Gletsjertrekking: een bijzondere wandeling over de Pasterze

Gletsjertrekking: een bijzondere wandeling over de Pasterze

25 augustus 2017

door Florien in Wandelen

Het landschap van Karinthië kent meerdere hoogtepunten en één daarvan ligt in Nationaal Park Hohe Tauern. De Pasterzengletsjer is de grootste gletsjer van Oostenrijk en ligt aan de voet van de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. Dit indrukwekkende ijsveld is het hele jaar door bevroren en is continu in beweging. Het is mogelijk om de Pasterze van dichtbij te bekijken tijdens gletsjertrekking. Een gecertificeerde berggids neemt je mee over de gletsjer en laat je alle hoogtepunten zien.

Een eeuwenoud ijsspektakel

De Pasterzengletsjer is een eeuwenoude gletsjer die duizenden jaren geleden is ontstaan. Met een lengte van iets meer dan 8 kilometer is het niet alleen de grootste gletsjer van Oostenrijk, maar ook van de Oostalpen. Helaas is de gletsjer door opwarming van de aarde in de loop der jaren enkele kilometers in lengte afgenomen. Markeringen geven aan tot waar het ijs ooit gekomen is en dat is best heftig om te zien. De Pasterze is alleen bereikbaar vanaf de 47,8 kilometer lange Grossglockner Hochalpenstrasse. Vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, het eindpunt van de route, heb je uitzicht op de Grossglockner en de Pasterzengletsjer. Dit is tevens het startpunt van meerdere wandelingen naar- en over de gletsjer. In het bezoekerscentrum kun je meer te weten komen over de berg, de gletsjer en de verschillende klim- en wandelmogelijkheden.

Gletjertrekking over de Pasterze

De ijsformaties, gletsjerspleten en de grote diversiteit aan kleuren van de Pasterze zijn meer dan de moeite waard om van dichtbij te bekijken. Tijdens gletsjertrekking maak je een wandeling over de gletsjer en ontdek je het bijzondere landschap. Omdat het ijs continu in beweging staat, is de route iedere keer anders en kom je iedere keer nieuwe ontdekkingen tegen. De tocht start na een ritje in de gletsjertrein, neemt je vanaf daar mee over de gletsjer en eindigt ook weer bij dat punt. Leuk om te weten: bij sommige trekkings is het ook mogelijk om een klein stukje te abseilen in een ijsspleet.

Pasterzengletsjer
Gletsjertrekking over de Pasterze

Gletsjertrekking met gids

Als je van plan bent om een gletsjertrekking te gaan maken over de Pasterze, dan is het belangrijk om dat samen met een gids te doen. Hij of zij kent niet alleen de omgeving, maar ook de gevaren. Daarnaast is het belangrijk om te beschikken over het juiste materiaal. Zonder stevige bergschoenen en klimijzers kom je niet ver en is het te gevaarlijk. De gids begeleidt je over de gletsjer en kan je van alles vertellen over de ontwikkelingen ervan. Van 20 juni tot 19 september kun je iedere dinsdag deelnemen aan de gletsjertrekking over de Pasterze. Materiaal is daarbij inbegrepen. De tocht duurt ongeveer 6 uur (5 uur wandelen) en start om half 10 bij de ingang van bezoekerscentrum Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Klik hier voor meer informatie, aanmelden en prijzen >

Alleen een kijkje nemen kan ook

Gletsjertrekking is niet voor iedereen weggelegd, maar het is wel voor (bijna) iedereen mogelijk om de Pasterze van dichtbij te bekijken. Na een prachtige rit over de Grossglockner Hochalpenstrasse kom je aan bij de de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe en het gelijknamige huis. Een plek die haar naam te danken heeft aan het bezoek van keizer Franz Josef ruim 150 jaar geleden. Vanaf hier kun je te voet naar de gletsjer, maar je kunt ook instappen in de gletsjertrein. Deze brengt je naar het begin van de gletsjer. Het uitzicht is prachtig en het is ook nog eens een bijzondere belevenis. Na afloop kun je voor een lunch of kopje koffie terecht in het gletsjerrestaurant.

Pasterzengletsjer
Een bijzonder ijsspektakel (Foto: © Martin Marktl)

Heb jij de Pasterzengletsjer wel eens bezocht?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips