Skip to navigation Skip to main content

5 dingen die je nodig hebt om te klettersteigen

9633 - 5 dingen die je nodig hebt om te klettersteigen

Klettersteigen is het volgen van een bergroute die is beveiligd door middel van staalkabels waaraan je je kunt zekeren. Deze vorm van bergbeklimmen staat ook wel bekend als via ferrata en wordt steeds populairder. In de Alpen is een groot aanbod van eenvoudige, maar ook zeer uitdagende routes te vinden. Onderweg moet je tal van obstakels overwinnen en je kunt hierbij maar beter geen last hebben van hoogtevrees. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig om te klettersteigen? In dit weblog 5 items die je nodig hebt voor een Klettersteig of via ferrata.

#1. Klettersteigset

De klettersteigset zorgt ervoor dat je veilig kunt klimmen en afdalen. Via een kabel is de set verbonden met je klimgordel, die verder uit twee karabiners met ieder een eigen kabel bestaat. De karabiners zijn voorzien van een grote opening en hebben een aangepast sluitingsmechanisme, zodat ze eenvoudig en snel open- en losgemaakt kunnen worden. Daarnaast moet de klettersteigset beschikken over schokabsorptiesysteem dat de impact van een mogelijke val vermindert. Een dergelijk systeem wordt gemaakt door een touw op een bepaalde manier te vlechten zodat het enkel onder zware belasting doorslipt. Ook zijn er schokabsorptiesystemen waarbij de bandsling zo is gestikt dat deze bij een val zal inscheuren. Zo gaat de kracht die ontstaat door de val verloren in het doorscheuren van de stiksels.

9633 - klettersteigen ijzeren brug (1)

#2. Klimgordel

Voor klettersteigen kun je gebruik maken van een normale klimgordel. De gordel mag niet te strak zitten, maar zeker ook niet afglijden tijdens het klimmen. Stel de lussen af op je eigen lichaam, zodat deze optimaal zit. Maak je urenlange tochten dan kan het gewicht en het volume van de klimgordel ook een rol gaan spelen. Wanneer de klimgordel is voorzien van extra lussen kan deze ook gebruikt worden voor bergbeklimmen.

#3. Stevige bergschoenen

Het bereiken van het startpunt van de via ferrata en het klimmen doe je met dezelfde schoenen. Voor beide disciplines, bergwandelen en klimmen, moeten de schoenen dus geschikt zijn. Ze moeten comfortabel en stevig zijn, maar ook houvast bieden op de rotsen. Daarnaast moet de rubberen zool hard genoeg zijn om niet te beschadigen tijdens het klimmen over de stalen kabels. Bergschoenen die voorzien zijn van leer zijn ideaal om mee te klettersteigen.

9633 - uitzicht klettersteigen (1)

#4. Bescherming (handschoenen+helm)

Tijdens het klettersteigen trek je je veelvuldig op aan de staalkabels. Het gevaar van het ontstaan van blaren en wondjes aan de handen ligt voortdurend op de loer. Draag daarom altijd handschoenen tijdens het beklimmen van een Klettersteig of via ferrata. De handschoenen moeten elastisch genoeg zijn om lekker mee te kunnen klimmen, maar aan de binnenzijde wel genoeg bescherming bieden. Modellen zonder vingertoppen, om toch voldoende bewegingsvrijheid te hebben, zijn ideaal. Ook draag je bij het klettersteigen altijd een helm. Je bent onderweg in ruig terrein en je dient je hoofd goed te beschermen tegen een stoot tegen de rots en tegen steenslag. Alle klimhelmen, zowel met een harde schaal, een hybride helm of een schuimhelm, zijn geschikt voor klettersteigen.

#5. Strakke kleding

Functionaliteit en modieus gaan uitstekend samen. Kies voor kleding gemaakt van elastisch materiaal dat niet alleen nauwsluitend is, maar ook genoeg bewegingsvrijheid biedt tijdens het klimmen. Daarnaast speelt duurzaamheid een belangrijke rol. De stof van je broek moet robuust genoeg zijn om het contact met de rotsen aan te kunnen. Houd ook rekening met het ademend vermogen, je wil dat het transpiratievocht wel uit de broek kan ontsnappen. Felle kleuren zijn bovendien niet alleen heel fashionable, maar maken je ook goed zichtbaar!

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.