Skip to navigation Skip to main content

Wandelen in Wagrain? Dit zijn onze tips!

9727 - Wandelen in Wagrain? Dit zijn onze tips!

Wagrain is een klein, traditioneel en idyllisch dorpje in het Salzburgerland. Het dorp wordt omgeven door de bergen van de Radstädter Tauern en ligt in een glooiende, groene omgeving met maar liefst 6 bergmeren. Samen met buurdorp Kleinarl is Wagrain onderdeel van de ÖWD (Österreichs Wanderdörfer) of Oostenrijkse Wandeldorpen. Dat betekent dat je niet alleen geniet van een uitgebreid netwerk van wandelroutes en paden, maar ook van wekelijks georganiseerde wandeltochten. Er zijn mooie dagtochten, themawandelingen en wandelroutes voor het hele gezin mogelijk. In dit weblog geef ik je 5 leuke tips voor wandelen in Wagrain .

#1. Sonntagskogel en Grafenberg

Deze wandeling start bij het bergstation van de Grafenbergbahn en gaat via de Hachaualm naar de Sonntagskogel. De Hachaualm is een leuke berghut voor een verfrissend drankje of hapje en de speelplaats op de Grafenberg is een aanrader voor de kinderen. Als je de Sonntagskogel overslaat, dan is de route ook begaanbaar voor gezinnen met kinderwagens. Onderweg passeer je meer dan 30 stations vol met leuke opdrachten en activiteiten.

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 250 meter klimmen, 250 meter dalen
Afstand 3,7 km
Ondergrond Deels asfalt, deels onverhard
Niveau Middel
Conditie
Techniek
Uitzichten

#2. Jägerseeweg

In Wagrain en Kleinarl vind je maar liefst 6 bergmeren. Deze wandeling loopt vanaf Kleinarl naar de Jägersee en neemt je vervolgens mee rondom het meer. Voor of nadat je aan de wandeling om het meer begint, kun je even pauzeren bij Gasthof Jägersee. Ook verhuren ze hier roeibootjes, waarmee je een tocht over het meer kunt maken. Voor de kinderen is er een speeltuin aanwezig.

Duur 1,5 uur
Hoogtemeters 200 meter klimmen, 200 meter dalen
Afstand 7,6 km
Ondergrond Grotendeels onverhard
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

9727 - jagersee (1)
Jägersee in Wagrain - Kleinarl

#3. Etappe 18 van de Salzburger Almenweg

De Salzburger Almenweg is een prachtige meerdaagse wandelroute door het Salzburgerland. In 31 etappes leg je maar liefst 350 kilometer af. Etappe 18 begint bij het bergstation van de Grafenbergbahn en eindigt in Kleinarl. Het is een mooie route, waarbij je geniet van uitzichten op de omliggende bergen en bergmeren. Voor een pauze kun je stoppen bij de Kleinarler Hütte of de Hachaualm.

Duur 4,5 uur
Hoogtemeters 700 meter klimmen, 1326 meter dalen
Afstand 12,4 km
Ondergrond Deels asfalt, deels onverhard
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Grafenberg - Kitzstein/Gabel - Kleinarlerhütte - Kleinarl

Deze panoramische rondwandeling begint bij de Grafenbergbahn in Wagrain en eindigt in Kleinarl. Het is een wandeling voor de sportieve wandelaar. Onderweg geniet je van prachtige panoramische uitzichten op de omliggende bergen. Vanuit Kleinarl neem je vervolgens de bus terug naar Wagrain, maar terug wandelen is ook mogelijk en duurt ongeveer 1,5 uur (7,3 km).

Duur 4 uur
Hoogtemeters 700 meter klimmen, 700 meter dalen
Afstand 10,6 km
Ondergrond Grotendeels onverhard
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

9727 - wagrain grafenbergbahn (1)
De Grafenbergbahn in Wagrain

#5. Wagrain - Moadörfl - Edelweiss- Alm - Lärchenwaldweg - Wagrain

Deze mooie rondwandeling leidt via Moadörfl omhoog naar het middenstation van de Roter I&II en de Daarmoossee. Hier vind je onder andere het Bauernhofmuseum en de Edelweiss-Alm. Het is aan te raden om bij beide even te pauzeren. Vervolgens wandel je via de Lärchenwaldweg terug naar Wagrain.

Duur 3 uur
Hoogtemeters 498 meter klimmen, 498 meter dalen
Afstand 12,4 km
Ondergrond Deels onverhard, deels verhard
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Tips voor wandelen met kinderen in Wagrain

In en rondom Wagrain liggen meerdere leuke wandelingen voor het hele gezin. De meeste daarvan zijn ook goed begaanbaar met kinderwagens. Een tip voor de allerkleinsten is Das fleißige Bienchen Nr.4 bij het bergstation van de Grafenbergbahn. Over een afstand van 200 meter leren de kinderen spelenderwijs alles over bijen en het maken van honing. Een andere familietip is de Grüne Pfade im Tal. Deze themawandeling over duurzaamheid is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelgebruikers en neemt je mee door het dal van Wagrain. De route is middelzwaar, heeft een lengte van 9,6 kilometer en overbrugt ongeveer 270 hoogtemeters.

Handig om te weten:

Zomers krijg je de Salzburger Sportwelt Card gratis bij een overnachting. Met deze kaart krijg je allerlei aantrekkelijke kortingen op uitstapjes, bergliften en sportieve activiteiten. Ook kun je met deze kaart voor slechts €1,- per keer gebruik maken van de wandelbussen. De bussen rijden onder andere naar Radstadt, Flachau, Altenmarkt en Kleinarl. De bergliften van Wagrain en Kleinarl brengen je zomers gemakkelijk en snel de berg op. De Flying Mozart I&II, de Grafenbergbahn en de G-Link zijn geopend.Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.