Alles over Sinterklaas en de Krampus

Alles over Sinterklaas en de Krampus

1 december 2018

door Florien in Algemeen

Niet alleen wij vieren Sinterklaas, ook in de Alpen is dat het geval. Echter wordt Sint-Nicolaas hier niet vergezeld door een groep vrolijke Pieten, maar door angstaanjagende Krampussen. In de eerste twee weken van december, vooral op Krampustag (5 of 6 december), zwerven deze duivelse figuren door de straten en jagen zij iedereen de stuipen op het lijf. Heb jij je altijd al afgevraagd wat deze eeuwenoude traditie nou precies betekent? In dit weblog vertellen we je alles over Sinterklaas en de Krampus.

Wat is een Krampus?

De Krampus is een duivels figuur uit de Alpenregio’s. Hij komt onder andere voor in Oostenrijk, Italië, Tsjechië, Kroatië, Slovenië en Hongarije. De naam is afgeleid van het woord Krampen, dat klauw in het Oudhoogduits betekent. De Krampustraditie is eeuwenoud en vindt al sinds de 16e eeuw plaats. De Krampus is de metgezel van Sint-Nicolaas en jaagt met zijn roestige bellen, kettingen, hamers en zwepen alle kinderen de stuipen op het lijf. En dat niet alleen, met al het geluid dat hij maakt, verjaagt hij ook de kwade geesten die rond midwinter aanwezig zijn.

Krampustag en Krampuslauf

In de eerste twee weken van december, maar eigenlijk vooral op Krampustag (5 en 6 december), verkleden jonge mannen zich als Krampussen en trekken zij met veel kabaal door de straten. Er wordt gebonkt op de deuren en samen met Sint-Nicolaas gaan zij de huizen binnen om lieve kinderen cadeautjes te geven en stoute kinderen te straffen. Dit wordt ook wel de Krampuslauf genoemd. De Krampus heeft het uiterlijk van een demon en wordt gekenmerkt door zijn harige lijf, klauwen en een grote kop met horens. Kijk goed uit want hij deelt echte klappen uit! Soms wordt Sint-Nicolaas ook nog door engelen vergezeld. Samen beschermen zij de menigte tegen het kwaad.

Sinterklaas in Nederland en Sinterklaas in de Alpen

Het kinderfeest kent niet alleen verschillen, maar ook overeenkomsten. Zo gaan beide heiligmannen langs de huizen en delen ze cadeautjes uit aan brave kinderen. Ook het uiterlijk van Sint-Nicolaas is bijna net zoals dat van Sinterklaas.

Krampus of Percht: het verschil

Naast Krampussen zie je soms ook Perchten voorbijkomen in deze periode van het jaar. Verwar ze echter niet met Sinterklaas en zijn Krampussen, want de Perchtentraditie heeft een heel andere betekenis. Er zijn twee soorten Perchten: de goede Schönperchten en de slechte Schirchperchten. Met hun bellen verjagen zij de boze geesten van de winter. Ze doen dit tijdens de zogeheten Perchtenläufe 's winters meerdere keren plaats. Qua kostuum zijn ze bijna niet van de Krampus te onderscheiden.

Krampus tijdens de Krampuslauf
(Foto: © Pixabay)

Krampus op straat tijdens de Krampuslauf
(Foto: © Pixabay)

Twee enge krampusmaskers
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips