Recept: Käsespätzle

Recept: Käsespätzle

8 oktober 2017

door Miranda in Recepten

Käsespätzle, is in bijna elk (berg)restaurant in Oostenrijk verkrijgbaar. Het gerecht heet echter niet altijd hetzelfde, soms heet het Kässpätzle of Kasnocken. Gelukkig is het wel overal erg lekker! De zware kaasmassa wordt meestal opgediend in een warm pannetje met gebakken uitjes en een frisse salade. Ideaal voor een lunch tijdens een wandel- of fietstocht. Je hebt gegarandeerd de rest van de dag geen honger meer!

Käsespätzle recept: ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram bloem
  • 5 eieren
  • 150 tot 250 ml (mineraal)water
  • 250 gram belegen (berg)kaas
  • 40 gram boter (10 gram over de Käsespätzle en 30 gram om de uien in te bakken)
  • 2 uien
  • Nootmuskaat en kurkuma
  • Fijngehakte peterselie
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie

Käsespätzle recept

Käsespätzle recept: de bereiding

Spätzle is de basis van het gerecht Käsespätzle. Spätzle is een soort pasta en om deze te maken heb je een speciale rasp nodig. Deze rasp is te koop bij keukenwinkels of online. In plaats van spätzle kan je ook macaroni gebruiken, maar dit is minder lekker. De spätzle maak je als volgt: klop de eieren in een schaal en meng de bloem, zout, peper, nootmuskaat en kurkuma erdoor. Voeg water toe tot het een mooi glad deeg wordt. Voeg als laatste een scheutje olijfolie toe. Meng het deeg voor ongeveer 5 minuten en laat het 15 minuten rusten. Wil je luchtiger deeg? Gebruik dan mineraalwater.

Leg de spätzle rasp op een ruime pan met kokend water en laat het deeg door de rasp zakken. De spätzle is gaar als het boven komt drijven. Schep vervolgens de spätzle uit de pan en spoel het direct met koud water af. Hierdoor blijft het lekker 'al dente'.

Verwarm de oven voor op 200 graden en meng de spätzle met de kaas in een ingevette ovenschaal of pan. Houd een beetje kaas over voor de garnering. Snijd de boter in kleine blokjes en leg ze bovenop de Käsespätzle. Zet de schaal 15 á 20 minuten in de oven. Snijd ondertussen de uien en ringen en bak ze mooi bruin in een koekenpan, met een flinke klont boter. Haal de Käsespätzle uit de oven en garneer het met de uienringen, kaas en de peterselie. Eet smakelijk!

Käsespätzle recept
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips