Skip to navigation Skip to main content

Wandelen met een backpack: hoe zwaar mag je rugzak eigenlijk zijn?

53708 - Wandelen met een backpack: hoe zwaar mag je rugzak eigenlijk zijn?

Wanneer je wel eens de bergen in bent geweest met een (te) zware rugzak, dan weet je dat dit niet zo prettig is. Maar hoe zwaar mag een rugzak nou eigenlijk zijn? Het hangt van meerdere factoren af wat voor jou het ideale gewicht van je rugzak is. Denk aan je eigen gewicht, maar ook je conditie en spierkracht. Zeker wanneer je een meerdaagse wandeltocht gaat lopen, is het belangrijk het gewicht van je rugzak goed in de gaten te houden.

Hoe zwaar mag je rugzak zijn wanneer je gaat wandelen in de bergen?

Er is een vuistregel die aanraadt om niet meer dan 20% van je lichaamsgewicht mee te dragen in je rugzak. Wanneer je 70 kilo weegt, zou dit dus een rugzak van maximaal 14 kilo zijn. Voor kinderen geldt een advies van 10% van hun lichaamsgewicht. Weegt je kind bijvoorbeeld 30 kilo, zorg er dan voor dat de rugzak niet zwaarder is dan 3 kilo.

53708 - hoe zwaar mag je rugzak zijn
Hoe zwaar een rugzak mag zijn, hangt onder andere af van je eigen gewicht, conditie en spierkracht

Andere factoren die meespelen bij het gewicht van je rugzak

Naast je eigen lichaamsgewicht zijn er nog andere factoren die meespelen bij de vraag hoe zwaar je rugzak mag zijn. Denk hierbij aan je kracht en conditie, maar ook of je blessures hebt. En wanneer je voor het eerst in de bergen gaat lopen met een zwaardere rugzak dan je gewend bent, is dat echt anders. Zowel bij het klimmen als dalen, speelt het gewicht dat je op je rug meedraagt een belangrijke rol. Bouw het gewicht in je rugzak dus rustig op en let ook op je wandeltechniek.

Wees kritisch in wat je wel en niet meeneemt

Hoe minder je mee hoeft te slepen, hoe fijner het natuurlijk is. Maar zeker wanneer je een meerdaagse wandeltocht gaat maken of de weersvoorspellingen wisselvallig zijn, ontkom je niet aan een volgepakte rugzak. Maar wees kritisch in wat je wel of niet meeneemt, een paklijst voor je rugzak is handig. Is het echt nodig om dat boek mee te nemen, of pak je er wel eentje uit de kast bij de berghut? En een grote volle tube tandpasta is echt niet nodig voor een week. Bedenk dat het enorm kan schelen of je een halve kilo meer of minder meesleept. Twijfel tussen twee verschillende fleeces? Leg ze gewoon eens op de weegschaal: meten is weten en wedden dat je de lichte meeneemt?

53708 - wandelen met een zware rugzak
Het maken van grote stappen is lastiger met een zware rugzak

Hoe groter de rugzak, hoe meer je meeneemt

Wanneer je een dagje gaat wandelen, neem dan een niet al te grote rugzak mee. Meestal is 15 tot 25 liter voldoende voor de spullen die je tijdens een dagtocht nodig hebt. Wanneer je een grotere rugzak hebt, zul je de neiging hebben deze eerder vol te stoppen, omdat je immers de ruimte hebt. Zonde en niet nodig! Voor een meerdaagse wandeling of huttentocht wordt een rugzak tussen de 30 en 40 liter aangeraden. Wanneer je ook een tent en kampeerspullen meeneemt, zul je snel richting de 50 tot 70 liter nodig hebben. Dit zijn de beste rugzakken van 2021 >

Bekijk hier het aanbod van rugzakken

Pak je rugzak op de juiste manier in

Er zijn een aantal tips om het gewicht in je rugzak zo te verdelen, dat je er het minste last van hebt. Probeer de spullen die niet al te zwaar zijn en die je niet snel nodig hebt onderin te leggen. De zwaardere spullen draag je het beste midden in je rugzak, tegen je rug aan. Hieromheen kun je dan lichtere kleding zoals een fleece pakken. Bovenop leg je de dingen die niet al te zwaar zijn en je vaak nodig hebt en kleine, niet al te zware spullen kun je het beste kwijt in het dekselvak. Meer tips voor het inpakken van je rugzak >

53708 - meerdaagse huttentocht met een grote rugzak
Wandelstokken geven je meer stabiliteit en besparen energie wanneer je met een zware rugzak loopt

Tips voor het wandelen met een (zware) rugzak:

  • Stel je rugzak goed af en zorg ervoor dat je het meeste gewicht op je heupen draagt en niet aan de schouderriemen. Dit doe je door de rugzak om te hangen en eerst de heupriemen af te stellen, daarna pas de schouderbanden.
  • Bij het stijgen is het vaak prettig je rugzak wat strakker in te stellen, zodat je het gewicht dicht tegen je lijf hebt hangen. Bij het afdalen mag alles eventueel iets losser wanneer je dit prettig vindt.
  • Hang geen losse dingen aan je rugzak die bungelen, dit loopt niet prettig en je kunt ergens achter blijven hangen. Een regenjas of natte handdoek kun je natuurlijk wel even aan de buitenkant laten hangen om te drogen, maar probeer verder alles in je rugzak te stoppen.
  • Rol je kleding op. Dit scheelt ruimte en maakt je rugzak overzichtelijk.
  • Geef je spullen een eigen plek, zodat je niet steeds hoeft te zoeken naar de zonnebrand of je regenjas.
  • Wandelstokken zijn een prettig hulpmiddel wanneer je loopt met een zware rugzak. Ze zorgen ervoor dat je stabieler loopt en het bespaart je energie.
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.