Skip to navigation Skip to main content

Wandelsokken: 7 vragen & antwoorden

Veter Strikken Bergschoenen

Wandelsokken, het belang ervan wordt nog wel eens onderschat. Goede wandelsokken kunnen blaren en huidirritaties voorkomen. Ze zorgen voor extra demping en laten de wandelschoenen beter aansluiten, waardoor je voet minder gaat glijden. De keuze aan wandelsokken is enorm. Er wordt gebruik gemaakt van diverse materialen, er zijn hoge en lage modellen en de ene wandelsok is net wat dikker dan de andere. In dit weblog beantwoorden we de belangrijkste vragen over wandelsokken.

1. Waarom wandelsokken dragen?

Wandelsokken onderscheiden zich op diverse vlakken van gewone sokken. Vaak is er een linker- en een rechtermodel, waardoor ze perfect passen. De sokken zijn anatomisch gevormd en hebben doorgaans een grote maatrange. Wandelsokken helpen drukplekken voorkomen, doordat ze zijn voorzien van platte naden, zodat er geen wrijving ontstaat. Plekken die wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken zijn verdikt, zoals bij de hiel en tenen. Net als een wandelstok, kan een goede wandelsok je wandeling een stuk prettiger maken.

2. Welke type wandelsokken zijn er?

De keuze aan wandelsokken is enorm. Vooraf dien je goed te bepalen waar je de wandelsok voor gaat gebruiken. Liners zijn lichtgewicht ondersokken die helpen om het vocht af te voeren en je voeten droog te houden. Doe je lichte wandelingen in de bergen die niet langer dan een dag duren, dan ligt de keuze voor een relatief dunne sok voor de hand. Voor zwaardere tochten zijn sokken geschikt die een stukje dikker zijn en werken als demping tijdens het wandelen in ruig terrein. Meerdaagse tochten vragen om warme bergsokken met veel verdikkingen en een liner als onderlaag. Je persoonlijke voorkeur speelt echter ook mee bij de keuze voor de dikte van een wandelsok.

Type wandelsokken

3. Welke materialen worden gebruikt?

De keuze voor een wandelsok die (gedeeltelijk) bestaat uit wol ligt voor de hand. Wol kan warmte vasthouden en afdragen, neemt vocht goed op en behoudt zijn vorm. In combinatie met een synthetisch materiaal heb je een wandelsok die slijtvast, elastisch en goed passend is. Merinowol is een populair materiaal voor wandelsokken en heeft bovendien als eigenschap dat het niet stinkt. Wandelsokken van katoen raden wij af, omdat deze stof de eigenschap heeft vocht vast te houden, waardoor ze nat, zwaar en oncomfortabel worden.

4. Welke maat wandelsok moet ik kiezen?

Het kiezen van de juiste maat wandelsok is essentieel. Wanneer de sok perfect past, zal je voet niet gaan schuiven en heb je geen last van onprettige drukpunten. Niet voor niks zijn er ook wandelsokken in halve maten verkrijgbaar. Wanneer je wandelsokken gaat passen kun je dit het beste doen in de schoenen die je gaat gebruiken. Probeer diverse maten, types en merken om te zien wat jij het prettigst vindt.

Maat wandelsokken

5. Wat is een geïmpregneerde wandelsok?

Wandel je veel in bosrijk gebied of regio’s met vervelende insecten, dan kun je kiezen voor een wandelsok die geïmpregneerd is met anti-insecten spray. Deze sokken zijn voorzien van HealthGuardTM Vital Protection, een anti-insectenmiddel dat door zijn geur (die de mens niet kan ruiken) de landing van insecten reduceert (tot 90%). Na vele wasbeurten is de werking nog steeds gegarandeerd.

6. Hoe dien je wandelsokken te wassen?

Belangrijk is om goed op het wasvoorschrift te letten. De meeste sokken kunnen gewoon in de wasmachine (40°C), maar zijn niet geschikt voor bepaalde programma’s. Soms wordt de wasdroger afgeraden, omdat de sok zijn vorm en veerkracht kan verliezen.

Wandelsokken wassen

7. Welke merken wandelsokken zijn er?

Er is een groot aanbod van wandelsokken en de prijsverschillen zijn enorm. Je kunt een wandelsok kopen van € 5,- in het warenhuis, maar ook één van € 30,- bij de outdoorwinkel. Aan de hand van waarvoor je de sok gaat gebruiken kun je de keuze voor een kwaliteit, type en merk bepalen. Falke wandelsokken hebben zich al lang en breed bewezen, X-Socks zijn zeer hoogwaardig en Rohner wordt al jaren gedragen. Ander merken zijn onder meer Vaude, Jack Wofskin, Care Plus (anti insect) en Icebreaker. Bepaal zelf door te passen welk merk voor jou het meest geschikt is.

Koop jouw wandelsokken bij:

Tips voor het kopen en gebruik van wandelsokken

  • Kijk voor het kopen naar meerdere merken en types
  • Neem je wandelschoenen mee bij het kopen van sokken
  • Neem tijdens een lange tocht een droog paar mee in je wandelrugzak
  • Kies voor ieder seizoen een specifieke sok
  • Koop nieuwe sokken wanneer de pasvorm niet meer optimaal is
  • Was de sokken voor het eerste gebruik
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.