De 10 beste uitzichtplatformen in Oostenrijk

 © Innsbruck Tourismus / Christof Lackner 
beste uitzichtpunten Oostenrijk

15 september 2021

door Gina in Tips

Het panoramische uitzicht vanaf een uitzichtplatform hoog in de bergen is altijd een bijzondere belevenis. Soms met een kloppend hart en knikkende knieën vanwege de grote hoogte of een glazen bodem, maar altijd de moeite waard. Een spectaculair uitzichtplatform is een fijne beloning na een lange wandeling en het gevoel van vrijheid wat je ervaart is moeilijk te beschrijven. Krijg je al helemaal de kriebels? In Oostenrijk zijn in elke regio talloze uitzichtplatformen te vinden vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op de omringende bergwereld. In dit weblog zetten wij 10 beste uitzichtplatformen van Oostenrijk op een rijtje. 

#1. Hängebrücke 

De hoogste Oostenrijkse hangbrug vind je in Dachstein. De 'Hängebrücke' is bijna 400 meter hoog, 100 meter lang en het uitzicht over de Dachsteiner bergwereld zorgt voor adembenemende momenten. De wandeling naar de overkant is ietwat spannend vanwege de grote diepte, maar het is een belevenis die je niet snel zal vergeten. 

#2. Treppe ins Nichts

Aan de andere kant van bovenstaande hangbrug vind je een andere bijzondere attractie van dit gebied, de zogenaamde 'Treppe ins Nichts'. Vanaf een klein platform loop je 14 smalle traptreden naar een volgend - nog kleiner - platform van glas, waardoor het net lijkt alsof je 400 meter boven de grond zweeft. Hier is behoorlijk wat moed voor nodig! Je kunt een combiticket kopen voor de hangbrug, de glazen trap en het ijspaleis voor €10,-

Lees ook: Berg-etiquette, de do's en don'ts als je gaat wandelen in Oostenrijk

#3. De 5fingers

Een ander spectaculair uitzichtpunt is het '5fingers' platform, op de Krippenstein in het Salzgammergut. Ook hier kijk je een 400 meter diepe afgrond in, dus hoogtevrees is hier vanzelfsprekend niet erg handig. Degenen die het platform wel op durven wacht een prachtig uitzicht over de bergwereld van het Salzgammergut en de Hallstättersee. Eén van de vijf looppaden is compleet van glas, wat de ervaring nog net een stukje spannender maakt. Vanaf het bergstation Krippenstein wandel je er in 20 à 30 minuten naartoe.

Vanaf dit platform heb je een perfect zicht op onder andere de Hallstättersee! (Foto: © Dachstein Tourismus AG / Leo Himsl)

#4. Café 3440

Café 3440 is het hoogstgelegen café van heel Oostenrijk. Je vindt deze bijzondere plek op de Pitztaler Gletscher, waar de Wildspitzbahn je binnen enkele minuten naar de Hinteren Brunnenkogel op 3440 meter hoogte brengt. De hoge glazen ramen en het 'zwevende' terras maakt dat je een fenomenaal uitzicht hebt op de omliggende gletsjerwereld. Je kijkt uit over zo’n 50 bergtoppen boven de 3000 meter. Bestel een heerlijk kopje koffie met een stuk taart uit Oostenrijks hoogste banketbakkerij en geniet volop van dit bijzondere moment.

#5. Adlerhorst

Vlak bij de Achensee vind je de Adlerweg, een fijne wandelroute waar je op de 2039 meter hoge Gschöllkopf het Adlerhorst platform vindt. Vanaf dit grote uitzichtplatform heb je een adembenemend 360° zicht op de Achensee, het Karwendelgebergte, de Zillertaler Alpen en het dal. Om er te komen neem je vanuit Maurach de Rofanseilbahn naar boven. De Gschöllkopf bereik je vanaf het bergstation in ongeveer anderhalf uur wandelen.

Ook in de herfst is het uitzicht hier geweldig. (Foto: © Achensee Tourismus)

#6. Skywalk

De Dachstein Skywalk vind je direct naast het bergstation van de Dachstein Gletscherbahn. De eerste stappen voelen misschien ietwat onwennig, maar het panoramische uitzicht lonkt. Wanneer je aan het eind van het platform staat, bevind je je recht boven de 250 meter hoge bergwand van de Hunerkogel. Door het stukje glazen bodem kun je bijna hetzelfde ervaren als de bergbeklimmers die de uitdaging van deze klettersteig aan durven te gaan. Wanneer je naar voren kijkt kun je genieten van een dromerig uitzicht over de Hohe Tauern en bij helder weer zelfs Slovenië en Tsjechië.

#7. Pyramidenkogel

De Pyramidenkogel in Karinthië is een iets ander uitzichtplatform dan bovenstaande, maar minstens zo de moeite waard. Het is met zijn 100 meter de hoogste houten uitkijktoren ter wereld. Het is flink wat traplopen, maar vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de Wörthersee. Het is overigens ook mogelijk om de top met de lift te bereiken. Geen zin om ook nog eens terug naar beneden te lopen? Maak dan gebruik van de 120 meter lange glijbaan! Dan sta je met 20 seconden weer beneden. Voor een echte adrenaline-kick kun je ook met een zipline naar beneden. 

#8. Top of Salzburg

Op de Kitzsteinhorn gletsjer vind je uitzichtplatform Top of Salzburg. Dit 3029 meter hoge platform biedt een fenomenaal uitzicht over de omringende bergwereld en vooral bij helder weer kun je heel ver kijken. Van de Pinzgauer Grasberge in het noorden tot aan Nationaal Park Hohe Tauern in het zuiden, dit beeld is er een om nooit meer te vergeten! 

Zie jij jezelf al op dit prachtige punt staan? (Foto: © Österreich Werbung)

#9. De BIG3 

Het Oostenrijkse Sölden is het enige skigebied in het land dat beschikt over drie verschillende drieduizenders die alledrie met de lift te bereiken zijn. De Gaislachkogl (3058m), Tiefenbachkogl (3250m) en de Schwarze Schneid (3340m) behoren samen tot de BIG3, uitzichtplatformen vanwaar je kunt genieten van een adembenemende blik over de besneeuwde bergwereld rondom Sölden. Hoe fotogeniek alledrie de punten ook zijn, vergeet voordat je de camera erbij pakt niet even een momentje voor jezelf te nemen om het uitzicht echt even te bewonderen. 

#10. Top of Tyrol

Als laatste in dit lijstje hebben we uitzichtpunt Top of Tyrol. We noemen hem misschien als laatste, maar dit platform behoort zeker weten tot een van de mooiste van het land. Je vindt dit 3210 meter hoge uitzichtplatform op de Stubaier Gletscher, sowieso een fantastische plek om te genieten van de Oostenrijkse bergwereld. Op het platform zelf heb je bij helder weer een 360° panorama uitzicht op de Stubaier Alpen, de Dolomieten en het Ortlermassief. Je bereikt het platform via een prachtige wandeling van 60 minuten over het gletsjerpad.

Meer tips voor een vakantie in Oostenrijk

Dit weblog is geschreven in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenbureau.

Zomervakantie tips