Skip to navigation Skip to main content

Wandelen in het Zillertal: 6 leuke routes voor op je lijstje

Wandelen tijdens een zomervakantie in het Zillertal
© Zillertal Tourismus, Tom Klocker

Met 1483 km aan goed bewegwijzerde wandelpaden is het vast niet vreemd te lezen dat je goed kunt wandelen in het Zillertal. Over bloeiende alpenweides, door dichtbegroeide bossen, langs sfeervolle dorpjes of hoog in de bergen: in dit Tiroolse dal kan het allemaal. Of je nu op zoek bent naar een relaxte dagtocht zonder weinig hoogteverschil of een uitdagende tour met pittige beklimmingen! Ben jij van plan om deze zomer te gaan wandelen in het Zillertal? Zet deze 6 routes dan zeker op je lijstje.

Wandelen in het Zillertal

Het Zillertal is een schitterend dal in Tirol dat wordt gevormd door de vier vakantieregio’s Fügen-Kaltenbach, Zell-Gerlos, Mayrhofen-Hippach en Tux-Finkenberg. Hier overnacht je in sfeervolle dorpjes, voel je je direct thuis dankzij de Zillertaler gastvrijheid en valt er elke dag wel iets nieuws te beleven. Wandelen kan in het Zillertal op 1483 km aan goed gemarkeerde wandelpaden. Wat wandelen betreft is hier dan ook niks te gek. Fanatieke wandelaars kunnen kiezen voor een huttentocht, een tour in het hooggebergte of een route met veel beklimmingen, voor gezinnen zijn er leuke themawandelingen en verder vind je hier ook genoeg routes zonder al te veel hoogteverschil. Bovendien kun je gebruik maken van een van de zomerliften om snel en eenvoudig veel hoogtemeters te overbruggen!

  

Zomervakantie in het Zillertal
© Zillertal Tourismus, Thomas Pfister

 

1. Hubertus Wildtierpfad

Voor kinderen is de natuur van het Zillertal een grote speelplaats. Het is dan ook ontzettend leuk om samen op ontdekkingstocht te gaan. Er zijn verschillende leuke routes voor gezinnen. Die zijn niet al te lang, maar bieden wel genoeg uitdaging, vermaak en voldoende mogelijkheden om te spelen. Altijd al eens willen weten hoe het zit met de dieren in de Alpen? Dan is het Hubertus Wildtierpfad een tip. Deze themawandeling ligt direct aan de Zillertaler Höhenstraße en neemt je via acht stations en een 3,7 km lange wandeling mee door het dierenrijk. Saai wordt het geen seconde en spelen kan volop!

  

2. Berliner Höhenweg

Natuurpark Zillertaler Alpen beslaat meer dan 40% van het Zillertal. Een ideale manier om dit schitterende stukje natuur te ontdekken, is tijdens het wandelen van de Berliner Höhenweg. Deze meerdaagse wandelroute is verdeeld over zeven etappes en neemt je mee van de Gamshütte naar het Friesendberghaus, de Olpererhütte, het Furtschaglhaus, de Berlinerhütte en de Greizer Hütte naar de Karl-von-Edel-Hütte. Een pittige tocht van 73 km lang door het hooggebergte en waarbij je in een week tijd 5345 klimt en 5303 meter daalt.

 

  

Wandeling naar Berliner Hütte
© Zillertal Tourismus, Thomas Pfister

 

3. Zillergrund – St. Valentin Kapelle

Makkelijk is de route van Zillergrund naar de St. Valentin Kapelle niet, maar mooi zeker! Alleen al voor de uitzichten onderweg wil je je eens wagen aan deze route. Het stenen kapelletje ligt hoog boven het turquoise blauwe water van waterreservoir Zillergründl en is te combineren met een bezoek aan de Steinbock Welten, waar je de dieren omheind van dichtbij kunt bewonderen. Koers na een bezoek aan de kapel richting bergrestaurant ‘Einkehr zum Adlerblick’ op 1900 meter hoogte. Wederom voor een schitterend uitzicht, maar ook voor een heerlijke maaltijd.

 

4. Zonsopkomst vanaf de Gedrechter

Een zonsopkomst in de bergen heeft iets magisch, maar daar moet je wel wat voor over hebben. Zet de wekker extra vroeg en terwijl iedereen nog lekker ligt te slapen, zet jij de eerste passen omhoog. De route naar de Gedrechter in Kaltenbach is niet heel moeilijk en de eerste hoogtemeters kun je eventueel ook overbruggen met de auto of mountainbike over de Zillertaler Höhenstraße. Vanaf stuwmeer Mizun slingert een breed pad naar de top van deze 2217 meter hoge berg. Eenmaal boven is de zonsopkomst prachtig en zie je hoe de eerste zonnestralen het Zillertal wekken. Koers daarna naar de Wedelhütte, van donderdag tot en met zondag kun je hier terecht voor een heerlijk bergontbijt (vooraf reserveren verplicht). Eenmaal terug heb je bijna 8 km in de benen.

 

  

Wandeling naar Gedrechter Zillertal
© Zillertal Tourismus, Christoph Johann

 

5. De vijf zijdalen van Gerlos

Het Schwarzachtal, Wimmertal, Schönachtal, Krummbachtal en Wildgerlostal zijn de vijf zijdalen van Gerlos. Voor een wandeltip is het zonde om maar één van de vijf te noemen, aangezien ze allemaal de moeite van het ontdekken waard zijn en allemaal wel iets unieks hebben. Bijvoorbeeld het Wildgerlostal, waar je vanaf Alpengasthaus Finkau een hele mooie wandelroute naar de Leitenkammerklamm kunt maken. Of wat dacht je van een route naar de Lackenalm in het Schönachtal? Extra fijn van hier wandelen op warme dagen is dat je na afloop een duik kan nemen in het Durlaßboden stuwmeer.

 

6. Grüblspitze-Torseen

Tot slot mag ook de route Grüblspitze-Torseen niet ontbreken als je gaat wandelen in het Zillertal. De route naar dit prachtige bergmeer start bij het bergstation van de Eggalmbahn. Vanaf hier wandel je omhoog richting de Grüblspitze. Daar aangekomen vervolg je vanaf de Ramsjoch de route naar de mysterieuze Torseen-bergmeren. De wandeling is 13 km lang en gemiddeld van niveau. In iets meer dan 5 uur wandelen klim je 620 en daal je 1280 hoogtemeters. Schitterende uitzichten onderweg zijn gegarandeerd.

  

Wandelen naar Torseen
© Zillertal Tourismus, Andre Schönherr

Zillertal Active Card

Een must have voor iedereen die naar het Zillertal op vakantie gaat, is de Zillertal Active Card. Deze pas, die te koop is voor 3, 6, 9 of 12 dagen, biedt toegang tot allerlei leuke uitstapjes en bezienswaardigheden. Bovendien kun je hiermee onbeperkt gebruik maken van de tien bergliften en het openbaar vervoer in het Zillertal.

   

Zillertal Active Card voordeelkaart
© Zillertal Tourismus

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zillertal Tourismus.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.