Top 10 Klettersteig routes in Tirol

Top 10 Klettersteig routes in Tirol

29 maart 2017

door Thijs in Alpinisme

Tijdens een Klettersteig volg je een bergroute die beveiligd is door middel van een staalkabel waar je je aan kunt zekeren. Onderweg kom je veel obstakels tegen waaronder loopbruggen, ladders en klimparcoursen. Wil je je wagen aan een Klettersteig dan heb je naast stevige bergschoenen, een helm, klimgordel, twee carabiners en een verbindingsstuk, voorzien van shockabsorber, die klettersteigset genoemd wordt nodig. In dit weblog zetten we 10 Klettersteig tochten voor beginners en meer ervaren klimmers in Tirol voor je op een rijtje.

Niveaus Klettersteig (Schaal van Schall, Oostenrijk)

A = eenvoudig
B = matig
C = moeilijk
D = zeer moeilijk
E = extreem moeilijk

#1. Kaiser-Max-Klettersteig, E, Innsbruck

Extreem moeilijk, zo staat de Kaiser-Max-Klettersteig, één van de oudste Klettersteige in de oostelijke Alpen, bij de Martinswand nabij Innsbruck te boek. Nadat je in het begin hebt op kunnen warmen, krijg je in het tweede gedeelte opeens een bijna verticale bergwand voor je neus. Ook het terrein van rotsplaten zonder veel houvast zorgt voor een uitdaging.

#2. Galitzenklamm, B/C, Lienz

Vlakbij Lienz in Oost-Tirol loopt een Klettersteig langs de bruisende watervallen van de Galitzenklamm aan de voet van de Rauchkofel. Het begin van de route is niet al te moeilijk, maar hoe hoger je komt, hoe lastiger het wordt. Ben je hier met de kinderen, dan is het ‘Wasserschaufpad’ door de kloof misschien al wel avontuurlijk genoeg.

Galitzenklamm, B/C, Lienz
De Klettersteig van de Galitzenklamm is een spectaculaire route (Foto: © Tirol Werbung)

#3. Route bij Muttekopfhütte, B/C, Imst

Vlakbij de Muttekopfhütte boven Imst, die onlangs gerenoveerd is, ligt een moderne, korte Klettersteig route met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Kinderen die al een beetje ervaring hebben met klimmen kunnen hier ook prima op uit de voeten. De klim vanaf het bergstation Alpjoch van de Imster Bergbahnen naar het beginpunt duurt ongeveer 50 minuten.

#4. Oefenklettersteig Rofan, A/B, Maurach

De ‘Übungsklettersteig Rofan’ ligt vlakbij de Achensee en is weliswaar slechts 50 meter lang, maar hierdoor ideaal om op te oefenen. Door de moeilijkheidsgraad en de lenge is deze route ook zeer geschikt met kinderen. De Rofanklettersteig is te bereiken via de Rofanseilbahn in Maurach.

#5. Little Ballun, B, Galtür

Little Ballun is de nieuwste Klettersteig van Galtür. De route is bereikbaar via het bergstation van de Birkhahnbahn en geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Alle mogelijke maatregelen zijn genomen om deze tocht zo veilig mogelijk te maken en daardoor is Little Ballun perfect gezekerd.

Little Ballun, B, Galtür
Little Ballun leent zich uitstekend voor een klimtocht met kinderen (Foto: © Tirol Werbung)

#6. Tajakante Klettersteig, E, Ehrwald

De Tajakante Klettersteig, die start bij het dalstation van de Ehrwalder Almbahnen in Ehrwald, duurt ongeveer 3 uur en vereist een goede conditie. De spannende route loopt langs een bergkam, staat garant voor 600 hoogtemeters en prachtige vergezichten te midden van een ruig berglandschap. De afdaling is alpien, tredzekerheid is een vereiste. Een goede overnachtingstip is hier de Coburger Hütte bij de Seebensee met uitzicht op de Zugspitze.

#7. Marokka, B/C, Fieberbrunn

Fieberbrunn van boven aanschouwen, op de Klettersteig Marokka is het mogelijk. Deze pittige tocht gaat naar een hoogte van 2019 meter en biedt alles waar gevorderde klimmers naar op zoek zijn: een spannend routeverloop, veeleisende passages, een schommelende touwbrug en niet op de laatste plaats een prachtige top. Nog niet uitgeklommen? Neem een pauze bij het Wildseeloderhaus en waag je daarnaa aan de Henne-Klettersteig.

#8. Lehner waterval, C/D+, Ötztal

De Klettersteig tocht in Umhausen biedt alles wat deze vorm van klimmen zo mooi maakt. Prachtige uitzichten, spannende routes en uitdagende obstakels. Hoogtepunt van de route is een overhangende rots, waar je indien nodig ook omheen kunt lopen.

Lehner waterval, C/D+, Ötztal
Klimmen naast de Lehner waterval in Umhausen (Foto: © Tirol Werbung)

#9. Kletterpark, Pitztaler Gletscher

Wanneer het in het dal bedrukkend warm is, kun je op de Pitztaler Gletscher nog ontspannen klimmen. Er zijn vier routes: belevenisroute (B+), Murmeltiersteig (C), Gamssteig (D) en Steinbocksteig (D+).

#10. Anton Renk Klettersteig, D/E, Fendels

De Anton Renk Klettersteig is alleen geschikt voor pro’s door het zeer lastige parcours en het feit dat afsnijden niet mogelijk is. Hoewel het aantal hoogtemeters van 260 en een looptijd van anderhalf uur weliswaar kort zijn, is de route toch zeer lastig dankzij twee overhangende rotsen.

Wat is jouw favoriete Klettersteig in Tirol? Laat een reactie achter!

Klettersteig Tirol
Iedereen, jong en oud, kan zich wagen aan een Klettersteig (Foto: © Tirol Werbung)

Zomervakantie tips