Nationaal Park Bayerischer Wald: het grootste bosgebied van Centraal-Europa

Nationaal Park Bayerischer Wald: het grootste bosgebied van Centraal-Europa

11 december 2016

door Florien in Algemeen

In Beieren, rondom de Beierse bergen en langs de Tsjechische grens, vind je Nationaal Park Bayerischer Wald. Dit park kreeg in 1970 de titel 'Nationaal Park' en is daarmee het eerste nationale park van Duitsland. Een paar jaar later werd het park uitgebreid en sindsdien vormt ze samen met het Bohemer Woud (Tsjechië), het grootste samenhangende bos van Europa. Hoge bomen, ongerepte natuur en de leefomgeving van allerlei wilde dieren zijn de kenmerken van dit bijzondere park. Maak er urenlange wandelingen, of trek er met de fiets opuit en geniet van dit bijzondere stukje Duitsland.

Geniet van de ongerepte natuur

‘Natur Natur sein Lassen’, oftewel laat de natuur de natuur zijn. Dat is de filosofie achter Nationaal Park Bayerischer Wald. Sinds de oprichting heeft het park een aantal belangrijke erkenningen ontvangen, die ervoor zorgen dat deze filosofie wordt nagestreefd. Het park begon met 11.000 hectare in 1970 en werd in 1983 uitgebreid naar 24.222 hectare. De wandel- en fietspaden worden onderhouden, maar verder zul je als bezoeker geen nare graafmachines en mannen met kettingzagen tegenkomen. De natuur wordt hier met rust gelaten en dat resulteert in een wilde en bijzondere omgeving. Als echte natuurliefhebber is het in Nationaal Park Bayerischer Wald optimaal genieten.

nationaal park bayerischer wald
Omgevallen bomen worden gewoon met rust gelaten (Foto: © Flickr, cc 2.0 -A3X)

Een paradijs voor wandelaars en fietsers

Het Nationaal Park Bayerischer Wald is een paradijs voor fietsers en wandelaars. Je vindt hier ruim 200 kilometer aan fietspaden, 300 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden en er zijn diverse wandelroutes en fietsroutes. Natuurlijk zijn dit niet de enige activiteiten die je in het park kunt ondernemen. De hoge bergen bieden de mogelijkheid voor uitdagende klimtochten, ritjes met de mountainbike en spannende hikes. De natuur in het park is zo divers, dat je continu wordt verrast door andere landschappen. Donkere mysterieuze bossen, mistig veenland, hoge bomen, ruige bergen, riviertjes en heldere beekjes wisselen elkaar steeds weer af. Het park heeft slechts één meer en dat is het gletsjermeer de Rachelsee. Geniet van deze bijzondere omgeving, ga op ontdekkingstocht en kom er helemaal tot rust.

beekje nationaal park bayrischer wald
Er stromen allerlei beekjes door het park (Foto: © Flickr, cc 2.0 -A3X)

Op zoek naar wilde dieren

Omdat de natuur in dit park zo met rust gelaten wordt, is het de ideale leefomgeving voor allerlei wilde dieren. Als je op internet kijkt, kom je hier en daar wat foto’s tegen van beren. Deze zul je hier, met uitzondering van een speciaal park, helaas niet in het wild tegenkomen. Wel heb je de kans op het spotten van Lynxen, wolven, herten, wilde katten, bevers, otters en mopsvleermuizen. Daarnaast broeden- en leven er meer dan 55 verschillende vogelsoorten.

lynx bayrischer wald
In National Park Bayrischer Wald kun je Lynxen in het wild tegen komen (Foto: © Flickr, cc 2.0 -MrT HK)

Schattige plaatsjes

Rondom het nationaal park liggen allemaal typische Duitse plaatsjes. Je hebt dus genoeg keuze wat betreft de accommodaties tijdens jouw vakantie naar Nationaal Park Bayerischer Wald. Een voorbeeld van zo’n plaatsje is het dorpje Bischofsmais. Zomers ben je op nog geen 700 meter verwijderd van het park en ’s winters ben je in een mum van tijd op de pistes van skigebied Geißkopf. Het is een ideale vakantiebestemming voor de actieve vakantieganger. Na een dag vol activiteit geniet je in de gezellige restaurantjes in het dorp, of de omgeving van de lokale specialiteiten.

Bischofsmais - nationaal park Bayerischer Wald
Het dorpje Bischofsmais met de kerk St. Jakobus der Ältere (Foto: © Wikipedia, P.H. Louw)

Op wintersport in Nationaal Park Bayerischer Wald

Voor de echte wintersportfans is het ook mogelijk om dit prachtige gebied op de ski’s te ontdekken. In de maanden januari en februari kan er namelijk flink wat sneeuw vallen. Je vindt in het Bayerischer Wald zo’n 80 kilometer aan pistes, verdeeld over diverse kleine skigebieden. De gebieden zijn niet groot, de skipassen net zo duur en daarom ideaal voor een paar dagen plezier in de sneeuw. De besneeuwde bomen maken het park in deze periode nog magischer dan het al is.

Weetjes en tips

  • Het doel van dit park is om de natuur haar eigen beloop te laten gaan. Natuurlijk wordt er zo nu en dan een klein beetje bijgewerkt door de mens, maar dat zijn geen drastische veranderingen. In een gebied van 8000 hectare wordt zelfs helemaal niks door de mens gedaan.
  • Het Bayerischer Wald heeft meer dan 750 plantensoorten en heel veel soorten paddenstoelen.
  • Je kunt in het park veel leren over het natuurlijk verloop van de natuur en de invloed van klimaatverandering. Een voorbeeld daarvan is dat omgevallen bomen niet worden opgeruimd. Op die bomen kun je goed zien hoe nieuw leven ontstaat.
  • In Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland op één dag? Het kan op het drielandenpunt tussen de Plöckensteinberg en het bergplateau in het Steinwald.

nationaal park Bayerischer Wald
Hoge bomen in het woud (Foto: © Flickr, cc 2.0 -Marco Wo)

Ben jij wel eens in Nationaal Park Bayerischer Wald geweest en heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips