Grossglockner: uitstapje naar Oostenrijks hoogste berg

Grossglockner: uitstapje naar Oostenrijks hoogste berg

8 juni 2016

door Thijs in Algemeen

De Grossglockner is met een hoogte van 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. Het is een populair uitstapje en rond de berg liggen diverse vakantiebestemmingen. Vanaf de top van de Grossglocknerstrasse, die bereikbaar is vanuit Heiligenblut en Bruck an der Grossglocknerstrasse, heb je een prachtig uitzicht op de 'Koning van de Alpen'. Deze machtige berg maakt onderdeel uit van Nationaal Park Hohe Tauern. De Grossglockner wordt veel bezocht door dagjesmensen, maar de route wordt ook veel gereden door mountainbikers en wielrenners.

Grossglockner Hochalpenstrasse

Om de top van de Grossglockner te bereiken kun je vanuit de richting van Zell am See de prachtige Grossglockner Hochalpenstrasse panoramaroute nemen. In 1935 werd de weg in gebruik genomen en sinds de eerste dag kwamen er veel bezoekers op af. De route staat bekend vanwege de mooie uitzichten en heeft een lengte van 47,8 kilometer. Vanaf een hoogte van 805 meter stijg je naar 2504 meter om vervolgens weer af te dalen naar Heiligenblut op 1301 meter. Langs de Grossglockner Hochalpenstrasse zijn twaalf punten waar je iets kan lezen over de route of weg.

Openingstijden Grossglockner Hochalpenstrasse

  • 1 mei – 31 mei: 06.00 uur – 20.00 uur
  • 1 juni – 31 augustus: 05.00 uur – 21.30 uur
  • 1 september – eind oktober/begin november: 06.00 uur - 19.30 uur

Kosten: Personenauto: € 35,-. Motor: € 25,-

Grossglockner Hochalpenstrasse
De Grossglockner Hochalpenstrasse is populair onder motorrijders

Bezoekerscentrum Kaiser-Franz-Josefs-Höhe
Bezoekerscentrum Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

De Kaiser-Franz-Josefs-Höhe wordt gezien als het hoogtepunt van de Grossglockner Hochalpenstrasse. Het is niet het hoogste punt van de route, maar vanaf deze plek heb je wel een prachtig uitzicht op de Grossglockner en de Pasterze (grootste gletsjer van Oostenrijk). Op de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe bevinden zich voldoende parkeerplekken, een café en een bezoekerscentrum om meer te weten te komen over de bijzondere omgeving.

Wandelen bij de Grossglockner

Vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kun je diverse wandelingen maken. Zo is er de ‘Gamsgrubenweg’ die je in 30 minuten naar de Hofmannshütte leidt. Vanaf hier kunnen ervaren bergwandelaars verder het massief ontdekken. Op de ‘Pasterzen Rundweg’ kun je met volle teugen genieten van de indrukwekkende gletsjer. Voor deze wandeling dien je 3 uur uit te trekken. De ‘Gletscherweg Pasterze’ laat je daadwerkelijk bij de gletsjer terecht komen. Deze wandeling start bij het Glocknerhaus (2121 meter), overbrugt 400 meter hoogteverschil en kost 4 uur. Ook is er de ‘Glocknerrunde’, een huttentocht waarbij je in 7 dagen rond de Grossglockner wandelt.

Pasterzen Rundweg
Pasterzen Rundweg

Vakantie bij de Grossglockner

Op de flanken van de Grossglockner liggen diverse bestemmingen voor een veelzijdige vakantie. Fusch en Bruck liggen aan de zijde van de Grossglockner die tot de regio Salzburgerland behoort. Het gebied rond deze authentieke dorpjes leent zich uitstekend voor het maken van (berg)wandelingen. Zell am See ligt nabij, waardoor ook golfen, watersport, zomerrodelen en tal van andere bergsporten mogelijk zijn. Heiligenblut ligt aan de andere kant van de Grossglockner in de regio Karinthië. Hier word je omgeven door de natuur van Nationaal Park Hohe Tauern. Outdoorliefhebbers en actieve families vinden hier volop mogelijkheden. Kals ligt aan de Tiroler zijde en is een paradijs voor klimmers en wandelaars (250 km routes).

Heb jij wel eens een uitstapje gemaakt naar de Grossglockner?

Kals am Großglockner
Kals am Großglockner
Reactie(s) Reageren?

door Lidia op 9 juni 2016

De Grossglockner Hochalpenstrasse is wel een van mijn hoogtepunten tijdens vakanties in Oostenrijk. Prachtig gewoon!

door Danielle op 9 juni 2016

Is die wandeling naar de gletscher ook te doen voor een kind van bijna 7?

door Thijs - Webredactie Indebergen op 9 juni 2016

@Danielle: de wandeling ‘Gletscherweg Pasterze’ kent 400 hoogtemeters en er wordt 4 uur wandeltijd voor gerekend. De officiële website geeft aan dat de wandeling is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

door gerrit op 3 augustus 2017

een heel mooi uitzicht, wij waren met een gezelschap

door Michiel en Sandrina op 22 september 2017

Groots! Werkelijk fantastisch. We hebben al veel gezien en gereisd maar dit was beslist een hoogtepunt! Altijd doen als je de kans hebt.

door Christophe op 18 oktober 2017

Misschien een domme vraag maar de 4u wandeltijd voor "gletsjerweg pasterze" is enkele richting waarschijnlijk? Dus nog eens 4u nodig om terug te keren?

door Miranda - webredactie Indebergen op 21 oktober 2017

@Cristophe: nee hoor, helemaal geen domme vraag :-). De rondwandeling Pasterze duurt zo'n 4 uur totaal, dus heen en terug.

door Adri Salarie op 16 juli 2018

Wij gaan in augustus naar Kirchberg op vakantie. Wat is het adres van de Grobbglockner wat ik in kan voeren in de TomTom. Mvgr Adri

door Yvonne - webredactie Indebergen op 27 juli 2018

@Adri Salarie, leuk, alvast veel plezier! De Grossglockner is bereikbaar via de Grossglockner Alpenstrasse. Kom je uit het noorden dan kun je 'Taxenbacher Fusch 85, 5672 Ferleiten' aanhouden. Hier vind je de toolpoortjes. 'Untertauern 41, 9844 Heiligenblut' is het adres van het toolpoortje aan de zuidkant.

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips