Skip to navigation Skip to main content

Top 10 Klettersteig routes in Tirol

Klettersteig Little Ballun
© Spalder Media Group

Klettersteigen in Tirol? In Tirol vind je tal van klimroutes voor ieder niveau. Op een Klettersteig is het mogelijk om zonder klimervaring een klimtocht te maken. Tijdens een Klettersteig, ook wel Via Ferrata genoemd, volg je een bergroute die beveiligd is door middel van een staalkabel waar je je aan kunt zekeren. Onderweg kom je veel obstakels tegen waaronder loopbruggen, ladders en klimparcoursen. In dit artikel hebben we 10 Klettersteige in Tirol op een rijtje gezet.

Wat heb je nodig voor een Klettersteig in Tirol?

Wil je je wagen aan een Klettersteig dan heb je naast stevige bergschoenen, een helm, klimgordel, twee carabiners en een verbindingsstuk, voorzien van shockabsorber, nodig. Een Klettersteigset is vaak ook te huur bij de plaatselijke outdoorwinkel. 
Klim bij het afleggen van de Klettersteig in Tirol rustig en beheerst. Spaar je krachten, houd afstand en zorg dat dat beide karabiners van de klettersteigset aan de staalkabel verbonden zijn. Tijdens het omhangen mag er slechts 1 karabiner tegelijk losgemaakt worden. Voor beginners is het aan te raden om op pad te gaan met een gids. 

Niveaus Klettersteig (Schaal van Schall, Oostenrijk)

  • A: eenvoudig
  • B: gematigd
  • C: moeilijk
  • D: zeer moeilijk
  • E: extreem moeilijk

 Blij Klettersteig
© Spalder Media Group

1. Kaiser-Max-Klettersteig, E, Innsbruck

Extreem moeilijk, zo staat de Kaiser-Max-Klettersteig, één van de oudste Klettersteige in de oostelijke Alpen, bij de Martinswand nabij Innsbruck te boek. Nadat je in het begin hebt op kunnen warmen, krijg je in het tweede gedeelte opeens een bijna verticale bergwand voor je neus. Ook het terrein van rotsplaten zonder veel houvast zorgt voor een uitdaging.

2. Galitzenklamm, B/C, Lienz

Vlakbij Lienz in Oost-Tirol loopt een Klettersteig langs de bruisende watervallen van de Galitzenklamm aan de voet van de Rauchkofel. Het begin van de route is niet al te moeilijk, maar hoe hoger je komt, hoe lastiger het wordt. Ben je hier met de kinderen, dan is het ‘Wasserschaufpad’ door de kloof misschien al wel avontuurlijk genoeg.

3. Route bij Muttekopfhütte, B/C, Imst

Vlakbij de Muttekopfhütte boven Imst,ligt een moderne, korte Klettersteig route met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Kinderen die al een beetje ervaring hebben met klimmen kunnen hier ook prima op uit de voeten. De klim vanaf het bergstation Alpjoch van de Imster Bergbahnen naar het beginpunt duurt ongeveer 50 minuten.

4. Oefenklettersteig Rofan, A/B, Maurach

De ‘Übungsklettersteig Rofan’ ligt vlakbij de Achensee en is weliswaar slechts 50 meter lang, maar hierdoor ideaal om op te oefenen. Door de moeilijkheidsgraad en de lengte is deze route ook zeer geschikt met kinderen. De Rofanklettersteig is te bereiken via de Rofanseilbahn in Maurach.

5. Little Ballun, B, Galtür

Little Ballun is dé familieklettersteig van Galtür. De route is bereikbaar via het bergstation van de Birkhahnbahn en geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Alle mogelijke maatregelen zijn genomen om deze tocht zo veilig mogelijk te maken en daardoor is Little Ballun perfect gezekerd.

Zekeren op Klettersteig in Galtür in Tirol
© Spalder Media Group

6. Tajakante Klettersteig, E, Ehrwald

De Tajakante Klettersteig, die start bij het dalstation van de Ehrwalder Almbahnen in Ehrwald, duurt ongeveer 3 uur en vereist een goede conditie. De spannende route loopt langs een bergkam, staat garant voor 600 hoogtemeters en prachtige vergezichten te midden van een ruig berglandschap. De afdaling is alpien, tredzekerheid is een vereiste. Een goede overnachtingstip is de Coburger Hütte bij de Seebensee met uitzicht op de Zugspitze.

7. Marokka, B/C, Fieberbrunn

Fieberbrunn van boven aanschouwen, op de Klettersteig Marokka is het mogelijk. Deze pittige tocht gaat naar een hoogte van 2019 meter en biedt alles waar gevorderde klimmers naar op zoek zijn: een spannend routeverloop, veeleisende passages, een schommelende touwbrug en niet op de laatste plaats een prachtige top. Nog niet uitgeklommen? Neem een pauze bij het Wildseeloderhaus en waag je daarna aan de Henne-Klettersteig.

8. Lehner waterval, C/D+, Ötztal

Deze Klettersteig tocht in Lehn, bij Umhausen en Längenfeld, biedt alles wat deze vorm van klimmen zo mooi maakt. Prachtige uitzichten, spannende routes en uitdagende obstakels. Hoogtepunt van de route in het Ötztal is een overhangende rots, waar je indien nodig ook omheen kunt lopen.

Lehner Waterval
© Ötztal Tourismus / Bernd Ritschel

9. Kletterpark, Pitztaler Gletscher

Wanneer het in het dal bedrukkend warm is, kun je op de Pitztaler Gletscher nog ontspannen klimmen. Er zijn vier routes: belevenisroute (B+), Murmeltiersteig (C), Gamssteig (D) en Steinbocksteig (D+).

10. Anton Renk Klettersteig, D/E, Fendels

De Anton Renk Klettersteig in Fendels is alleen geschikt voor pro’s door het zeer lastige parcours en het feit dat afsnijden niet mogelijk is. Hoewel het aantal hoogtemeters van 260 en een klimtijd van anderhalf uur weliswaar kort zijn, is de route toch zeer lastig dankzij twee overhangende rotsen.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.