Skip to navigation Skip to main content

Top 10 bezienswaardigheden Andorra

51933 - Top 10 bezienswaardigheden Andorra
© Pixabay

Top 10 bezienswaardigheden van Andorra is eigenlijk een lijstje to-do van het land. Andorra is een dwergstaat in de Pyreneeën, opgesloten tussen Frankrijk en Spanje. Andorra hoort niet bij de EU, toch kun je er gewoon met euro's betalen. Ze praten er Catelaans en hebben al 700 jaar geen oorlog gehad. Het is een land voor bergliefhebbers. Het laagste punt van Andorra ligt op 840 meter hoogte, het hoogste punt op 2946 meter. In dit blog vind je onze top 10 bezienswaardigheden Andorra. Natuur om te ontdekken en landschappen om te veroveren.

#1. Zoek een dichtersnarcis in het Sorteny natuurpark in Andorra

De eerste bezienswaardigheid van Andorra is de flora. Het land heeft een bijzondere flora, door de mediterrane bergen. In de zomerperiode valt niet veel regen en de temperatuur is over het algemeen prettig. Er zijn een aantal natuurparken, die het bijzondere ecosysteem beschermen, maar wel toegang geven om het te ontdekken. Zo ook het Sorteny Natuurpark. Ga op zoek naar de 'grandalla', de witte narcis. Dit is de nationale bloem van Andorra, ook wel bekend als de Dichtersnarcis.

51933 - bezienswaardigheden andorra natuurpark
De natuur van Andorra is overweldigend (Foto: © Pixabay)
De natuur van Andorra is overweldigend (Foto: © Pixabay)

#2. Unescohike door de Madriu-Perafita-Claror vallei

Deze vallei is in 2004 tot Unesco Werelderfgoed benoemd. En niet voor niets. Het laat het oude Andorra zien. Niet alleen de natuur, ook de oude cultuur kun je hier ontdekken. Er zijn wandelingen in dit park, waarbij je kunt overnachten in berghutten. Onderweg vind je de traditioneel gerestaureerde herdershutten. Mis vooral niet het keienpad. Dit stuk pad is onderdeel van de GR7 en de GR11.

#3. Wandel de GRP in Andorra

In één week tijd, kun je de Tour de Andorra, lopen. Deze wandeling is zo'n 100 kilometer lang en verdeeld in 7 etappes. De GRP, Gran Recorrido País, is toegankelijk voor iedereen. Geen moeilijke passages. Onderweg spot je vast de Comapedrosa, de hoogste berg van Andorra. Je kunt de tocht in een rustig tempo volbrengen. Als dat je lukt, ontvang je van het ministerie van tourisme een diploma en een prijs. Dit rondje Andorra hoort dan ook op de lijst bezienswaardigheden thuis.

#4. Zwem in een meer in Andorra

In dit kleine land, de oppervlakte is maar de helft van de provincie Utrecht, liggen wel 70 meren. 70 meren hoog in de bergen. De meeste daarvan zijn echt verborgen pareltjes. Anderen zijn vaker bezocht. Het meer van Engolasters is bijvoorbeeld makkelijk toegankelijk en een heerlijk uitje met de familie. Je vindt er restaurants, een wandelpad langs de oever en een botanische tuin.

51933 - bezienswaardigheden andorra comapedrosa
Meer rondom Comapedrosa (Foto: © Pixabay)
Meer rondom Comapedrosa (Foto: © Pixabay)

#5. Paardrijden bij Canillo

Te paard door Andorra is een unieke ervaring, waarbij je de prachtige natuur en historie van het land op een andere manier verkent. Dit moet op je to-do lijst staan. Er zijn in Andorra meerdere plekken waar dat mogelijk is, maar je rijdt altijd over oude paden door bossen en bergen. Op sommige plekken rijd je zelfs op Mérens paarden. Dit is een speciaal ras, dat leeft in de hoge bergen en gewend is aan moeilijk terrein. Deze paarden lopen heel zeker en geven je een mooie ervaring.

#6. Mont Magic

Mont Magic is een uitje voor de hele familie. Deze bezienswaardigheid is een adventure park met attracties voor jong en oud. De langste zip-line van Andorra, 550 meter lang, gaat wel 80 km per uur. Op de Acrojump kunnen kinderen vanaf 6 jaar acrobatiek oefenen. De Devalkart zoeft met flinke snelheid de skipistes af. Maar je kunt ook boogschieten, kanoën en andere wateractiviteiten ondernemen.

#7. Fiets de Cami de les Pardines

Fietsen in Andorra lijkt alleen maar over bergpassen te gaan. Hou je van fietsen maar wil je geen steile hellingen fietsen? Dat kan over de bijna vlakke mountainbikeroute bij Estany d'Engolasters. De Camí de les Pardines heeft slechts 10 hoogtemeters in het parcours van 3 km. Je fietst van het meer van Engolasters naar Encamp. Onderweg zijn er prachtige uitzichten, picknickplekken en waterpunten. Heen en terug ben je zo'n anderhalf uur onderweg. Puur genieten dus.

#8. Spot mouflons in Naturlandia

Naturlandia is een bezienswaardigheid in Andorra, die helemaal is opgenomen in de bergomgeving. Dit dierenpark ligt op 2000 meter hoogte en je vindt er een groot aandeel van alle dieren die in Andorra leven. Herten, mouflons, lynx, wolven, bruine beren en de Iberische geiten. Het is ook interessant voor actievelingen. Er is een touwenparcours, een zomerrodelbaan en nog veel meer. In het restaurant geniet je van traditioneel bergeten.

51933 - bezienswaardigheden andorra mouflon
Mouflons spot je in Naturlandia (Foto: © Pixabay)
Mouflons spot je in Naturlandia (Foto: © Pixabay)

9. Proef de keuken van Andorra

De keuken is beïnvloed door Frankrijk en Catalonië. Veel gerechten zijn hier op terug te voeren. In Andorra krijg je echt een 'bergkeuken' voorgezet. Veel traditionele gerechten bevatten paddestoelen, forel en cocas. Cocas zijn traditionele gebakjes. Verder eet je natuurlijk worstjes en stoofschotels. Mis ook niet de Trinxat, gemaakt van aardappelen, kool, bacon en knoflook.

#10. Andorra Bus Tour

Om alle bezienswaardigheden te bereiken neem je in Andorra de toeristenbus. De Andorra Tourist Bus rijdt door het hele land en volgt verschillende routes. Door de zeven varianten is het leuk om het land op deze manier te leren kennen. Elke dag is er een andere route. Aan boord is een gids, die je allerlei leuke bijzonderheden vertelt over wat je ziet op de route.

Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.