kort een overzicht op een rij:

Korte en lichte wandeling > type A of type A/B
Trekking (lange of meerdaagse wandelingen) > type A/B of type B
Bergwandeling (kort of lang) met hoogteverschil > type B
Hoge tocht door de bergen > type C
Klimtochten op gletsjers of rotsen > type D

Naast een goede bergschoen speelt ook het gebruik van de juiste wandelsokken een grote rol voor het wandelen op de meest comfortabele manier. Tevens is niet alleen het kiezen van een bepaald type schoen belangrijk, maar zijn er ook nog een aantal do's en don'ts waar je op kunt letten bij het gebruiken van je schoenen. Maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je blij bent met je schoenen en er lekker mee loopt, zodat je zoveel mogelijk kunt genieten van het maken van mooie wandelingen in de bergen!

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.