Skip to navigation Skip to main content
Kitzbuheler Alpen Landschap
© TVB Kitzbüheler Alpen Brixental
Oostenrijk

Vakantie Kitzbüheler Alpen

  • 10 bergbeleveniswerelden voor kinderen
  • Elk jaar wordt de Almabtrieb groots gevierd
  • Toegang tot 2500 km aan wandelpaden en 1000 km aan fietsroutes

De Kitzbüheler Alpen is bergmassief en de overkoepelende naam van de vier vakantieregio’s St. Johann in Tirol, Hohe Salve, Brixental en Pillerseetal. In totaal omvatten deze regio’s twintig gezellige bergdorpjes, waaronder de populaire dorpen Westendorf en Kirchberg, maar ook Mariastein en Hochfilzen. Vanuit al deze dorpen heb je toegang tot de Kitzbüheler Alpen en dus tot eindeloze wandel- en fietspaden, gezellige dorpscentra, de bergbeleveniswerelden en meer dan genoeg bergsportactiviteiten.

Vakantieregio Kitzbüheler Alpen is een veelzijdige vakantieregio. In het Brixental vind je de zonnige dalen en traditionele evenementen. Eén van die evenementen is de Almabtrieb. Dit is het moment dat de koeien weer terug naar hun stal gaan voor de winter. Dit moment wordt altijd groots gevierd en zo ook in het Brixental. De tweede regio, St. Johann in Tirol, ligt voor het Wilder Kaiser bergmassief en kijkt uit op de Kitzbüheler Horn. Bergliefhebbers zullen zich hier zeker thuis voelen. Vakantieregio Hohe Salve kan worden omschreven als typisch Tirol, omgeven door de bergen aan de Inn en uitlopers van de Kitzbüheler Alpen. Tot slot nog het Pillerseetal. De groene Pillersee is naamgever van deze regio en deze ligt midden tussen de grote bergformaties van de Loferer en Leoganger Steinbergen.

Accommodaties bij reispartners in Kitzbüheler Alpen

Familievakantie Kitzbuheler Alpen
Magdalena Laiminger

Kitzbüheler Alpen voor families

De Kitzbüheler Alpen is niet alleen een regio vol variatie aan activiteiten, maar ook een regio die zeer geschikt is voor een familievakantie. Kinderen kunnen hier genieten van de natuur, terwijl ze deze leren te begrijpen. In de bergbeleveniswerelden worden ze namelijk spelenderwijs uitgenodigd de natuur te ontdekken. Alles begon 11 jaar geleden met de Hexenwasser in Söll aan de Hohe Salve. Inmiddels zijn er tien bergbeleveniswerelden. Een paar voorbeelden van deze bergbeleveniswerelden:
- De Alpinolino bij Westendorf, waar natuurkundige weetjes worden gecombineerd met de directe belevenis hiervan.
- Timoks Wilde Welt in Fieberbrunn bij middelstation Streuböden

Activiteiten in de Kitzbüheler Alpen

In de Kitzbüheler Alpen kun je nog veel meer doen dan alleen wandelen en fietsen. Ook de golfers kunnen zich hier prima vermaken met 9 golfbanen in een straal van 50 km. Geniet van het uitzicht op de Wilder Kaiser terwijl je ontspannen een rondje op de golfbaan maakt. Daarnaast vind je hier ook meerdere zwembaden en meren om in af te koelen op de hete zomerdagen. Bijna ieder dorp heeft een zwembad of bergmeer, dus je hoeft niet ver te reizen voor een beetje waterpret. Neem bijvoorbeeld een duik in de Lauchsee in Fieberbrunn of de Panorama Badewelt in St. Johann in Tirol. Verder kun je in deze regio nog bergklimmen, tennissen, paardrijden, paragliden en boogschieten. Voor een actieve vakantie kun je dus goed terecht in de Kitzbüheler Alpen.

Kitzbüheler Alpen met kinderen
Mirja Geh

Wandelen in de Kitzbüheler Alpen

Je kunt natuurlijk het best van de Tiroolse berglucht genieten terwijl je over de groene almen en tussen de imposante bergen loopt. Met ruim 2.500 km aan gemarkeerde wandelwegen is dat dan ook geen probleem. De wandelroutes brengen je tot een hoogte van 2.500 meter en bieden veel variatie. Je kunt kiezen voor een makkelijke wandeling in het dal of je omhoog laten brengen met één van de liften. Loop bijvoorbeeld van de top van de Gaisberg naar de Talkaser. De start bij het bergstation van de Gaisberglift in Kirchberg en loopt naar het bergstation van de Alpenrosenbahn in Westendorf. Tijdens deze 11 km lange wandeling is een stop bij de Kobingerhütte en de Wiegalm ook zeker een aanrader. Ook kun je de KAT Walk wandelweg door de Kitzbüheler Alpen trotseren. Deze meerdaagse wandelroute neemt je in verschillende etappes mee over bloeiende alpenweides, kronkelige bergpaden en over glooiende bergen. Benieuwd geworden naar deze lange-afstandswandeling? Alles over de KAT Walk in de Kitzbüheler Alpen lees je hier!

Fietsen in de Kitzbüheler Alpen

Ook op het gebied van fietsroutes kom je niks tekort in de Kitzbüheler Alpen. Vanuit Brixental, Hohe Salve en St. Johann in Tirol heb je toegang tot een fietsnetwerk van ongeveer 1.000 km aan fietswegen en 800 km aan mountainbiketrails. Een van de leukste manieren om de indrukwekkende landschappen van de Kitzbüheler Alpen te ontdekken is op de fiets. De meerdaagse fietsroute KAT Bike brengt je in drie dagen langs bloeiende alpenweiden, kleurrijke heuvels en de allermooiste uitzichten in Tirol. Drie etappes, ruim 170 km trappen en zeker 5300 hoogtemeters overbruggen zijn serieuze cijfers, maar dan heb je ook wel een onvergetelijke fietstocht achter de rug. Benieuwd geworden naar de KAT Bike in de Kitzbüheler Alpen? Hier lees je alles over deze bijzondere tocht! Voor degene die graag iets makkelijker de berg op fietsen zijn er e-biks te huur. De Kitzbüheler Alpen is de grootste e-bikeregio ter wereld, dus oplaadpunten en verhuurwinkels vind je hier genoeg.

Fietsen in de Kitzbüheler Alpen
Mathäus Gartner

Tips

- Ga naar de Hohe Salve. Vanaf de Top heb je een fantastisch uitzicht op de hele regio.
- Breng een bezoek aan het mondaine Kitzbühel, centraal in de Kitzbüheler Alpen.
- Ga klimmen in het Hornpark in St. Johann in Tirol.
- Bezoek de Timoks Alm en maak een ritje met de Timoks Coaster in Fieberbrunn.

Regio's in de Kitzbüheler Alpen

In de Kitzbüheler Alpen liggen verschillende regio's met elk hun eigen kenmerken. Meer over de regio's vind je via de onderstaande links: