Skip to navigation Skip to main content
53198 - 8 tips voor een zomervakantie in Kaprun

Een zomervakantie in Kaprun is een goede keuze als je natuur en sport met elkaar wilt combineren. Het knusse dorp is omgeven door de imposante bergtoppen van Hohe Tauern. De omgeving leent zich uitstekend voor sportieve activiteiten en er zijn dan ook talrijke wandelroutes en mountainbiketochten te maken. Reuring is eenvoudig op te zoeken door uitstapjes te maken naar omliggende plaatsjes. Maar ook degenen die simpelweg willen genieten van indrukwekkende uitzichten, zijn in Kaprun aan het goede adres. Wat er allemaal te doen is? In dit blog lees je een aantal tips voor een heerlijke zomervakantie in Kaprun!

Zomervakantie in Kaprun

Deze Oostenrijkse bestemming heeft een ideaal karakter voor zowel een sportieve als rustgevende zomervakantie in de bergen. Omgeven door een aantal van de hoogste bergtoppen van Oostenrijk, helderblauwe stuwmeren en bewonderenswaardige kloven, verveel je je hier geen moment in de natuur. Het dorp beschikt over een knus centrum waar je zowel moderne restaurants vindt als authentieke ‘stubes’, en waar je kunt genieten van regionale specialiteiten. Naast dat er in Kaprun en omgeving genoeg te beleven is, is voor wat afwisseling een uitstapje naar omliggende dorpen ook zo gemaakt. Op slechts een paar minuten rijden ligt Zell am See, een bruisend dorpje direct aan een enorm meer. Nog geen half uur verwijderd van het dorp ligt het mondaine Kitzbühel, ook zeker een bezoek waard. En wie het niet erg vindt om een stukje te rijden, kan in anderhalf uur tijd in de prachtige stad Salzburg zijn. Maar wat zijn nou de leukste dingen om te doen tijdens een zomervakantie in Kaprun? Hieronder hebben wij een aantal tips!

Vind een accommodatie in Kaprun >

#1. Kitzsteinhorn

Kaprun ligt aan de voet van de Kitzsteinhorn, een 3202 meter hoge gletsjer. Naast dat je er tot in de zomer kunt skiën, zijn de liften gedurende het hele jaar geopend om bergwandelingen te maken met uitzicht over het hele dal. Ga je de gletsjer op, dan moet je zeker naar het uitkijkpunt ‘Top of Salzburg’ gaan. De gondel brengt je omhoog naar Gipfelwelt 3000, het hoogste uitkijkpunt van het Salzburgerland. Hier heb je vanaf het platform een panoramisch zicht over de hele vallei en kun je prachtige plaatjes schieten. Bovendien is er een informatieve route te bewandelen en een 3D-bioscoop. Tip: de K-onnection lift brengt je in één keer van de Maiskogel in Kaprun naar het gletsjergebied. Hierdoor hoef je niet zo vaak over te stappen op andere liften.

#2. Sigmund Thun Klamm

Vanuit het dorp heb je direct toegang tot de Sigmund Thun Klamm en een wandeling door deze bijzondere plek mag je zeker niet overslaan tijdens een zomervakantie in Kaprun. De rivier Ache baant zich een weg van 320 meter door het dal van Kaprun en de kracht van het water dat door rotsen en bergen stroomt, heeft de kloof deze vormen doen aannemen. Inmiddels is de kloof wel 30 meter diep en nog altijd stroomt het water met fors geweld door de vallei, wat prachtige aanzichten oplevert. Via de trappen door de Sigmund Thun Klamm kun je de stromingen bewonderen en met het zomerse zonlicht geeft dat spectaculaire beelden. Een bezoek aan deze plek is goed te combineren met een natuurwandeling rondom de Klammsee, die zich direct achter de kloof bevindt.

53198 - sigmund thun klamm

#3. Großglockner Hochalpenstrasse

Met een hoogte van 3789 meter is de Großglockner de hoogste berg van Oostenrijk en een absolute highlight van het Nationaal Park Hohe Tauern. Deze top is te bewonderen via de Großglockner Hochalpenstrasse, die je met de auto, de motor of per fiets kunt rijden. De weg bereik je vanuit Kaprun gemakkelijk. Rijd via Zell am See richting Bruck en naar Heiligenblut. De weg is bijna 48 kilometer lang, bestaat uit een flink aantal haarspeldbochten en loopt tot een hoogte van 2505 meter tussen twee deelstaten: het Salzburgerland en Karinthië. Je rijdt hier langs panoramische uitzichten, prachtige watervallen en ook is het mogelijk om tussenstops te maken voor een fotomoment of om te lunchen. Let op: de route is een tolweg.

#4. Wandelen in Kaprun

Wandelliefhebbers hebben aan Kaprun een fijne bestemming voor een zomervakantie in de bergen. Het gebied beschikt over enorm veel wandelpaden en routes om te wandelen op grote hoogte. Er is een keuze uit meer dan 83 verschillende routes in de omgeving die ieder variëren van moeilijkheidsgraad, dus voor iedere soort wandelaar is er een fijne route. Aanrader is om de hooggelegen stuwmeren te bekijken. Op 2000 meter hoogte bevinden zich de stuwmeren Wasserfallboden en Mooserboden, die vanuit het dorp eenvoudig te bereiken zijn. Ook kun je hier een rondleiding volgen voor wie er benieuwd is naar de achtergrond en het ontstaan van deze stuwdammen. De meren kun je te voet bereiken en er lopen diverse routes langs de stuwdammen. Tips voor wandeltochten:

  • Kesselfall naar Mooserboden: deze route is ruim 8 kilometer lang en je maakt een klim van zo’n 1000 hoogtemeters, maar het uitzicht eenmaal boven maakt alles dubbel en dwars goed. Start bij Kesselfall in Kaprun en loop de brug over. Volg vervolgens pad 31 en vervolg de weg naar de Lärchwand-lift. Boven volg je de weg richting stuwmeer Mooserboden.
  • Schmittenhöhe-Hochsonnbergalm-Pinzgauerhütte: deze rondweg is hooggelegen en biedt daardoor een waanzinnig uitzicht over de vallei. Neem de lift van Schmittenhöhe en volg daarna pad 19 richting Rohrertörl. Daarna loop je via pad 719 weer terug naar het beginpunt.
  • Der mystische Wald: deze route is uitermate geschikt voor een wandeling met het hele gezin. De tocht start bij het bergstation Sonnkogelbahn en loopt via een bospad naar Schmiedhofalm, waar je kunt ontspannen in een gezellige berghut met een bijgelegen kinderspeelplaats.
53198 - stuwmeer kaprun

#5. Tauern Spa Kaprun

Welverdiende ontspanning tijdens je zomervakantie vind je bij de Tauern Spa in Kaprun. Even bijkomen van alle inspanningen kan prima bij dit luxe wellnessresort. Een enorm terrein biedt plaats voor maar liefst 12 zwembaden, 10 verschillende sauna’s, mooie eetgelegenheden, een gedeelte voor kinderen, een fitnessruimte en er is een keuze uit tal van massage- en schoonheidsbehandelingen. Het is een van de modernste spa’s van Oostenrijk en bevindt zich in het dorp.

#6. Maiskogel Familienberg

Extra leuk tijdens een zomervakantie met kinderen in de Alpen is de Maiskogel Familienberg. Hier vind je naast het dalstation van de Maiskogel de Maisi Flitzer, een rodelbaan waarbij je met een snelheid van wel 40 km/u een daling van 1300 meter maakt. Je kunt zelf sturen en de snelheid bepalen en het voelt alsof je een achtbaan zit, een spannende ervaring voor de kids. Naast de attractie bevindt zich een speelpark met springkastelen, glijbanen en andere activiteiten voor de hele familie. Lunchtip: ga met de gondel naar boven en wandel naar de Maiskogel Alm Ranch. Hier kun je lunchen met alpaca’s en andere dieren aan je zijde.

#7. Burg Kaprun

Het oude slot van het dorp, dat uit de 13e eeuw stamt, torent boven het plaatsje uit en is een interessant aanzicht. Burg Kaprun is open voor bezoek en het is mogelijk om een rondleiding door het slot te volgen. Ook vinden er regelmatig festiviteiten plaats, waaronder een middeleeuws feest dat iedere zomer plaatsvindt. Er is dan een middeleeuwse markt, er worden riddergevechten gehouden, er zijn activiteiten voor kinderen, je kunt er boogschieten en bijlwerpen, er is muziek en er vinden nog veel meer middeleeuwse activiteiten plaats. Een paar dagen lang staat alles in het teken van de middeleeuwen en ieder jaar belooft het hier een waar spektakel te worden dat vele bezoekers trekt.

#8. Zell am See

Op slechts 8 kilometer afstand ligt het dorpje Zell am See. Een dorp dat is gelegen aan, zoals de naam al zegt, een prachtig groot meer. Een uitstap naar dit dorpje mag je tijdens een zomervakantie in Kaprun niet overslaan. Het is een bruisend dorpje met een autovrij centrum, gezellige winkelstraatjes, cafés en restaurants. Het meer leent zich perfect voor waterpret tijdens warme zomerdagen en het is dan ook aan te bevelen een rit over het meer op een waterfiets te maken. Lunchen met een prachtig uitzicht kan in de kleurrijke tuin van Grand Hotel Zell am See, waar je romantisch kunt genieten van een Oostenrijkse specialiteit direct aan het meer.

53198 - zell am see
Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.