Skip to navigation Skip to main content

De mooiste watervallen van het Zwarte Woud

Waterval in het Zwarte Woud: Todtnauer waterval
© Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Het Zwarte Woud barst van de watervallen. Waar je ook in de regio op vakantie gaat, er bevindt zich altijd een prachtige waterval nabij. Het grootste middelgebergte van Duitsland kent grote hoogteverschillen en sommige watervallen zijn zelfs meer dan 100 meter hoog. Een uitstapje naar een waterval in het Zwarte Woud is een belevenis voor jong en oud. Van verre hoor je het water al bulderen en eenmaal dichtbij ervaar je de kracht van het water optimaal. In dit artikel hebben we de mooiste watervallen van het Zwarte Woud voor je op een rijtje gezet.

Watervallen in het Zwarte Woud

Aan watervallen geen gebrek in het Zwarte Woud. Van kleine watervallen tot metershoge watervallen, waar het water vele meters de afgrond in klettert. Zelfs de hoogste watervallen van Duitsland vind je in het Zwarte Woud. Veel van deze natuurspektakels zijn bereikbaar via wandelpaden. Hieronder een overzicht van watervallen in het Zwarte Woud die het bezoeken meer dan waard zijn.

Triberger watervallen

De Triberger watervallen behoren met een valhoogte van 163 meter tot de hoogste van Duitsland. Het water is afkomstig uit de rivier de Gutach en valt in zeven verschillende gedeeltes naar beneden. Langs de Triberger watervallen is een wandelroute uitgezet (2,5 km), die ook voor families goed te doen is. Onderweg kom je diverse uitzichtpunten tegen om van het watergeweld te kunnen genieten. Ook bevindt er zich bij de watervallen een klimpark en het Schwarzwald-museum is hier gevestigd. In het stadscentrum van het gemoedelijke Triberg vind je diverse souvenirwinkeltjes en restaurantjes. De watervallen van Triberg zijn uitgegroeid tot een van de meest populaire uitstapjes in het Zwarte Woud.

Wandelbrug over de Triberger Wasserfälle
© Pixabay / Jürgen Laakmann
Triberger watervallen

Fahler waterval

De Fahler waterval wordt gezien als het kleine broertje van de Todtnauer watervallen. In totaal klettert het water hier 40 meter naar beneden. Er gaan diverse wandelroutes met bruggen en trappen richting de Fahler waterval. Je kunt zowel in Todtnau, Todtnauberg of Feldberg beginnen aan een route richting deze prachtige plek. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is de ‘Rotenbacher Rank’.

Todtnauer waterval

Tussen de vakantiedorpen Todtnauberg en Aftersteg bevindt zich een waterval met een hoogte van maar liefst 97 meter. De Todtnauer waterval, ook wel Hangloch waterval genoemd, bestaat uit vier etages, waarbij de hoogste vrije val 60 meter is. Je kunt er voor kiezen om bovenaan de waterval te parkeren of om de waterval te beklimmen via de wandelroute vanuit Todtnau. Onderweg passeer je diverse bruggen en trappen en heb je goed zicht op de waterval. Na een bezoek aan de waterval is het leuk om met kinderen naar de Hasenhorn zomerrodelbaan te gaan.

Overzichtsfoto Todtnauer Waterval
© Hochschwarzwald Tourismus GmbH
Todtnauer waterval

Sankenbach watervallen

De Sankenbach watervallen liggen ten zuidwesten van Baiersbronn en bestaan uit meerdere gedeelten. Vanuit het leuke plaatsje kun je een 9 km lange rondwandeling maken waarbij je niet alleen de 50 meter hoge waterval bezoekt, maar ook de idyllische Sankenbachsee.

Gaishölle watervallen

Vrijwel ieder dal in het Zwarte Woud heeft een eigen waterval en Sasbachwalden vormt hierop geen uitzondering. De kloof waar de Gaishölle watervallen onderdeel van uitmaken bestaat uit enorme rotsen en ruige rotsblokken. De wandeling die hier doorheen loopt, overbrugt 200 meter hoogteverschil en onderweg passeer je 13 houten bruggen. Vanuit het centrum van Sasbachwalden wandel je eenvoudig richting de waterval die uit tal van verschillende etages bestaat.

Zweribachwasserfälle in het Zwarte Woud
© Schwarzwald Tourismus / Chris Keller
Zweribach waterval

Ook deze watervallen in het Zwarte Woud zijn het bezoeken meer dan waard:

 • Allerheiligen watervallen
 • Gertelbach waterval
 • Geroldsauer waterval
 • Haselbach waterval
 • Laufbach waterval
 • Schleifenbach waterval
 • Windberg waterval
 • Ravenna waterval
 • Dietfurter waterval
 • Menzenschwander waterval
 • Burgbach waterval
 • Hirschbach waterval
 • Holchen waterval
 • Griesbach waterval
 • Todtmooser waterval
 • Zweribach waterval
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.