Großglockner: uitstapje naar Oostenrijks hoogste berg

 © Indebergen.nl 
Großglockner

20 maart 2021

door Thijs in Bestemmingen

De Großglockner is met een hoogte van 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. Het is een populair uitstapje en rond de berg liggen diverse vakantiebestemmingen. Vanaf de top van de Großglocknerstrasse, die bereikbaar is vanuit Heiligenblut en Bruck an der Großglocknerstrasse, heb je een prachtig uitzicht op de 'Koning van de Alpen'. Deze machtige berg maakt onderdeel uit van Nationaal Park Hohe Tauern. De Großglockner wordt veel bezocht door dagjesmensen, maar de route wordt ook veel gereden door mountainbikers en wielrenners.

Großglockner Hochalpenstrasse

Om de top van de Großglockner te bereiken kun je vanuit de richting van Zell am See de prachtige Großglockner Hochalpenstrasse panoramaroute nemen. In 1935 werd de weg in gebruik genomen en sinds de eerste dag kwamen er veel bezoekers op af. De route staat bekend vanwege de mooie uitzichten en heeft een lengte van 47,8 kilometer. Vanaf een hoogte van 805 meter stijg je naar 2504 meter om vervolgens weer af te dalen naar Heiligenblut op 1301 meter. Langs de Großglockner Hochalpenstrasse zijn twaalf punten waar je iets kan lezen over de route of weg.

Openingstijden Großglockner Hochalpenstrasse

  • begin mei – 31 mei: 06.00 uur – 20.00 uur
  • 1 juni – 31 augustus: 05.00 uur – 21.30 uur
  • 1 september – eind oktober/begin november: 06.00 uur - 19.30 uur

Kosten dagticket: Personenauto: € 37,50. Motor: € 27,50.

Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

De Kaiser-Franz-Josefs-Höhe wordt gezien als het hoogtepunt van de Großglockner Hochalpenstrasse. Het is niet het hoogste punt van de route, maar vanaf deze plek heb je wel een prachtig uitzicht op de Großglockner en de Pasterze (grootste gletsjer van Oostenrijk). Op de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe bevinden zich voldoende parkeerplekken, een café en een bezoekerscentrum, waar je meer leert over de bijzondere omgeving.

Wandelen bij de Großglockner

Vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kun je diverse wandelingen maken. Zo is er de ‘Gamsgrubenweg’ die je in 30 minuten naar de Hofmannshütte leidt. Vanaf hier kunnen ervaren bergwandelaars verder het massief ontdekken. Op de ‘Pasterzen Rundweg’ kun je met volle teugen genieten van de indrukwekkende gletsjer. Voor deze wandeling dien je 3 uur uit te trekken. De ‘Gletscherweg Pasterze’ loopt tot aan de gletsjer. Deze wandeling start bij het Glocknerhaus (2121 meter), overbrugt 400 meter hoogteverschil en kost 4 uur. Ook is er de ‘Glocknerrunde’, een huttentocht waarbij je in 7 dagen rond de Großglockner wandelt.

Vakantie bij de Großglockner

Op de flanken van de Großglockner liggen diverse bestemmingen voor een veelzijdige vakantie. Fusch en Bruck liggen aan de zijde van de Großglockner die tot de regio Salzburgerland behoort. Het gebied rond deze authentieke dorpjes leent zich uitstekend voor het maken van (berg)wandelingen. Zell am See ligt nabij, waardoor ook golfen, watersport, zomerrodelen en tal van andere bergsporten mogelijk zijn. Heiligenblut ligt aan de andere kant van de Großglockner in de regio Karinthië. Hier word je omgeven door de natuur van Nationaal Park Hohe Tauern. Outdoorliefhebbers en actieve families vinden hier volop mogelijkheden. Kals ligt aan de Tiroler zijde en is een paradijs voor klimmers en wandelaars (250 km routes).

Blik op Pasterze vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

Heb jij wel eens een uitstapje gemaakt naar de Großglockner?

Zomervakantie tips