Skip to navigation Skip to main content

De hoogste bergen van Oostenrijk (per deelstaat)

9614 - De hoogste bergen van Oostenrijk (per deelstaat)
© Indebergen.nl

Wat de hoogste berg van Oostenrijk is, weten de meeste mensen wel. De Großglockner natuurlijk! Maar weet je ook wat de hoogste berg van de deelstaat Steiermark of Vorarlberg is? Dit zal bij een stuk minder mensen bekend zijn. In dit weblog hebben we een overzicht gemaakt van de hoogste berg van elke Oostenrijkse deelstaat. Als jij straks bijvoorbeeld in Salzburg op vakantie bent, kun jij vertellen welke berg hier het hoogst is!

#1. Großglockner (Karinthië en Tirol): 3798 meter

Met 3798 meter is de Großglockner niet alleen de hoogste berg van Karinthië en Tirol, maar zelfs van heel Oostenrijk. De berg ligt precies op de grens tussen de twee deelstaten en tijdens een autorit over de Grossglockner Hochalpenstrasse zie je de piramidevormige berg in volle glorie. Onderweg kom je langs tal van informatiestations waar je meer te weten kunt komen over de omgeving en kunt genieten van het uitzicht. Vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, een uitzichtpunt op 2369 meter, kun je wandelingen maken naar de Pasterze-gletsjer. Met een lengte van 9 kilometer is dit de langste gletsjer van Oostenrijk.

9614 - hoogste bergen oostenrijk grossglockner (1)
Als je mazzel hebt, zie je de Großglockner zonder wolken!

#2. Großvenediger (Salzburg): 3662 meter

De mythe gaat dat je vanaf de top van de Großvenediger Venetië (Duits: Venedig) kunt zien, maar dit is hoogst onwaarschijnlijk. Ook dat deze 3662 meter hoge berg vernoemd is naar de Adriatische havenstad kan niet worden bewezen. Wat wel vast staat is dat de Großvenediger de hoogste berg van deelstaat Salzburg is. De vergletsjerde berg ligt op de grens tussen Salzburg en Tirol in de Hohe Tauern. Het is een geliefde bestemming voor bergbeklimmers en hierdoor kan het op de flanken van de berg soms behoorlijk druk zijn.

9614 -  (2)
De Großvenediger (links) is een populaire bergtop bij fanatieke wandelaars

#3. Piz Buin (Vorarlberg): 3312 meter

Vorarlberg is de op één na kleinste deelstaat van Oostenrijk, maar op het gebied van bergen scoren ze hoog. Het Silvrettamassief loopt dwars door de regio met als hoogste piek de Piz Buin (3312 m). In het Zwitserse deel van de Silvretta liggen zijn twee grotere broers de Fluchthorn en Piz Linar. Al sinds 1865 wordt de Piz Buin beklommen. Aan de Oostenrijkse zijde kan dit via de Wiesbadener Hütte, waarvoor je eerst de Vermuntgletsjer moet oversteken.

#4. Hoher Dachstein (Steiermark en Oberösterreich): 2995 m

De Hoher Dachstein is de hoogste berg van het Dachsteinmassief en spreekt velen tot de verbeelding. Schilders, dichters en bergbeklimmers weten de rotsachtige Alpenreus al jaren op waarde te schatten. Het beklimmen van de 2995 meter hoge berg is niet al te lastig. De top is bereikbaar via een Klettersteig tour. De Hoher Dachstein ligt op de grens van Steiermark en Oberösterreich en is hiermee hoogste berg van beide deelstaten.

9614 -  (3)
De Hohe Dachstein en het Dachsteinmassief vanaf de Gosausee gezien (Foto: © Pixabay, maxmann)

#5. Schneeberg (Niederösterreich): 2076 m

De Schneeberg is hoger dan 2000 meter en dat geldt niet voor veel toppen in het oosten van Oostenrijk. Het hoogste punt van deelstaat Niederösterreich is sinds 1897 bereikbaar via een tandradbaan. De bronnen waar deze berg rijk aan is voorzien sinds 1873 Wenen van bronwater. Het is een geliefde bestemming voor mensen die de drukte van Wenen willen ontvluchten en zich willen onderdompelen in de natuur.

#6. Geschriebenstein (Burgenland): 884 m

Bij de overige bergen van dit rijtje valt de Geschriebenstein in het niet. De hoogste berg van de vlakke deelstaat Burgenland is slechts 884 meter hoog. De Geschriebenstein maakt onderdeel uit van het Nationaalpark Geschriebenstein-Írottko en op de top staat een 30 meter hoge uitzichttoren.

Ook interessant:

#7. Hermannskogel (Wenen): 542 m

De hoogste berg op Weens grondgebied is de Hermmannskogel en ligt op een steenworp afstand van de stad. Vanuit de stad worden er off-road fietstochten aangeboden door het Wienerwald, waarbij je langs schilderachtige plaatsjes fietst. Nadat je de stad uit bent verandert het stedelijke karakter in wijngaarden en uitgestrekte bossen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.