Fügen: tips voor wandelen

Alm in het Zillertal boven Fügen

11 maart 2019

door Joanne in Wandelen

Fügen is het eerste dorp dat je tegenkomt in het Zillertal in Tirol. Het ligt op 550 meter hoogte en is een gezellig dorp met genoeg restaurants, café's en hotels. Her en der ligt tussen de huizen een boerderij en sta je opeens oog in oog met een koe. Fügen wordt omringd door de bergen rond het Zillertal en is een goede plek voor een wandelvakantie. Rond Fügen ligt ruim 400 kilometer aan wandelpaden. In het hele Zillertal vind je er nog eens 1000 meer. Met zo'n groot aanbod is het moeilijk kiezen, daarom hier een aantal tips voor wandelingen in Fügen.

#1. Rondwandeling Spieljoch - Kellerjoch

Vanuit Fügen ga je omhoog met de Spieljochbahn naar 1.865 m hoogte. Vanaf het bergstation wandel je een via de Geolsalm naar de Gartalm waar het bos ophoudt. Hier loop je verder naar de Kellerjoch hut op 2.237 m hoogte. Je kunt hiervandaan op het Kellerjoch, deze berg heeft een uitzicht rondom op het Inntal en het Zillertal. Vanaf het Kellerjoch (2.344 m) kun je via een Alpinsteig terug naar het Spieljoch. Dit is alleen voor ervaren wandelaars met uitrusting. Of je kunt dezelfde weg terug nemen naar de Gartalm. Daar maak je de ronde af via het Onkeljoch om weer uit te komen bij de Spieljochbahn.

Duur +/- 5 uur
Hoogtemeters 665 m klimmen en dalen
Afstand 10,5 km
Ondergrond Rotspaden, deels brede wegen
Niveau Moeilijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

wandelen boven Fügen in het Zillertal
Wandeling boven Fügen in het Zillertal (Foto: © Andre Schönherr, Zillertal Tourismus GmbH)

#2. Wandeling naar de mijn op de Spieljoch 

Op de flanken van de Spieljoch ligt een uitgebreid aanbod van wandelroutes. Eén daarvan leidt over de, recent aangelegde, Knappensteig naar de Julisstollen. Dit is de hoogstgelegen openbare mijn van Oostenrijk. De mijn is 400 jaar oud en ligt op 1850 meter hoogte. Er zijn dagelijks rondleidingen en je ziet er ijzererts, koper, mineralen, kobalt en pyriet.

Duur 0:45 uur
Hoogtemeters 194 m klimmen en dalen
Afstand 3,6 km
Ondergrond kleine paden, Knappensteig
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Zillertalpromenade

Deze wandeling is een rustige tocht langs de rivier de Ziller. De start is bij de VVV. Door het centrum van Fügen, net achter de hoofdstraat langs, gaat de wandeling eerst naar boven. Vervolgens loop je een klein stuk langs de Hochfügener Straße. Bij de brug over de Rischbach sla je af naar beneden, door de weilanden, richting Reidern en door naar Kapfing. In dat dorpje ga je rechts-links, zodat je over het spoor naar de Ziller kunt. Nu volgt het deel van de wandeling langs de oever van de Ziller. Bij de brug sla je linksaf om via de weg weer bij de VVV uit te komen.

Duur 1:45 uur
Hoogtemeters 160 m klimmen en dalen
Afstand 6,3 km
Ondergrond Wegen, asfalt, deel bospad
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Bergstation Spieljoch - Fügen

Je start bij het Bergstation van de Spieljochbahn. Dan loop je dalafwaarts tot het bergmeer Arzjoch. Hier loop je langs de skihut door het bos, steeds verder het dal in. Ben je langs het middenstation en Kohleralmhof, dan volgt een stukje asfalt. Daarna volgt een wandelpad door het bos verder naar Fügen. De gehele wandeling loopt naar beneden. Het is verstandig wandelstokken mee te brengen.

Duur 3:30 uur
Hoogtemeters 1200 m afdalen
Afstand 6,9 km
Ondergrond Bospaden, kleine stukken asfalt
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen in de bergen rond Fügen in het Zillertal
Karakteristiek landschap rond Fügen (Foto: © Tourismusverband erste Ferienregio im Zillertal)

#5. Goglhofrunde

De Goglhofrunde loop je vanaf Fügen. Je start bij WohlfühlHotel Schiestl, na een klein stuk over asfalt gaat het verder over bospaden. Voor het Jausenstation Sonnberg loop je via Weg Nr. 7a. Hier kom je een aantal steilere stukken tegen. Na het Jausenstation Sonnberg gaat het verder omhoog tot je een asfaltweg treft. Hier ga je rechts af en blijft rechtdoor lopen tot je op de rodelbaan stuit. Bij de rodelbaan daal je af naar beneden tot de Goglhof. In dit schattige houten hutje kun je bijkomen. Daarna gaat het verder langs de rodelbaan naar het dal, langs het dalstation van de Spieljochbahn, terug naar het startpunt.

Duur 3:15 uur
Hoogtemeters 569 m klimmen en dalen
Afstand 7,3 km
Ondergrond bospaden, kleine stukken asfalt
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Zomervakantie tips