Skip to navigation Skip to main content
Oranje wandelrugzak

Wanneer je gaat wandelen in de bergen is een fijne rugzak erg belangrijk, maar wat is de beste wandelrugzak voor jou? Er zijn een flink aantal vragen te beantwoorden om te bepalen wat voor jou de beste is. Denk hierbij aan de grootte van de rugzak en de features die jij belangrijk vindt, zoals bijvoorbeeld verschillende vakken, ventilatie of een regenhoes. Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste is natuurlijk het draagcomfort van de rugzak. Je gaat er immers heel wat uren mee rondlopen op je rug. In dit artikel helpen we je hoe je een goed model kunt kiezen en zetten we de beste wandelrugzakken voor je op een rijtje.

Wat is de beste wandelrugzak voor jou?

Belangrijk om te realiseren is dat de rugzak die als beste uit een test komt, nog niet de beste wandelrugzak voor jou hoeft te zijn. Wandelrugzakken zijn er in vele soorten en maten met verschillende eigenschappen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een regenhoes, de mogelijkheid voor een waterzak en of je je wandelstokken eraan kunt binden. Ook speelt jouw lichaamsbouw- en lengte een grote rol bij de zoektocht naar de beste wandelrugzak. Ben je klein en smal of eerder groot en breed? Daarom is het goed jezelf eerst een aantal vragen te stellen waaraan jouw rugzak moet voldoen. Vervolgens kun je op zoek gaan naar jouw ideale wandelrugzak.

Welke kenmerken moet jouw wandelrugzak hebben?

Om een keuze te kunnen maken uit het enorme aanbod wandelrugzakken volgen hieronder een aantal vragen die je jezelf kunt stellen voor je naar de winkel gaat of je online gaat oriënteren. Op deze manier kun je gerichter gaan zoeken.

Wandelaar pauzeren bij een waterval
Een wandelrugzak moet je voldoende bewegingsvrijheid geven

1. Hoe groot moet de rugzak zijn?

Ben je op zoek naar een rugzak die groot genoeg is voor een dagtocht, of wil je ook voldoende ruimte hebben voor je bagage wanneer je een meerdaagse trektocht gaat maken. Mijn advies is sowieso: reis altijd zo licht mogelijk en neem niet meer dingen mee dan echt noodzakelijk. In dit artikel kun je lezen wat ik altijd meeneem in mijn wandelrugzak. In grote lijnen gelden de volgende regels voor het volume van je wandelrugzak:

 • 10 tot 30 liter: is voldoende voor een dagtrip waarbij je basisdingen meeneemt als extra kleding, eten, drinken en een EHBO-setje.
 • 30 tot 40 liter: is een goede basis wanneer je twee tot drie dagen op pad gaat en waarbij je overnacht in berghutten. Je hebt dan extra dingen nodig, zoals een huttenslaapzak, handdoekje en enkele toiletspullen.
 • 40 tot 60 liter: met dit formaat kun je een aantal dagen tot een week op pad. Afhankelijk van het jaargetijde waarin je wandelt, heb je meer of minder (dikke) kleding nodig. Dit scheelt natuurlijk in hoe groot je tas moet zijn.
 • Groter dan 65 liter: met dit formaat kun je meerdere weken op pad of zelfs een wereldreis maken. 65 liter is groot genoeg om alles in mee te nemen wat je nodig hebt voor een langere periode.

2. Schouder-, heup- en borstbanden

Elke goede wandelrugzak heeft banden die over je schouders gaan, veelal ook een heupband en een borstbandje. Vooral de kwaliteit en de vorm van de schouderbanden en de heupband zorgen voor het draagcomfort van een rugzak. Wil je deze dik of liever wat dunner gepolsterd en wellicht enigszins elastisch? Ook de vorm van de schouderbanden kan verschillen, waarbij het ene model bij jou prettiger zal zitten dan het andere model. Hetzelfde geldt voor heupbanden, deze kunnen anatomisch gevormd zijn waardoor ze beter of minder goed bij jouw lichaamsbouw passen. Dit is ook de reden waarom er unisex modellen zijn en rugzakken speciaal voor vrouwen.

Wandelen hooggebergte met rugtas
Een rugzak dient te passen bij de lengte van jouw rug

3. De grootte van het rugpand

De grootte van het rugpand zorgt ervoor of de wandelrugzak goed bij jou past. Veel rugzakken zijn er dan ook in verschillende maten, waardoor je kunt kiezen voor het beste rugpand voor jouw rug. Laat je rug opmeten om te kijken welke rugzak het beste bij jou past. Je meet je rug van je nek tot je heupen. Is jouw rug kleiner dan 40 centimeter, dan heb je een kleine maat rugzak nodig. Bij een rug van 40 tot 45 centimeter past een middelgrote tas. Als je rug langer dan 45 centimeter is, dan kom je al snel in de grootste maat. Bij sommige wandelrugzakken is het rugpand in te stellen, waardoor deze voor meerdere ruglengtes geschikt is.

4. Ventilerend rugpand: ja of nee?

Wanneer je gaat wandelen in warme omstandigheden of je zweet snel, is het fijn als je rugzak een ventilerend rugpand heeft. Dit betekent dat het rugpand niet direct aansluit op je rug, maar dat er ruimte tussen de rugzak en je rug zit. Hierdoor is er een goede ventilatie mogelijk en is de rugzak veel minder warm op je rug. Echter, een rugzak die je direct op je rug draagt is wel stabieler. De keuze is aan jou!

Wandelstokken aan rugzak
© Spalder Media Group
Osprey heeft een handig systeem voor het monteren van wandelstokken

5. Welke features vind je belangrijk?

Een wandelrugzak kan veel extra features en kenmerken hebben die wel of niet handig voor je kunnen zijn. Denk hierbij aan het volgende:

 • Indeling van de rugzak: de meeste rugzakken hebben één groot vak en daarnaast diverse andere vakken en vakjes in bijvoorbeeld de klep van de rugzak en aan de binnen- of zijkant. Geef je de voorkeur aan een groot vak met een koord of liever een rits? Hoeveel kleine vakjes vind je belangrijk en wil je er gemakkelijk bij kunnen, zonder dat je je rugzak afdoet?
 • Waterreservoir: sommige rugzakken hebben de mogelijkheid voor een waterreservoir met slangetje. Hiermee kun je gemakkelijk tijdens het wandelen water drinken.
 • Mesh zakjes voor een bidon: veel rugzakken hebben aan de zijkant flexibele zakjes die dienen als houder voor een bidon. Zo kun je gemakkelijk bij je drinken, zonder dat je de rugzak hoeft af te doen.
 • Draagsystemen voor wandelstokken en overige artikelen: wandelrugzakken kennen diverse lussen en draagsystemen waardoor je dingen aan je rugzak kunt binden. Denk aan een helm, wandelstokken, een pikkel, etc.
 • Regenhoes: sommige rugzakken hebben een geïntegreerde regenhoes. Heel handig wanneer het gaat regenen, maar het kost wel een beetje ruimte in je rugzak.
 • Waterdichtheid: een rugzak is bijna nooit 100% waterdicht, daarvoor zijn er speciale regenhoezen ontwikkeld. Echter is de waterdichtheid van de ene wandelrugzak wel een stuk beter dan die van de ander.
 •  Volumevergroter: er zijn rugzakken die je middels een rits of een slurf met een koordje kunt vergroten. Op die manier kun je je rugzak tijdelijk meer of minder volume geven.

6. Wat is je budget?

Een goede wandelrugzak is aardig aan de prijs. Voor een kwaliteit dagrugzak betaal je al snel rond de € 100,- en voor een grotere rugzak wordt dit al snel twee keer zoveel. Bepaal vooraf welk bedrag jij uit wilt geven voor je wandelrugzak, maar besef ook dat ze vaak lang mee gaan. Van een goede rugzak heb je meestal jarenlang plezier.

Wandelrugzakken in winkel
© Spalder Media Group
Wandelrugzakken zijn er in alle prijscategorieën

Dit zijn de beste wandelrugzakken

Ieder jaar komen er weer nieuwe wandelrugzakken op de markt en sommige topmodellen zijn al jarenlang favoriet bij wandelaars. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het vinden van de beste wandelrugzak voor jou echt een persoonlijke keuze. Toch heb ik een lijstje gemaakt van de 10 beste wandelrugzakken die uit verschillende tests, erg goed naar voren komen.

1. Osprey Talon, 22 liter

Deze Osprey komt als 'zeer goed' uit meerdere tests en heeft diverse prijzen gewonnen. Hij is super licht en ruim, heeft veel verschillende vakken en features, is er in twee verschillende maten en draagt zeer comfortabel (en nee deze rugzak is niet gesponsord ;-)).

2. Deuter Trans Alpine, 24 liter

Deze rugzak krijgt veel positieve reviews van gebruikers, vooral om het draagcomfort en de veelzijdigheid van de tas. Omdat hij oorspronkelijk is ontworpen als fietsrugzak, kun je er ook je helm op binden.

3. Lowe Alpine Airzone Active, 22 liter

Deze mooie en stabiele rugtas is breed inzetbaar en perfect voor elke actieve dagtrip. Het 'Airzone-systeem' zorgt voor een goede ventilatie en houdt je rug koel tijdens inspannende wandelingen, maar ook tijdens fietstochten. Bovendien is hij best vriendelijk geprijsd.

4. Ortovox Traverse, 20 liter

Dit is een ideale wandelrugzak voor wandelaars die hun rugzak ook graag tijdens de wintersport gebruiken. Oorspronkelijk is dit een skirugzak. Je kunt je ski's aan de zijkant bevestigen. Maar eigenlijk is het een super goede allrounder en ook zeer geschikt om mee te wandelen.

5. Deuter Futura, 27 liter

Deze rugzak zie je veel als je op pad bent in de Alpen en dat is niet voor niks. Het is een bijzonder stevige en solide rugzak die een fijne pasvorm heeft en bovendien goed ventileert. Met 27 liter kun je bovendien gemakkelijk een nachtje blijven slapen in een berghut.

6. Vaude Wizard, 30 + 4 liter

Zoals de naam al doet vermoeden kun je deze rugzak eenvoudig vergroten van 30 naar 34 liter, dit kan net dat beetje extra ruimte zijn dat je nodig hebt voor die extra spullen. De Vaude Wizard wandelrugzak is goed in te stellen, waardoor deze geschikt is voor een brede doelgroep.

7. Salewa MTN Trainer 2, 28 liter

Een serieuze toerrugzak met een heel mooi en licht draagsysteem. Naast een regenhoes, biedt deze rugzak ook de mogelijkheid om je pikkel en/of wandelstokken gemakkelijk aan de buitenkant te bevestigen. Gebruikers waarderen de goede ventilatie van dit model.

8. Deuter Speed Lite, 24 liter,

Dit degelijke Duitse rugzakkenmerk staat niets voor niets drie keer in deze lijst. De Speed Lite is ontworpen als hiking rugzak en is een echt lichtgewicht. Hij heeft onder andere een handige zonnebrilhouder aan de schouderband en je kunt een waterreservoir kwijt in de tas.

9. Osprey Stratos, 34 liter

Het Amerikaans merk Osprey maakt bijzonder comfortabele en goede rugzakken en dit merk veroverd Europa steeds meer. De Stratos is sinds enkele jaren de favoriet van mijn man en vele anderen. Hij zit fantastisch, ventileert optimaal, heeft een regenhoes en is verkrijgbaar in twee verschillende maten.

10. Mammut Litium Speed, 15 liter

De Mammut Litium Speed sluit dit lijstje met beste wandelrugzakken. Deze kleine rakker is handig voor korte dagtochten of trips waarop je graag met een super lichte rugzak op pad wilt gaan. Ondanks zijn lichte gewicht heeft de rugzak behoorlijk wat ruimte en zit ie erg comfortabel. Hij is er trouwens ook in grotere volumes. Zwitserse degelijkheid!

Budget tip: Quechua MH 500 van Decathlon, 20 liter

Vind je bovenstaande prijzen net even te veel van het goede en ben je op zoek naar een goede budget wandelrugzak, kijk dan eens bij Decathlon. Vooral over de Chechua MH 500 zijn de reviews erg goed. Waar het verschil in prijs in zit? Vooral in kwaliteit van het materiaal en de afwerking. De kans is groot dat deze rugzak wat minder lang meegaat en de rits iets minders soepel loopt, maar voor wie een keer per jaar in de bergen gaat wandelen en af en toe in Nederland, is deze wandelrugzak een prima én goedkope optie.

Bergwandelen met gele rugzak
Rugzakken kun je vaak voor meerdere doeleinden gebruiken zoals deze fietsrugzak van Evoc

Handige tips wanneer je een rugzak gaat kopen

In de bovenstaande alinea’s heb je al heel veel kunnen lezen over de verschillende mogelijkheden en features van wandelrugzakken. Tot slot geef ik je nog een paar kooptips voor wanneer je een nieuwe rugzak gaat aanschaffen:

 • Probeer je niet te veel te laten leiden door looks of kleur. Je hebt de rugzak toch veelal op je rug en comfort en een goede pasvorm zijn toch echt het allerbelangrijkst.
 • Een nieuwe rugzak is een behoorlijk uitgave, maar je hebt er vaak jarenlang plezier van. Bepaal van tevoren je budget, maar bezuinig niet op één of twee tientjes wanneer de duurdere rugzak echt beter zit.
 • Het liefst koop je een nieuwe wandelrugzak natuurlijk in de winkel, zodat je kunt passen en vergelijken. Toch kun je ook online veel vooronderzoek doen en eventueel twee rugzakken bestellen, zodat je rustig thuis kunt vergelijken. Bovendien kun je ‘m thuis met gemak een uur testen. Wel zo handig!
 • Stop gewicht in de rugzak wanneer je deze test. Een lege rugzak voelt raar en het is moeilijk te ondervinden hoe hij echt zit.
 • Probeer aan te trekken wat je ook tijdens het wandelen aan hebt. De heupband testen terwijl je een dikke spijkerbroek met riem aan hebt, is niet echt logisch wanneer je normaal gesproken in een wandelbroek loopt.
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.