Skip to navigation Skip to main content

Wat is het verschil tussen trailschoenen en wandelschoenen?

Wandelschoenenlaag
© Spalder Media Group

Wandelen op trailschoenen of wandelschoenen? Het is een vraag die steeds meer bergwandelaars zichzelf stellen. Voor veel wandelaars speelt het gewicht van de schoen een steeds belangrijkere rol om makkelijker, sneller en langer te wandelen. Steeds vaker, zeker in de warme zomermaanden, wordt er gekozen voor lage wandelschoenen in plaats van hoge bergschoenen. Wandelschoenen en trailschoenen hebben hun eigen eigenschappen en onderscheid maken tussen de twee kan lastig zijn. In dit artikel meer over het verschil tussen trailschoenen en wandelschoenen.

Eigenschappen trail- en wandelschoenen

Wandelschoenen en trailschoenen hebben ieder hun eigen kenmerken op het gebied van gewicht, ondersteuning, bescherming, duurzaamheid, grip en ademend vermogen. Voor optimaal comfort is het belangrijk dat de vorm van je voet goed aansluit bij de pasvorm van de schoen.

Trailschoenen vs. wandelschoenen

Wandelschoenen zijn speciaal ontworpen voor wandelaars die door diverse type terrein onderweg zijn. Trailschoenen worden gebruikt in vergelijkbaar terrein, maar zijn in de eerste plaats bedoeld voor de behendige stappen van hardlopers. Het onderscheid tussen trailschoenen en wandelschoenen is de afgelopen jaren steeds verder vervaagd. Veel fabrikanten, die vooral bekendstaan als hardloopmerken, gaan mee met de trend en produceren schoenen gericht op actieve wandelaars. Merken die wandelschoenen maken erkennen dat er vraag is naar lichter schoeisel en passen ook hun modellen aan. Resultaat is dat er veel ‘hybride’ schoenen zijn die zowel in de smaak vallen bij wandelaars als trailrunners. Bepaal dus goed welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn en ga niet alleen uit van een bepaald type schoen.

Wandelschoenen
© Spalder Media Group

Gewicht

Wandelschoenen zijn meestal iets zwaarder dan trailschoenen. Is gewicht voor jou de belangrijkste eigenschap van een schoen, kies dan voor een trailschoen. Wandelschoenen zijn qua samenstelling vergelijkbaar met een bergschoenen, maar lager uitgesneden. Trailschoenen bestaan uit minder materiaal, waardoor ze sneller en wendbaarder zijn.

Duurzaamheid

Een wandelschoen gaat langer mee dan een trailschoen. Een dikkere zool, stijvere materialen en een neus die is ontworpen voor ruw terrein garanderen een langere levensduur.

Bescherming

Wandelschoenen zijn ontworpen om je voeten in ieder terrein te beschermen. Een stevige buitenzool, binnenwerk en bovenwerk fungeren als barrière tussen je voeten en het terrein. Flinke klappen of impact opvangen is geen enkel probleem. Een flexibele, lichtgewicht trailschoen biedt een stuk minder bescherming. Wil je optimale bescherming, ga dan voor een paar hoge bergschoenen.

Bergschoen
© Spalder Media Group

Steun

Zowel trailschoenen als wandelschoenen bieden minder ondersteuning dan hoge bergschoenen. Desondanks kunnen trailschoenen een comfortabele pasvorm bieden en stabiel genoeg zijn, afhankelijk van je behoeften. Voor welk type je ook kiest, zoek naar voldoende demping en stijfheid om genoeg ondersteuning te ervaren.

Grip

Voldoende grip op onherbergzaam terrein is zowel belangrijk voor wandelaars als trailrunners. Beide type schoenen zouden hier dus goed op moeten scoren. Kijk goed naar het loopvlak om te bepalen of deze geschikt is voor het terrein waar jij actief in bent. Over het algemeen bieden trailschoenen een betere verbinding tussen je voeten en het terrein. Je ervaart meer bewegingsvrijheid en meer comfort dankzij de dunnere zool.

Ademend vermogen

Wandelschoenen en trailschoenen ademen beter dan hoge bergschoenen. Veel wandelaars die niet actief zijn in het hooggebergte kiezen daarom in de zomermaanden voor een lage schoen. Trailschoenen ademen vaak nog net iets beter dankzij het gebruik van lichtere materialen. Ben je op zoek naar ademend vermogen, kies dan voor een schoen met mesh bovenwerk. Kies je voor een schoen met waterdicht membraan, zoals Gore-Tex, dan lever je in op het gebied van ademend vermogen.

Schoenen (1)
© Spalder Media Group

Moet ik voor een wandelschoen of trailschoen kiezen?

De keuze voor wandelschoenen of trailschoenen is afhankelijk van de condities en de omstandigheden waar jij in wandelt, samen met je persoonlijke voorkeuren. Wandel je lange afstanden door eenvoudig terrein en is comfort en gewicht voor jou belangrijk, dan ligt de keuze voor een trailschoen voor de hand. Zijn jouw wandelingen korter, maar leg je ze af in ruig terrein met bepakking, dan is een wandelschoen waarschijnlijk een betere keus.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.