Skip to navigation Skip to main content
Noordbohemen
© Pixabay
Tsjechië

Vakantie Noord-Bohemen (Tsjechië)

Noord-Bohemen is een regio in het noorden van Tsjechië. In deze regio liggen een aantal prachtige natuurparken en verschillende toeristische attracties. Ook vind je hier de stad Liberec, vele historische glasblazerijen en beroemde bedevaartsoorden. Ga je de natuur in, dan kun je een bezoek brengen aan Boheems Zwitserland, één van de mooiste natuurparken van Tsjechië, en het Boheems Paradijs (Tsjechisch: Český ráj), een gebied ten zuiden van het IJzergebergte.

Twee dingen die absoluut niet mogen ontbreken tijdens je vakantie in Noord-Bohemen, is een bezoekje aan Boheems Zwitserland en Boheems Paradijs. Natuurpark Boheems Zwitserland wordt gekenmerkt door haar bijzondere landschap van dennenbossen en diepe valleien met indrukwekkende rotsen. Je vindt hier ook de rotsbrug Pravčická brána en de Edmundkloof, waar je met een bootje over de rivier de Kamenice vaart. Het rotsgebied Boheems Paradijs ligt ten zuiden van het IJzergebergte en is door UNESCO uitgeroepen tot eerste geopark van Tsjechië vanwege het unieke geologische karakter. De toeristische attracties zijn de twee zandstenen rotssteden Hrubá skalá en Prachovské skály. Hier vind je rotslabyrinten met smalle paadjes, trappetjes en prachtige uitzichten. In totaal zijn er 16 van dit soort rotslocaties in Noord-Bohemen.

Vakantieregio's Noord-Bohemen

Boheems Middelgebergte: bergen met vulkanische oorsprong, verspreidt in een landschap met valleien en interessante steden.

Boheems Zwitserland: wandelbestemming met imposante rotsformaties, kloven en uitzicht over het Elbezandsteengebergte.

Dolní Poohrí: de streek van hop, met de rivier de Eger als levensader. De traditie van brouwen is hier eeuwenoud.

Ertsgebergte: de perfecte bestemming voor actieve winter- en zomeractiviteiten in de bergen, ook voor families.

Liberec regio: iedereen voelt zich hier thuis, het is de ideale vakantiebestemming voor jong en oud in alle seizoenen.

Boheems Paradijs: een regio waar het landschap wordt gekenmerkt door machtige rotsen tussen indrukwekkende ruïnes en kastelen.

Wandelen in Noord-Bohemen

Het IJzergebergte (Tsjechisch: Jizerské hory) is perfect voor een wandeling in Noord-Bohemen. Het hele jaar door is dit gebergte favoriet bij sportliefhebbers. De natuur hier is zeer gevarieerd met dichte bossen, talloze watervallen, glooiende bergweiden en veenmoerassen. Je vindt hier dan ook tientallen kilometers aan wandelpaden. In het IJzergebergte is vooral de berg Ještěd populair. Op de top van deze berg staat een televisietoren die nog uit de communistische tijd stamt. Tegenwoordig zit er een hotel en restaurant in de toren en heb je er een fantastisch uitzicht. Vanuit het gebouw kun je verschillende kanten op. Een andere geliefde wandelbestemming in het IJzergebergte is Bedřichov. Hier kun je naar het stuwmeer Černá Nisa en naar Samal’s Cottage wandelen. Tot slot nog een tip van de locals: de wandeling naar de uitkijktoren Štěpánek mag ook zeker niet ontbreken tijdens je vakantie in Noord-Bohemen.

Uitdagende fietsroutes in Noord-Bohemen

Liefhebber van een ontspannen fietstocht of liever een uitdagende mountainbikeroute? In Noord-Bohemen kun je zowel ontspannen fietsen als avontuurlijke mountainbiketochten maken. Deze regio beschikt over een netwerk van in totaal 80 km aan routes in allerlei moeilijkheidsgraden. Er zijn diverse singletracks, zoals de Pod Smrkem in de buurt van Frýdlant. Maar ook voor de minder fanatieke fietsers is er genoeg te doen. Een ontspannen fietstocht is de Elberoute, langs de rivier de Elbe. Daarnaast kun je ook (een deel van) de 164 km lange Jizera Greenway fietsen. Deze route is ook niet al te moeilijk. Je begint in het IJzergebergte en volgt de rivier de Jizera door het Reuzengebergte en langs verschillende steden.

Familievakantie in Noord-Bohemen

Ook bij families is Noord-Bohemen zeer in trek. Naast dat je hier mooie wandelingen en fietstochten kunt maken, zij er ook leuke activiteiten voor kinderen. Liberec is dé kinderstad van Tsjechië. De stad heeft een DinoPark, dierentuin, zwemparadijs en het interactieve museum IQLandia. Daarnaast staat Noord-Bohemen bekend om haar glasblazerijen. Bij verschillende glasfabrieken kun je een kijkje nemen en zelfs helpen met het maken van een vaasje. Zijn je kinderen echte spoorzoekers? Ga dan op pad met een gids van het Ecological Education Centre in Sedmihorky. Jullie gaan op zoek naar edelstenen om ze vervolgens zelf te slijpen. Voor wat meer actie en avontuur kun je terecht in Malá skála, een activiteitencentrum. Hier kun je onder andere steppen, kanoën, raften en klimmen.