Skip to navigation Skip to main content

Tips voor je vakantie in het Reuzengebergte en het noorden van Tsjechië

53387 - Tips voor je vakantie in het Reuzengebergte en het noorden van Tsjechië (1)
© Czech Tourism

Een vakantie naar Tsjechië wordt steeds populairder en wij snappen wel waarom. Het land heeft een prachtig en uniek natuurlandschap en ook aan cultuur en leuke stadjes geen gebrek. In dit blog lichten we het noorden van Tsjechië uit, waar je onder andere de regio Noord-Bohemen met het Reuzengebergte vindt. Dit gebergte is de absolute highlight van de regio, maar er zijn nog veel meer bezienswaardigheden die wachten om ontdekt en bezocht te worden. Of je nu van wandelen of fietsen houdt, een vakantie in Noord-Bohemen biedt het allemaal. Om je een beetje op weg te helpen in deze mooie regio, zetten we hieronder 5 tips voor een vakantie in het noorden van Tsjechië voor je op een rijtje.

#1. Wandel door het Reuzengebergte

Een absolute must do tijdens je vakantie in Tsjechië is een wandeling door het Reuzengebergte (Tsjechisch: Krkonoše). Dit is het hoogste gebergte van Tsjechië en grenst aan Polen. Sinds 1963 heeft het de titel Nationaal Park en daarnaast is het ook nog eens opgenomen in de lijst met UNESCO Biosfeerreservaten. Het Reuzengebergte wordt getekend door het unieke landschap met uitgestrekte bergweiden, rotsachtige bergkammen, bulderende watervallen en de kenmerkende volksarchitectuur. De 1603 meter hoge Sněžka is de hoogste top van het gebergte en is te bereiken met de kabelbaan vanuit Pec pod Snežkou. Er lopen verschillende wandelroutes door het Reuzengebergte die starten op de Sněžka. Een van de mooiste routes is het natuurpad door het Úpské veenmoeras, maar ook (een deel van) het Pools-Tsjechische Vriendschapspad is een echte aanrader.

#2. Bezoek Janské Lázně

Behalve genoeg natuur, vind je in het Reuzengebergte ook verschillende leuke plaatsjes. Janské Lázně is zo'n plaatsje. Dit is een ontspannen kuuroord in het hart van de majestueuze bossen van het nationale park. Je komt hier niet alleen tot rust, ook het aanbod bezienswaardigheden en uitstapjes is hier groot. Bezoek bijvoorbeeld het boomkroonpad van Krkonoše. Hier vind je niet alleen een 45 meter hoge uitzichttoren waar je geniet van kilometers ver uitzicht op het Reuzengebergte en de omgeving, er loopt ook een pad langs de boomtoppen en je vindt er een ondergrondse ruimte waar je de boomwortels kunt aanschouwen. Een uniek uitstapje voor het hele gezin!

53387 -  (1)
Hoe graag zou jij over dit boomkroonpad wandelen? (Foto: © Petr Mares)
Hoe graag zou jij over dit boomkroonpad wandelen? (Foto: © Petr Mares)

#3. Ga op pad vanuit Harrachov

Een andere leuke plaats in het Reuzengebergte is Harrachov, gelegen in het westen van de regio. Dit is vooral in de winter een populaire bestemming bij vakantiegangers, maar ook in de zomer beleef je hier tal van avonturen. Zo kun je vanuit Harrachov prachtige wandelingen maken, zoals bijvoorbeeld naar de Mumlava watervallen. Maar ook kun je hier in de kabelbaan naar de top van de Čertova hora nemen. Boven hebben adrenalinezoekers de mogelijkheid om te paragliden en voor de fietsliefhebbers loopt hier een gave downhill trail naar beneden. Daarnaast ben je ook voor de nodige dosis cultuur in Harrachov aan het juiste adres. De stad beschikt over verschillende culturele bezienswaardigheden, zoals het glasmuseum Novosad, met een echte glasblazerij, en het bosmuseum Šindelka. Verder kunnen jong en oud hier genieten van een ritje in de bobsleebaan.

#4. Geniet van de natuur in het Boheems Paradijs

Ten zuiden van het Reuzengebergte ligt een prachtige natuurgebied: het Boheems Paradijs, of Český ráj in het Tsjechisch. Klimliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen en een van de vele indrukwekkende zandstenen rotsen beklimmen. Hiervan zijn de rotsen van Prachov het bekendst. Niet alleen omdat het een prachtig natuurfenomeen is, ook de opnames van het bekende tv-programma 'Wie is de Mol?' vonden hier plaats. Behalve klimmen kun je hier ook prachtig wandelen. De routes worden hier aangegeven in verschillende kleuren. Je kunt de regio bereiken vanuit onder andere het charmante stadje Jicin, wat tevens ook een tip is voor je verblijf in het noorden van Tsjechië. Een ander mooi deel van het Boheems Paradijs vind je bij chateau Hrubá Skála. In dit indrukwekkende gebouw zit een restaurant en hotel gevestigd en vanaf hier start een wandeling langs verschillende uitzichtpunten.

53387 - boomkroonpad in het noorden van tsjechie (1)
Alleen al voor het uitzicht wil je naar chateau Hrubá Skála! (Foto: © Vaclav Bacovsky)
Alleen al voor het uitzicht wil je naar chateau Hrubá Skála! (Foto: © Vaclav Bacovsky)

#5. Ontdek Nationaal Park Boheems Zwitserland

Tot slot mag je tijdens je vakantie in het noorden van Tsjechië een wandeling of fietstocht door Nationaal Park Boheems Zwitserland (Tsjechisch: Ceské Švýcarsko) niet overslaan. Dit nationale park vind je tegen de Duitse grens en het landschap wordt gekenmerkt door een schitterend bosgebied met mysterieuze kloven, spectaculaire rotsformaties en romantische wandelpaden. Het park beschikt over een uitgebreid wandelnetwerk, maar ook op de fiets valt er genoeg te ontdekken. Fiets door de unieke natuur of ga voor een tocht langs rivier de Elbe. En ben je op zoek naar een beetje cultuur voor de afwisseling? Bezoek dan de plaatsen Jetrichovice en Krásná Lípa. Hier vind je nog tal van huizen die zijn gebouwd in de traditionele volksarchitectuur. Leuke tip: een aantal van deze pittoreske woningen worden nu gebruikt als vakantiehuizen.

53387 - chateau hruba skala (1)
De natuur in Nationaal Park Boheems Zwitserland is werkelijk prachtig! (Foto: © CzechTourism)
De natuur in Nationaal Park Boheems Zwitserland is werkelijk prachtig! (Foto: © CzechTourism)

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Visit Czech Republic

Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.