Skip to navigation Skip to main content
Boheemsewoud
© Pixabay
Tsjechië

Vakantie Zuid-Bohemen (Tsjechië)

In het zuiden van Tsjechië vind je de ongerepte natuur van Zuid-Bohemen. Het landschap heeft met diepe bossen, wilde bergbeken, meren, weiden en veengebieden bijna iets magisch. Het Tsjechisch-Beierse grensgebied was jarenlang ontoegankelijk door het IJzeren Gordijn, waardoor de natuur een ongerept karakter heeft gekregen. Zo vind je in Zuid-Bohemen onder andere het Boheemse Woud, het grootste nationale park van Tsjechië en het grootste aaneengesloten bosgebied van Midden-Europa.

Het Boheemse Woud (Tsjechisch: Šumava), ook wel bekend als ‘het groene dak van Europa’, biedt een netwerk van fiets- en wandelpaden, gecombineerd met vele bezienswaardigheden. Zo vind je hier onder andere twee gletsjermeren, Plešné en Černé, en het oerbos Boubín. Sommige bomen hier zijn ruim 50 meter hoog en wel 400 jaar oud. Ontdek het bos vanuit Kubova Hut’, vanaf hier loopt een 4 kilometer lange route door het bos. Ook vind je Boheems Canada en Brdy in Zuid-Bohemen, twee onontdekte maar prachtige natuurgebieden. Boheems Canada dankt haar naam aan het ruwe klimaat en landschap, dat aan Canada doet denken. Brdy is een beschermd gebied en een aanrader voor fietsers en wandelaars.

Vakantieregio's Zuid-Bohemen

Boheemse Woud: geniet van een actieve vakantie in het grootste bosgebied van Europa.

Boheems Canada: deze regio wordt gekenmerkt door de prachtige ongerepte natuur.

Třeboňsko: door de vele vijvers wordt het ook de vijverregio van Tsjechië genoemd.

Český Krumlov regio: sinds 1992 UNESCO Werelderfgoed, gelegen in een romantisch landschap.

Lipno regio: je vindt volop activiteiten en bezienswaardigheden rondom het Lipnomeer.

Písek regio: ontdek de eeuwenoude historie en prachtige natuur van deze streek.

Wandeltips in Zuid-Bohemen

Je kunt de mooiste wandelingen maken in Zuid-Bohemen. Hierbij hebben we twee tips voor je. Als eerste de Goldsteig. Deze route is één van de nieuwste wandelroutes in Tsjechië en is verbonden met het Duitse wandelnetwerk. Het is een historische wandelroute over eeuwenoude handels- en smokkelpaden. De Goldsteig gaat door een landschap van plateaus en lage bergen, wat de route ook geschikt maakt voor minder ervaren wandelaars en gezinnen. De tweede tip is de Lužnice Valley Hiking Trail, één van de mooiste wandelroutes van Europa. Deze route is 55 km lang en loopt door de Lužnice vallei, waar je een prachtig bosrijk landschap vindt met romantische valleien, steile rotsen en mooie bezienswaardigheden.

Fietsen in Zuid-Bohemen

Fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Zuid-Bohemen. Je kunt tientallen kilometers fietsen door dichte bossen, die vroeger verboden terrein waren voor het publiek. De IJzeren Gordijn-fietsroute gaat langs de zuidelijke grens van Tsjechië. Dit is een internationale route van 770 kilometer. Een andere tip is de Moldauroute. Deze tocht start in Zuid-Bohemen en is een pittige route langs de langste rivier van Tsjechië. De route eindigt in Praag. Naast deze meerdaagse fietsroutes zijn er ook prachtige dagtochten. Stap bijvoorbeeld een dagje op de fiets in Třeboňsko. Dit is een gebied waar tal van fietspaden liggen die door rustige dorpjes en langs visvijvers gaan. Of maak een ontspannen fietstocht langs het Lipnomeer.

Met het gezin in Zuid-Bohemen

Ben je op zoek naar een familiebestemming in Zuid-Bohemen, dan ben je in Lipno nad Vltavou aan het juiste adres. Het Lipnomeer is het grootste meer van Tsjechië en je kunt op allerlei manieren van het water genieten. Probeer bijvoorbeeld windsurfen, suppen, kanoën of huur eens een bootje. Daarnaast is ook het pad tussen de boomtoppen in Lipno een bezoekje waard. Deze route loopt tussen de toppen van de bomen en met mooi weer kun je zelfs Oostenrijk zien. Hoe je weer beneden komt? Met de glijbaan natuurlijk! Maar geen zorgen, je kunt ook teruglopen. Voor een gezonde dosis cultuur kun je naar Český Krumlov. Dit is één van de mooiste steden van Tsjechië en het heeft een door UNESCO beschermd historisch centrum. Ook aan kastelen geen gebrek in Zuid-Bohemen. Bewonder het sprookjeskasteel Hluboká, het waterslot Červená Lhota, het bijzondere Orlík chateau en de burcht Helfenburk.