Skip to navigation Skip to main content
Lange en korte wandelbroeken
© Spalder Media Group

Tijdens een wandelvakantie, of gewoon tijdens een dagje wandelen, is comfortabele kleding erg belangrijk. Een kledingstuk dat wellicht nog het meest in de weg kan zitten is je broek. Niets zo vervelend als een broek die te strak zit, schuurt of te warm is. Dus wat moet je doen voor je gaat wandelen? Een goede wandelbroek aanschaffen natuurlijk! Creëer voor jezelf aan de hand van onderstaande punten een referentiekader, waarbinnen je opzoek kunt gaan naar een geschikte broek.

Het materiaal van de wandelbroek

Eén van de materialen die iedereen je zal afraden is spijkerstof. Lees hier meer over de spijkerbroek versus wandelbroek. Synthetische stoffen zijn voor een wandelbroek veel geschikter. Materialen als polyamide, polyester en nylon creëren lichte, dunne, elastische en waterafstotende broeken, die zorgen voor comfort. Afhankelijk van je doel is het materiaal belangrijk. Ga je ergens naartoe waar het veel gaat regenen, dan is waterafstotend materiaal belangrijk. Of ga je veel klimmen en klauteren, dan is het fijn om meer elasticiteit te hebben.

Goedkope wandelbroeken koop je bij Decathlon >

Wandelen in korte wandelbroek
© Spalder Media Group
Ook een korte wandelbroek heb je in verschillende lengtes

De pasvorm van de wandelbroek

Wandelbroeken heb je in allerlei soorten en maten. De ‘perfecte’ pasvorm kunnen wij voor niemand bepalen, aangezien iedereen iets anders prettig vindt. Wel adviseren we om niet een te strakke wandelbroek te kopen, zodat je bewegingsruimte hebt. Ook de lengte van de broek is belangrijk, een te lange broek kan in de weg zitten bij de schoenen. Verder heeft de ene broek wijdere pijpen dan de andere en heeft de ene broek een hogere taille dan de andere. Bedenk bij jezelf wat jij prettig vindt zitten.

Type wandelbroek

Het laatste waar je over na moet denken is welk type wandelbroek jij prettig vindt. Een lange broek, een driekwartbroek of een korte broek? Je kunt natuurlijk ook een afritsbroek kopen, welke je op één of twee plekken kunt afritsen. Let bij het kopen van een afritsbroek op de plek van de ritsen. Zorg ervoor dat de ritsen boven en/of onder je knieën zitten. Op je knie kan voor irritatie zorgen. Mocht je hoger de bergen in gaan klimmen, dan je ook voor een rekbare legging kiezen (driekwart of lang), voor optimaal comfort.

Bergwandeling met groep
© Spalder Media Group
Verschillende type wandelbroeken om in te wandelen

Extra’s bij een wandelbroek

Wandelbroeken komen vaak met een hele hoop extra’s (of juist helemaal zonder). Zit jij vaak op je knieën? Dan zijn er voor jou broeken met kniebescherming. Draag je graag dingen in je broek zoals een kaart, multitool of je telefoon? Zorg dan voor een broek met handige zakken. Zakt je broek snel af of is de broek net iets te wijd bij de taille? Als je broek riemlussen heeft kun je er een riem om doen. Is het op jouw bestemming erg warm maar wil je wel een lange broek aan? Koop dan een broek met ventilatieopeningen.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.