Wandelen Wagrain-Kleinarl: van de Jägersee naar de Tappenkarseehütte (1820 meter)

Wandelen Wagrain-Kleinarl Jägersee Tappenkarseehütte

4 april 2021

door Miranda in Wandelen

Wil je wandelen in de omgeving van Wagrain-Kleinarl en ben je op zoek naar een mooie wandeling met prachtige bergmeren en als einddoel een knusse berghut? Wandel dan van de Jägersee naar de Tappenkarsee en de Tappenkarseehütte op ruim 1800 meter hoogte. Het begin en het einde van de wandeling zijn eenvoudig en vrij vlak. Onderweg tijdens de klim word je beloond op prachtige uitzichten op de Jägersee en een mooie waterval. Ga jij naar Wagrain-Kleinarl op zomervakantie, wil je wandelen en ben je op zoek naar een mooie tocht? Loop dan van de Jägersee naar de Tappenkarseehütte voor een heerlijke lunch of overnachting in de berghut.

Wandelen Wagrain-Kleinarl: Jägersee - Tappenkarseehütte (1820 meter)

Duur 3 uur (2 uur vanaf Schwabalm)
Hoogtemeters ongeveer 640 meter klimmen
Afstand 7,1 km
Ondergrond Grind, bosgrond en stenen
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt wandeling: Gasthaus Jägersee of Schwabalm

Je kunt de wandeling van de Jägersee naar de Tappenkarseehütte vanaf twee punten starten. Heb je wat meer tijd, start dan bij Gasthaus Jägersee en drink daar eerst een kopje koffie, terwijl je geniet van het uitzicht op het prachtige bergmeer en de bergen erachter die je straks gaat beklimmen. Ben je van plan om te overnachten in de Tappenkarseehütte, neem dan de tijd voor een lunch en bestel hier de forel, want die is echt zo lekker! In ongeveer een uur wandel je vanaf het Gasthaus Jägersee relaxt en zo goed als vlak naar de Schwabalm en vanaf daar begint de klim naar boven. Je kunt ook met de auto via een vier kilometer lange smalle tolweg (op het moment van schrijven € 5,-) langs het meer naar de Schwabalm rijden en daar je auto laten staan. Dit scheelt een uur lopen.

De route Jägersee – Tappenkarseehütte

  • Start vanaf Gasthaus Jägersee en loop via het gemakkelijke wandelpad langs de Jägersee richting de Schwabalm.
  • Na een uurtje lopen bereik je de Schwabalm en vanaf hier gaat het pad rechtdoor het bos in en vervolgens omhoog.
  • Volg de bordjes naar de Tappenkarsee via een pad met stenen en kiezels.
  • Het pad slingert behoorlijk steil omhoog, maar technisch of moeilijk wordt het nergens.
  • Via vele haarspeldbochten maak je de klim omhoog en je stijgt snel.
  • Houd er rekening mee dat je eventueel een aantal beekjes moet oversteken onderweg: waterdichte wandelschoenen zijn dan handig.
  • Onderweg kom je langs de Eisbrunnen waterval, een prachtige plek voor een korte pauze.
  • Na ongeveer een uur, anderhalf uur klimmen bereik je de Tappenkarsee en hier wordt het wandelpad weer vlakker.
  • Je wandelt langs de rechteroever van de Tappenkarsee die ongeveer een kilometer lang is.
  • Voor je, aan het einde van het bergmeer zie je iets hoger de berghut al liggen: het einddoel van deze wandeling, de Tappenkarseehütte.
Wandelen Jägersee Wagrain-Kleinarl
De Jägersee met uitzicht op de berg die je beklimt naar de Tappenkarsee

Korte pittige klim met geweldige uitzichten

Het begin en het einde van deze wandeling zijn vrij vlak en eenvoudig. Alleen de hoogtemeters overbrug je in een vrij korte tijd van een uur tot anderhalf uur. Dit is voor mensen met een mindere conditie wellicht even flink doorbijten en wandelstokken kunnen op dit stuk een prettig hulpmiddel zijn. Het pad is verder voldoende breed en echt moeilijk wordt het nergens. Behalve het oversteken van enkele beekjes, liggen er weinig technische uitdagingen op deze route, waardoor de gemiddelde wandelaar de route prima kan wandelen. Beide bergmeren zijn prachtig en de uitzichten zijn een echte beloning tijdens de klim.

Pittige klim naar de Tappenkarsee
Een steil stukje met treden omhoog richting de Tappenkarsee

Logeren in de Tappenkarseehütte

In de Tappenkarseehütte kun je overnachten en dat is een echte aanrader. De berghut biedt plaats aan 70 gasten verdeeld over 4-persoonskamers en meerpersoonskamers. Aan het einde van de middag zijn alle dagjesmensen terug richting het dal en blijf je hier alleen over met de gasten van die nacht en het personeel van de hut. Gezellig dineren en genieten van de ondergaande zon boven op de berg is altijd een mooie ervaring. Je bent hier echt ver weg van de bewoonde wereld en zelfs je mobiele telefoon heeft er geen bereik: lekker rustig dus. Na een nacht slapen in de hut kun je ’s ochtends genieten van een waanzinnige zonsopkomst en de bergwereld die langzaam ontwaakt. Ook leuk is het om te zien hoe de berghut hier z’n voorraad krijgt: vanuit het dal met de bevoorradingslift, daarna een klein stukje met een oude auto zonder kenteken die hier altijd bovenop de berg staat en als laatste met een bootje over het meer.

Tappenkarseehütte
Wie niet in de Tappenkarseehütte overnacht, wandelt dezelfde dag weer terug naar het dal

Dagtocht van ongeveer vijf uur

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om van deze wandeling een dagtocht te maken. Het is dan aan te raden om ’s ochtends op tijd te vertrekken, zodat je rond het lunchuur bij de hut bent. Met een beetje mazzel zit je met een heerlijk bord eten op het terras in de zon te genieten van het uitzicht op de Tappenkarsee, maar op dagen met minder mooi weer is het ook binnen knus en warm. De terugweg gaat toch al rap een uurtje sneller, omdat je het steile pad afdaalt in plaats van omhoog klimt. Ook hier kunnen wandelstokken weer helpen de afdaling iets minder belastend voor de knieën te maken.

De wandeling naar de Tappenkarseehütte is een echte aanrader wanneer je in de regio Wagrain-Kleinarl bent!


Gasthaus Jägersee
Gasthaus Jägersee: een heerlijke plek voor een kop koffie of lunch
Beekjes oversteken
Hier en daar moeten wat beekjes overgestoken worden (afhankelijk van het weer natuurlijk...)
Eisbrunnen waterval
Even genieten bij de Eisbrunnen waterval
Bijna bij de Tappenkarsee
Bijna bij de Tappenkarsee en het pad wordt weer vlak
Tappenkarsee
De Tappenkarsee in de vroege ochtend na een nachtje slapen in de hut
Uitzicht dal Wagrain-Kleinarl
De uitzichten op het dal zijn zelfs op bewolkte dagen prachtig

Zomervakantie tips