Skip to navigation Skip to main content
Osttirol MTB Lienz
© Ronald Kalchhauser (bikeboard)
Oostenrijk

Vakantie Lienz

  • Een stedentrip of actieve vakantie met een mediterraans tintje
  • Groot wandel- en mountainbikegebied
  • Mediterraanse sferen en het 'Dolce Vita' gevoel
  • Rodelbaan van 2,7 km en 2 klimparken

Lienz is een zonnige en pittoreske stad in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Met ongeveer 12.000 inwoners is het geen grote stad, maar wel de grootste stad van Osttirol. Tijdens een vakantie in Lienz kun je kiezen voor een stedentrip die in het teken staat van cultuur en historie, maar ook voor een actieve vakantie in de natuur of combinatie van beide. Genoeg mogelijkheden dus!

Lienz kent een rijk verleden, wat je terug ziet in de gebouwen, bezienswaardigheden en het straatbeeld. Vondsten en opgravingen hebben meer kunnen vertellen over de vroegere bevolking van de regio. De oudste vondst, twee bijlen, dateert uit de periode rond 2000 jaar voor Christus. Sinds die tijd hebben onder andere de Illyriërs, Kelten en Romeinen er gewoond.

Fotogalerij van Lienz

Osttirol MTB Lienz
© Ronald Kalchhauser (bikeboard)
Hauptplatz Lienz
© TVB Osttirol / Tobias Tschurtschenthaler
De gezellige binnenstad van Lienz
© TVB Osttirol / Haselsteiner
Lienz 3
© Tirol Werbung_Aichner Bernhard

Op stedentrip in Lienz

Lienz ligt op ongeveer een half uur rijden van de Italiaanse grens. Dat merk je niet alleen aan de mediterraanse sfeer die er hangt, maar ook aan het ‘Dolce Vita’ gevoel dat je er krijgt. De stad is niet groot, maar biedt wel voldoende mogelijkheden. In de stad vind je allerlei accommodaties, restaurantjes, koffiebarretjes en cafés. Er zijn winkels met bekende merken, zoals Peak Performance en H&M, maar ook kleine boetiekjes. Van april tot oktober is er iedere vrijdag en zaterdag een grote markt, waarbij lokale producten worden verkocht. Op vrijdag vindt de markt ’s middags plaats en op zaterdag in de ochtend. Naast winkelen zijn er ook allerlei bezienswaardigheden te bezichtigen, waaronder Schloss Bruck en de opgravingen van de Romeinse stad Aguntum in de nabijgelegen plaats Dölsach.

De gezellige binnenstad van Lienz
TVB Osttirol / Haselsteiner
Lienz is een kleurige, gezellige stad

Een actieve vakantie in Lienz

Lienz wordt omringd door de Lienzer Dolomiten in het zuiden, de Schobergruppe in het noorden en de huisbergen Hochstein en Zettersfeld. Berg en dal bieden samen een tal van activiteiten, waarbij vooral fietsen en mountainbiken populair zijn. Er zijn ruim 600 kilometer aan mountainbikeroutes beschikbaar, 25 mooie dagtochten en 5 meerdaagse routes. Het is daarom niet gek dat Lienz zichzelf ‘Bike Arena’ mag noemen. Ook voor wielrenners heeft Lienz veel mogelijkheden. Zij kunnen deelnemen aan de jaarlijkse Dolomitenradrundfahrt in juni of kiezen voor tochten als de Drauradweg R1 (366 km), Römerradrunde (15 km) en de Iseltalradweg (27 km). Naast fietsen zijn ook wandelen en klimmen populaire buitenactiviteiten.

Bergliften in de Zomer

Zomers zijn er op de twee huisbergen van Lienz diverse bergliften geopend. Op de Hochstein is de Schlossbergbahn (gondel- en stoeltjeslift) van half mei tot eind oktober geopend (hoogseizoen 09.00 - 17.00 uur). Deze lift brengt je naar het bergstation op 1016 meter hoogte. Van juli tot september kun je vanaf daar met de Doppelsessellift H2 stoeltjeslift naar 1514 meter hoogte (dagelijks van 09.15 - 16.30 uur). Op de Zettersfeld is de Zetterfeldbahn gondel van eind juni tot eind september dagelijks van 09.00 - 16.45 uur geopend. De 4er Sesselbahn Steinermandl stoeltjeslift brengt je vervolgens naar 2214 meter hoogte. Let op: de laatste lift gaat om 16:30 uur.

Mountainbiken rond Lienz
TVB Osttirol/ Tobias Tschurtschentaler
De bergen bieden uitgebreide mogelijkheden voor mountainbikers

Activiteiten in de bergen rondom Lienz

Naast wandelen en mountainbiken bieden de bergen rondom Lienz nog meer leuke activiteiten. Leuk is een bezoekje aan kinderboerderij Streichelzoo. De kinderboerderij bereik je na een ritje met de Schlossbergbahn en een korte wandeling. Er zijn twee klimparken in Lienz. De eerste ligt op de Schlossberg en heeft 18 verschillende parcours. In het speciale kinderpark kunnen kinderen vanaf 3 jaar (met begeleiding) kennis maken met het klimmen. Het andere klimpark ligt bij de Galitzenklamm. Dit park heeft ook verschillende routes en een 50 meter lange Flying Fox. Verder kun je op de Hochstein rodelen met de Osttirodler Alpine Coaster. Het traject is 2,7 kilometer lang en start vlakbij het bergstation van de Schlossbergbahn. Kinderen vanaf acht jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene.

Tips in Lienz

  • Lienz ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Innsbruck en Salzburg.
  • Lienz heeft een zwembad. Het Dolomitenbad heeft binnenzwembaden, buitenzwembaden met ligweides en sauna’s.
  • Lienz is een sportieve stad. Regelmatig vinden er sportieve evenementen plaats, zoals de Dolomitenradrundfahrt in juni, de Red Bull Dolomitenmann in september en de Ski World Cup voor vrouwen (om de 2 jaar).

Weer in Lienz

Vandaag

Pittige bui met hagel en onweer

Pittige bui met hagel en onweer
14 / 25

Vorstgrens

3558 meter

Regen

4 mm

Morgen

Buien met regen, maar soms ook zon

Buien met regen, maar soms ook zon
14 / 25

Vorstgrens

3614 meter

Regen

9 mm
Toeristeninformatie voor Lienz
Name Tourismusverband Osttirol, Infobüro Lienzer Dolomiten
E-mail lienz@osttirol.com
Telefoon 50212400
Algemene informatie
Aantal inwoners 12000
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 1006 km
Hoogte dorp 673
Aantal toeristenbedden 2047
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 4
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten 20
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 50
Bars & cafés 25
Bioscoop 1
Concertzaal
Discotheken 5
Casino
Theater
Ballonvaart