Skip to navigation Skip to main content
Bergschoenen Veters

Goede wandelschoenen zijn van cruciaal belang voor je wandelplezier. En als je dan een paar fijne wandelschoenen hebt, dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk mee doen. Het is immers ook een flinke uitgave. In dit artikel zetten we enkele do's en don'ts voor je wandelschoenen op een rijtje. Waar moet je op letten als je de schoenen aantrekt? Wat is belangrijk na het wandelen? En wat kun je beter niet doen. We leggen de belangrijkste punten hieronder uit.

Don't: op vakantie gaan met nieuwe wandelschoenen

Hoe fijn je nieuwe wandelschoenen ook zitten, maak niet de fout er direct hele lange tochten op te gaan lopen. Loop de schoenen voor je vakantie alvast in. Begin met enkele korte wandelingen van een paar kilometer en eindig met een paar lange wandelingen. Op deze manier voorkom je pijnlijke drukpunten of blaren tijdens je vakantie.

Wandelschoenenlaag
© Spalder Media Group

Do: op de juiste manier je veters strikken

Het lijkt zo gemakkelijk: schoenen aantrekken, even je veters strikken en weg. Als je een (lange) wandeling gaat maken besteed dan iets meer tijd aan dit onderdeel. Controleer of je je wandelsokken goed aan hebt (rechter sok aan de rechtervoet, hak goed in de hak, niet scheef, etc) en stap in je schoen. Druk je hak goed achter in je schoen en trek je veters aan. Eerst de onderkant van je schoen en daarna bovenaan. Zorg ervoor dat je schoenen goed stevig gestrikt zijn (niet te strak natuurlijk...) en dat de tong van je schoen goed aansluit bij je scheenbeen. Veel mensen wandelen met schoenen die veel te 'los' zitten...

Don't: wandelen met te oude schoenen

Ze lopen zo lekker. En oké, dat rubber bovenaan laat misschien een beetje los, maar dat zal toch niet zo'n ramp zijn, toch? Maar pas op, je zult niet de eerste zijn die tijdens een flinke wandeling in de bergen de zool van zijn wandelschoen verliest. Door scherpe rotsen, droge lucht of andere invloeden kan de slijtage ineens heel snel gaan. En op een kapotte schoen 1000 hoogtemeters afdalen is geen pretje. 

Versleten Bergschoen

Do: nog even je schoenen strikken voor de afdaling

Vooral tijdens het afdalen is het belangrijk dat je voet goed stevig in je wandelschoen zit. Ga dus even zitten, duw je hak nogmaals goed in de hiel van je schoen en strik je veters even opnieuw. Vooral het hoge gedeelte van de schoen dient ook goed stevig vast te zitten tijdens de afdaling.

Don't: even je schoenen tussendoor uitrekken

Het kán en mag natuurlijk wel, maar het is beter om je wandelschoenen gewoon lekker aan te houden tijdens je hike. Zodra je de schoenen uitrekt, heb je kans dat je (zere) voeten opzetten en dan zitten je wandelschoenen vervelender als je ze daarna weer aantrekt. Trek ze dus pas uit aan het einde van je wandeltocht, laat je voeten dan lekker luchten, of stap even in een verfrissend beekje.

Do: je veters controleren op slijtage

Haal af en toe de veters uit je wandelschoenen en controleer ze op slijtage. Zo kun je de veters op tijd vervangen en voorkom je dat er tijdens de wandeling een veter knapt. De meeste wandelaars hebben geen extra veters bij zich en wandelen op losse schoenen is niet prettig en veilig.

Bergschoenen op werkbank
© Spalder Media Group

Don't: wandelschoenen drogen op een (te) warme plek

Laat je wandelschoenen na een hike goed drogen, maar doe dit bij voorkeur niet bij een verwarming of in de volle zon. Door de hitte kunnen je schoenen uitdrogen, hard worden en vervormen. Zet ze gewoon lekker in de schaduw of binnen.

Do: wandelschoenen schoonmaken

Een paar vieze wandelschoenen stralen avontuur en kilometers uit, maar toch is het beter om je wandelschoenen af en toe even goed schoon te maken. Dit kan met een borstel of een sopje. Hiermee haal je het grove vuil gemakkelijk weg. Berg je je schoenen voor lange tijd op, maak ze dan zeker goed schoon.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.