Skip to navigation Skip to main content
16409 - Hoe lang gaan wandelschoenen mee?

Vraag jij je ook wel eens af wanneer je bergschoenen aan vervanging toe zijn? Het antwoord op de vraag: ‘Hoe lang gaan wandelschoenen mee?’, is niet zo eenvoudig. Het hangt van meerdere factoren af. Allereerst natuurlijk van de kwaliteit van je wandelschoenen, maar ook het terrein waarop je loopt, je gewicht, hoe je je voeten neerzet en de weersomstandigheden waaraan je je schoenen blootstelt. In dit artikel lees je alles over de levensduur van je wandelschoenen.

Wandelschoenen gaan minimaal 1.000 tot 2.000 kilometer mee

Een stelregel is dat bergschoenen minimaal 1.000 kilometer mee zouden moeten gaan. Heb je goede hoogwaardige wandelschoenen dan kun je dit aantal verdubbelen tot 2.000 kilometer. Je kunt dus eigenlijk stellen dat dure merkschoenen een betere kwaliteit hebben en langer meegaan dan goedkopere varianten. Echter is het verstandig niet al te blind te staren op deze ‘kilometerstelregel’. Er zijn nog veel meer factoren die de levensduur van de wandelschoenen beïnvloeden. Lees hier de do's en don't voor wandelschoenen >

16409 - lage wandelschoenen van salomon
Lage wandelschoenen

Onderhoud en controleren op slijtage

Het is altijd belangrijk de conditie van je wandelschoenen in de gaten te houden. Wanneer je je wandelschoenen goed onderhoud, gaan ze zeker langer mee. Bekijk je wandelschoenen regelmatig goed en check zichtbare slijtage:

  • Zolen: zijn je zolen versleten, dan is het tijd voor actie. In sommige gevallen kun je de zool van je bergschoenen laten vervangen. Wees er echter zeker van dat het bovenwerk nog goed is, want anders is het de investering van ongeveer € 75,- voor de nieuwe zolen, niet waard.
  • Stootranden: controleer de stootranden op scheurtjes en eventueel loslaten. Dit is een teken dat je schoenen aan vervanging toe zijn. Wanneer de stootrand losgaat, kan je hele zool eventueel meekomen.
  • Bovenwerk: check ook goed de bovenkant van je schoen op losse stiksels, doorgeroeste ringen voor je veters en barsten of uitdroging. Wanneer je fijne schoenen ineens niet meer waterdicht zijn, weet je ook dat het tijd is voor nieuwe. Zweetvoeten kunnen erop duiden dat het ademend membraan in de schoenen niet meer functioneert.
  • Tussenzool: wanneer je je schoen op een vlakke tafel zet, kun je de tussenzool goed bekijken van alle kanten. Wanneer je ziet dat deze samengedrukt is, zal de demping van de wandelschoenen nog erg beperkt zijn, wat extra belasting betekent voor onder andere je knieën en rug. Feit is dat de tussenzool na 500 km vaak al 30% minder dempt.

Onzichtbare slijtage

Naast de hierboven genoemde onderdelen, zijn er ook onzichtbare slijtagefactoren. Je wandelschoenen lijken nog in orde te zijn, maar vertonen toch ineens gebreken en zijn toe aan vervanging. Denk hierbij aan minder stevigheid of te weinig schokdemping. Je wandelschoenen kunnen ook in de loop van te tijd te wijd worden of futloos aanvoelen. Hierdoor kun je tevens ineens last krijgen van klachten in je knieën of rug.

Bergschoenen
Bij deze bergschoenen zijn de stootranden zichtbaar gescheurd

Andere factoren die de levensduur van je wandelschoenen beïnvloeden

Naast het aantal kilometers dat je loopt zijn er ook andere factoren van belang die de levensduur van je geliefde stappers beïnvloed. Denk hierbij aan gewicht en loopstijl, maar ook hoe je je voeten neerzet (dit is vaak te zien aan de slijtage van de zolen). Daarnaast speelt de ondergrond waarop je loopt een belangrijke rol. Wanneer je klautert in de bergen of in tempo afdaalt, en de schoenen flinke klappen opvangen, hebben je schoenen meer te lijden dan wanneer je op een mooie vlakke ondergrond loopt. Loop je ook veel aan zee of in de duinen op je bergschoenen, dan zal het zout en zeewater de schoenen ook geen goed doen.

Vervang je wandelschoenen op tijd

Je zult niet de eerste zijn die zijn complete schoenzool verliest tijdens een wandeltocht in de bergen. Erg vervelend en onhandig, zeker wanneer je halverwege de wandeltocht bent. Wanneer je toevallig een rolletje stevige tape in je wandelrugzak hebt, kun je kapotte bergschoenen soms nog tijdelijk bij elkaar houden. Maar dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg dus dat je je wandelschoenen tijdig vervangt en nieuwe koopt. Lees hier de 10 tips voor het kopen van nieuwe wandelschoenen >

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.