Zoals elke ervaren wandelaar weet: je wandeluitrusting kan de wandeling tot een succes maken, of zorgen voor irritaties. Te strakke kleding en schoenen, blaren en schurende rugzakken dragen in ieder geval niet bij aan een fijne wandeling. Al deze situaties kun je natuurlijk voorkomen, door het juiste materiaal aan te schaffen. Je wandeluitrusting hoeft natuurlijk geen honderden euro's te kosten, zolang het maar goed bij jouw lichaam past. Hieronder vind je een overzicht van onze blogs met tips over de wandeluitrusting.
1. Tips voor het kopen van wandelschoenen
De wandeluitrusting begint natuurlijk bij het allerbelangrijkste: de wandelschoen. Je schoenen kunnen je wandelvakantie zeker tot een succes maken. Te strakke schoenen, blaren of een zachte zool, allemaal elementen die jouw wandeling minder plezierig maken. Ook de grip van de zool is belangrijk, want niets zo vermoeiend en onhandig om constant uit te glijden op steile paden. Maar waar moet je nou op letten bij het kopen van een wandelschoen?
2. Wandelschoenen do’s en don’ts
Een wandeluitrusting aanschaffen, daar begint het natuurlijk mee. Je bent bij de outdoorwinkel geweest en je hebt jouw perfecte wandelschoenen gevonden. Maar dan, waar moet je op letten bij het aandoen en dragen van jouw wandelschoenen? En wat moet je nou juist niet doen?
3. Verschil tussen trailschoenen en wandelschoenen
Wandelen op trailschoenen of wandelschoenen? Het is een vraag die steeds meer bergwandelaars zichzelf stellen. Voor veel wandelaars speelt het gewicht van de schoen een steeds belangrijkere rol om makkelijker, sneller en langer te wandelen. Steeds vaker, zeker in de warme zomermaanden, wordt er gekozen voor lage wandelschoenen in plaats van hoge bergschoenen.
4. Onderhoud wandelschoenen: handige tips
Na twee weken kom je thuis van een fantastische vakantie in de Alpen. In deze vakantie heb je regelmatig jouw wandelschoenen aangehad. Tijdens deze wandeltochten heb je wellicht her en der door de modder gelopen. Misschien heb je zelfs pech gehad en is je wandeluitrusting helemaal nat geworden op een regenachtige dag. Hoe kun je er nou voor zorgen dat jouw wandelschoenen nog een tijdje meegaan?
5. Wandelsokken: 7 vragen & antwoorden
Wandelschoenen zijn natuurlijk niet compleet zonder wandelsokken. Blaren, geïrriteerde plekjes en zweetvoeten wil niemand. Wandelsokken zijn daarom belangrijk voor jouw wandeluitrusting. De keuze aan wandelsokken is enorm.
6. Wandelbroek kopen: waar let je op
Je wandeluitrusting bestaat naast je wandelschoenen ook uit een wandelbroek. Lang, kort, dik of dun, spijkerstof of een synthetische stof. Met al deze verschillende mogelijkheden moet je rekening houden bij het aanschaffen van een wandelbroek, waar jij tijdens jouw vakantie comfortabel in kunt wandelen.
7. Wandelshirt: zo kies je de juiste
Een goed wandelshirt is een belangrijk onderdeel van je wandeluitrusting. Behalve dat je je goed moet kunnen bewegen in een wandelshirt, dient deze je droog en warm te houden tijdens het wandelen. Wandelshirts zijn er in vele soorten en maten. Afhankelijk van het weer kies je voor een warm shirt met lange mouwen of een kort shirt dat je koel houdt op hete dagen.
8. Wandelrugzak: wat neem je allemaal mee?
Een goede wandeluitrusting bestaat naast kleding en een rugzak ook uit de juiste inhoud van de rugzak. Water, een powerbar, extra kleding en andere handige gadgets. En wat neem je nou nog extra mee als je in een berghut overnacht?
9. Hoe pak je een rugzak in?
Je wandeluitrusting is compleet en de spullen voor in je wandelrugzak liggen klaar. Zeker als je een flinke wandeltocht voor de boeg hebt en als je aardig wat spullen hebt klaarliggen om mee te nemen, dan is ook de indeling van je spullen in je rugzak belangrijk. Want de zware spullen, waar in je rugzak doe je dit?
10. Wandelstokken: voordelen, techniek & tips
Wandelstokken, onzin of niet? De meeste ervaren wandelaars zullen zeker wandelstokken toevoegen aan hun wandeluitrusting. Het gebruik van wandelstokken heeft dan ook vele voordelen. Maar, het juist gebruiken van wandelstokken kan nog best lastig zijn!