Skip to navigation Skip to main content

Leuke feitjes en weetjes over de Großglockner Hochalpenstraße

Großglockner Hochalpenstrasse 1
© Spalder Media Group

De Großglockner Hochalpenstraße is de bekendste bergweg van Oostenrijk. Jaarlijks maken duizenden bergliefhebbers een ritje over de prachtige bergpas. Enerzijds voor het uitzicht op Großglockner, anderzijds voor de leuke activiteiten onderweg en de schitterende natuur. Deze zomer werd de 70 miljoenste bezoeker verwelkomd. Om dit te vieren, heb ik wat leuke feitjes en weetjes over de Großglockner Hochalpenstraße op een rijtje gezet.

1. Al meer dan 70 miljoen bezoekers

De Großglockner Hochalpenstraße is 47,8 km lang en voert van Bruck am Großglockner naar Heiligenblut. Archeologisch onderzoek laat zien dat zelfs de Romeinen en Kelten al over de Hochtor-bergpas kwamen. De officiële route die wij nu kennen, werd op 3 augustus 1935 geopend. Zo'n 3200 arbeiders hebben vanaf 1930 gewerkt aan de 6 meter brede zandweg. Zij noemden zichzelf ook wel 'Grohaggler'. In de jaren '50 werd de weg opnieuw verbreed. Op 23 september 2022 werd de 70 miljoenste bezoeker van de Großglockner Hochalpenstraße verwelkomd.

Großglockner Hochalpenstrasse 10
© Spalder Media Group
Großglockner Hochalpenstrasse
© Spalder Media Group
Großglockner Hochalpenstrasse 11
© Spalder Media Group
Großglockner Hochalpenstrasse 7
© Spalder Media Group
Grossglockner 5
© Spalder Media Group



2. 200.000 voertuigen per jaar

Een ritje over de Großglockner Hochalpenstraße is favoriet bij menig bergliefhebber. En eerlijk is eerlijk, als je in de omgeving op vakantie bent, dan mag je dit uitstapje ook eigenlijk niet overslaan. Vandaag de dag is de bergpas een enorme trekpleister. Jaarlijks zijn er 900.000 bezoekers en rijden er 200.000 voertuigen over de weg. Van auto's tot motoren en campers!

3. Gesloten in de winter

In de wintermaanden is de Großglockner Hochalpenstraße gesloten voor publiek. Er valt simpelweg te veel sneeuw, waardoor dagelijks sneeuwruimen niet haalbaar én gevaarlijk is. Daarom wordt de Alpenweg altijd pas aan het eind van de winter sneeuwvrij gemaakt. Meestal rond eind maart/begin april. Dit gebeurt al sinds de opening in 1935. Sneeuwruimers ploegen zich in ongeveer 3 weken tijd door de ruim 700.000 ton aan sneeuw. Wind en lawines hebben de sneeuwlaag op sommige plaatsen opgehoogd tot ruim 10 meter. Vroeger gebeurde dit handmatig, tegenwoordig zijn er speciale machines. Vanuit het Salzburgerland en Karinthië werken de sneeuwruimers naar elkaar toe. Het moment dat ze elkaar eindelijk bereiken, wordt altijd feestelijk gevierd. De Großglockner Hochalpenstraße is doorgaans van begin mei tot eind november open voor publiek.

Sneeuwruimen Großglockner Hochalpenstraßen AG
© Großglockner Hochalpenstraßen AG

4. Indrukwekkende cijfers

  • Lengte: 47,8 km
  • Hoogste punt: de Edelweißspitze, op 2571 meter hoogte
  • Aantal haarspeldbochten: 36
  • Aantal tunnels: 2
  • Maximale hellingsgraad: 14%
  • Aantal parkeerplaatsen: 35, voor in totaal 3400 auto’s en 100 bussen
  • Prijs dagkaart personenauto's en campers tot 3500 kg: € 38,- (€ 28,50 voor elektrische auto's)
  • Prijs dagkaart motor: € 28,- (elektronische motoren € 22,-)
  • Openingstijden: 6.00 uur tot 20.00 uur tot 31 mei, van 1 juni tot 31 augustus van 5.30 uur tot 21.00 uur en vanaf 1 september van 6.00 uur tot 19.30 uur.

5. Je hebt uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk

De Großglockner is met een hoogte van 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. Een ritje over de Großglockner Hochalpenstraße betekent optimaal genieten van de schoonheid van de berg. Mits de top natuurlijk niet in de mist hangt! De Großglockner ligt in Nationaal Park Hohe Tauern, op de grens van Karinthië en Tirol. Rondom deze machtige Alpenreus vind je meerdere wandelroutes. Ook een beklimming is mogelijk, maar daar moet je wel een ervaren alpinist voor zijn. Großglockner: uitstapje naar Oostenrijks hoogste berg >

Großglockner Hochalpenstraße: uitzicht op de Großglockner
© Spalder Media Group

6. 12 leuke en interessante tussenstops

Tijdens een ritje over de Großglockner Hochalpenstraße hoef je niet alleen maar in de auto te zitten. Onderweg passeer je 12 tussenstops, ook wel 'Erlebniswelten', met onder andere musea, wandelingen, tentoonstellingen, speeltuinen en informatiepunten. Niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Trek gekregen? Onderweg passeer je een aantal fijne restaurants.

7. De langste gletsjer van de Oostalpen

Een ander hoogtepunt waar je tijdens een ritje over de Großglockner Hochalpenstraße van kunt genieten, is uitzicht op de langste gletsjer van Oostenrijk en de Oostalpen. De Pasterzengletsjer is ruim 8 km lang en behoorlijk indrukwekkend om te zien. Helaas neemt het ijsvolume elk jaar flink af. Jaarlijks smelt er zo'n 25 meter aan ijs weg. Je kunt de gletsjer vanaf de Kaiser-Franz-Josef-Höhe bewonderen en ook lopen er wandelingen naartoe. Samen met een gids kun je een wandeling over de gletsjer maken. Zelfstandig wandelen over het gletsjerijs kan behoorlijk gevaarlijk zijn!



Uitzicht op de Pasterze
© Großglockner Hochalpenstraßen AG

8. Hoogtepunt: de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

Eén van de hoogtepunten tijdens de route is de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Dit is niet het hoogste punt, maar het uitzicht op de Großglockner en Pasterzengletsjer is vanaf hier geweldig. Daarnaast vertrekken hiervandaan allerlei mooie wandelingen. Je kunt er zelfs een 9-daagse huttentocht maken: de Glocknerrunde. Op de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe vind je voldoende parkeerplekken, een café en een bezoekerscentrum. Vanwege het 85-jarig bestaan van de bergpas is er een speciale tentoonstelling.

9. MURMI de mascotte

Een ritje over de Großglockner Hochalpenstraße is leuk voor jong en oud. Enerzijds vanwege de 12 tussenstops, anderzijds door Alpenmarmot MURMI. De mascotte is graag in het gezelschap van kinderen en vertelt ze allerlei leuke weetjes. Wil je MURMI zelf ontmoeten? Je vindt hem onder andere bij de vier thematische speeltuinen. Tip: aan het begin van de route ligt een leuk wildpark: Wildpark Ferleiten.

10. Je kunt overnachten op het hoogste punt

De Edelweißspitze, op 2571 meter hoogte, is het hoogste punt van de Großglockner Hochalpenstraße. Er is een mogelijkheid om hier te overnachten in de Eidelweißhütte. Er zijn verschillende kamertypes en ook kun je kiezen voor Blokhut Edelweiß en Chalet Edelweiß. Ook het ‘Kaiser Franz-Josefs-Höhe Panorama Restaurant’ biedt meerdere hotelkamers.



Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.