Skip to navigation Skip to main content

Pyramidenkogel

Pyramidenkogel
© Kärnten Werbung / Tine Steinthaler
Pyramidenkogel
© Kärnten Werbung / Tine Steinthaler
Pyramidenkogel
© Kärnten Werbung / Tine Steinthaler
Pyramidenkogel
© Kärnten Werbung / Gert Steinthaler
  • Langste glijbaan van Europa
  • Hoogste houten uitkijktoren ter wereld
  • Een van de hoogtepunten in Karinthië

Een bezoek aan de Pyramidenkogel mag eigenlijk niet ontbreken wanneer je in Karinthië op vakantie bent. Deze houten uitkijktoren staat aan de zuidzijde van de Wörthersee ,op de gelijknamige berg. Met een hoogte van 100 meter is dit de hoogste houten uitkijktoren ter wereld en het is een echte publiekstrekker voor de regio. Een bezoekje aan de Pyramidenkogel is leuk voor jong en oud en niet alleen doordat je er kunt genieten van een overweldigend uitzicht, maar je kunt de toren afdalen via een glijbaan! Maar eerst moet je de uitkijktoren natuurlijk nog beklimmen…

Pyramidenkogel: al deccennia lang uitkijktorens

De berg Pyramidenkogel (851 meter) is altijd al een letterlijk hoogtepunt geweest aan de Wörthersee. De eerste uitkijktoren werd in 1950 gebouwd en deze was ook van hout, net als de huidige toren. In 1966 werd de toren vervangen door een betonnen versie, die op zijn beurt weer vervangen werd door de toren die er nu staat en welke sinds 2013 geopend is. Doordat de huidige toren ook weer van hout is, past deze veel beter in het landschap en met een hoogte van 100 meter is het tevens de hoogste houten uitkijktoren ter wereld.

De Pyramidenkogel beklimmen

Er zijn twee manieren om naar de top van de uitkijktoren te komen: te voet of met de lift. Sportievelingen doen dit natuurlijk met de benenwagen en zullen hiervoor 441 traptreden moeten beklimmen. Tussendoor kun je even op adem komen bij het eerste uitzichtplatform op 67 meter hoogte. In totaal zijn er drie platformen op verschillende hoogtes. Ook zullen sommige mensen deze stop even nodig hebben om niet duizelig te worden: de Pyramidenkogel is namelijk niet heel breed en de trappen slingeren in dezelfde draaicirkel omhoog. Zie je lopen niet zitten of kun je dit niet, dan is er altijd nog de lift die midden in de toren omhoog gaat.

360 graden uitzicht

Dat je op de Pyramidenkogel een prachtig uitzicht hebt, hoeven we vast niet verder toe te lichten. Aan de ene kant zie je de Wörthersee liggen, terwijl je aan de andere kant uitkijkt op het Karwanken gebergte dat tussen Oostenrijk en Slovenië in ligt. Door middel van borden wordt uitgelegd welke bergen je kunt zien vanaf het uitzichtplatform. Niet alleen het uitzicht hier is uniek, ook de constructie is, met 16 met hout beklede palen die gestabiliseerd worden door tien stalen ringen en 80 diagonale stutten, een architectonisch kunstwerk.

Met de langste glijbaan van Europa weer naar beneden

Natuurlijk kun je naar beneden met de trap of lift, maar veel leuker is het om te glijden op de langste glijbaan van Europa! De glijbaan start ongeveer halverwege de Pyramidenkogel, op een hoogte van 52 meter, en is als het ware om de liftschacht heen gebouwd. In totaal is de glijbaan 120 meter lang en je kunt hier snelheden tot 25 km/u behalen. De glijbaan is volledig dicht met hier en daar een kijkgat. De allerkleinsten mogen niet in de glijbaan, want er geldt een minimale lengte van 1.30 meter, wat niet gek is bij dit soort snelheden.

Speeltuin en terras

Beneden is een restaurant met terras en speeltuin waar je voor of na een bezoekje aan de Pyramidenkogel terecht kunt voor een lunch of een drankje. Ook in de toren zelf is op 71 meter hoogte de zogenaamde ‘Skybox’ die afgehuurd kan worden voor privé-bijeenkomsten. Tijdens de zomermaanden is de Pyramidenkogel een populaire attractie, waardoor het wat druk kan zijn en ook de parkeerplaats chaotisch kan zijn. Wanneer je naar boven rijdt zijn er meerdere parkeerplaatsen langs de weg. Hier kun je alvast je alvast je auto neerzetten, zodat je het laatste stuk te voet aflegt. Ook rijdt er van half mei tot half september een bus naar boven vanaf het zwembad in Reifnitz.

Pyramidenkogellogo

Pyramidenkogel

Entreeprijzen
  • Prijs volwassenen: 14,00
  • Prijs kinderen (15): 6,50

Er zijn speciale voordeelkaarten voor gezinnen. Bijvoorbeeld twee volwassenen en twee kinderen voor € 33,-

Openingstijden

Maandag 09.00 - 19.00
Dinsdag 09.00 - 19.00
Woensdag 09.00 - 19.00
Donderdag 09.00 - 19.00
Vrijdag 09.00 - 19.00
Zaterdag 09.00 - 19.00
Zondag 09.00 - 19.00

Openingstijden wisselen per maand. In juli en augustus is een bezoek tot 21.00 uur bijvoorbeeld mogelijk.

Schrijf een beoordeling

Persoonlijke gegevens
*
Algemeen cijfer
Vertel iets over je verblijf
*