Skip to navigation Skip to main content

De 15 leukste campings in het Zwarte Woud

Camping Overzicht

Er liggen veel leuke campings in het Zwarte Woud. Dit dichtbeboste gebied en middelgebergte ligt in het zuidwesten van Duitsland. Een klein deel daarvan (101 km²) is sinds 2014 benoemd tot nationaal park. Het Zwarte Woud is het grootste bosgebied van Duitsland en biedt het hele jaar door allerlei leuke activiteiten. Als je gaat kamperen in deze regio, dan valt er meer dan genoeg te ontdekken. In dit weblog heb ik de leukste campings in het Zwarte Woud voor je op een rijtje gezet.

Campings in het Zwarte Woud

Wanneer je op zoek bent naar een camping in het Zwarte Woud, dan heb je voldoende keuze. Er zijn leuke kleine campings, maar ook familiecampings en campings waarbij je ook een huisje of een stacaravan kunt huren. Hieronder hebben we de leukste campings in het Zwarte Woud voor je uitgelicht. Tijdens je vakantie op de camping in het Zwarte Woud wil je natuurlijk allerlei leuke dingen zien en activiteiten ondernemen. Lees hier onze tips:

1. Camping Kleinenzhof

Camping Kleinenzhof ligt in het noorden van het Zwarte Woud, aan de Kleine Enz. De camping wordt omgeven door natuur en het riviertje biedt veel water- en speelplezier. Camping Kleinenzhof is een echte familiecamping en faciliteiten als een binnen- en buitenzwembad, kinderboerderij, speelhuis, multifunctionele sporthal en een filmzaal zijn aanwezig. De camping ligt bij Bad Wildbad, een bruisende stad met tal van restaurants en leuke winkels. Een uitstapje in de omgeving wat je niet mag missen is het Baumwipfelpfad Schwarzwald.

2. Camping Schwarzwaldhorn

Een fijne familiecamping in het Zwarte Woud is camping Schwarzwaldhorn. Het is een terrassencamping vol met fruitbomen, gelegen in de heuvelachtige omgeving van het plaatsje Simonswald. De ruime staanplaatsen beschikken over een eigen elektra-, water- en rioolaansluiting. Daarnaast is het mogelijk om een caravan, stacaravan, tent, lodge, trekkershut of appartement te huren. Camping Schwarzwaldhorn is ideaal voor families. Er is een groot openbaar zwembad aanwezig en ook zijn er speelplaatsen. In de omgeving is veel te doen. Geniet van prachtige wandelroutes, breng een bezoek aan de nabijgelegen Zweribach Watervallen of ontdek de lokale gerechten in de restaurants.

3. Camping Herbolzheim

Camping Herbolzheim is een rustige camping, waar je heen gaat om fijn tot rust te komen. De camping heeft prachtige uitzichten over Zwarte Woud. Je wandelt vanaf de camping rechtstreeks het Zwarte Woud in. Maar niet alleen natuurliefhebbers komen aan hun trekken, ook sportievelingen kunnen hier veel doen. Het grote zwembadcomplex is fijn voor de hele familie. Er zijn veel sport- en spelmogelijkheden op de camping en natuurlijk een heerlijk restaurant. Vanaf de camping kun je makkelijk een dagje naar het Europa Park.

4. Camping Belchenblick

Camping Belchenblick ligt aan de voet van het Zwarte Woud, vlakbij de Rijnvlakte en de grens met Frankrijk. De omgeving is heuvelachtig, groen en bosrijk. Met 230 staanplaatsen en een aantal appartementen is Belchenblick vrij groot. Je vindt er faciliteiten, zoals een kinderopvang, fietsverhuur, activiteitenprogramma en overdekt zwembad. Vanaf de camping kun je allerlei mooie wandel- of fietstochten maken.

5. Camping Kinzigtal

Camping Kinzigtal ligt niet ver van Steinach, zo'n typisch stadje in het Zwarte Woud; pittoresk, met fijne terrasjes en restaurants. Vanaf de camping kun je gemakkelijk Freiburg of Straatsburg bezoeken. Ook de rodelbaan van Gutach of de zilvermijn in Haslach-Schnellingen is een leuk uitje. De camping zelf ligt in een dal, zodat het terrein vlak is. Het restaurant heeft ook een afhaaloptie, waardoor je ook lekker voor de tent kunt 'uit eten'. De camping heeft zelf geen zwembad, maar het zwembadcomplex van de gemeente ligt om de hoek en is vrij toegankelijk voor campinggasten.

6. Campingpark Bad Liebenzell

Campingpark Bad Liebenzell is een zeer kindvriendelijke camping. In dit vakantieparadijs aan de noordrand van het Zwarte Woud zullen gezinnen zich helemaal thuis voelen. De campingplaatsen zijn ruim, er zijn genoeg speelveldjes en ook is er een groot buitenzwembad met glijbanen aanwezig. Niet alleen op de camping vind je genoeg vermaak, ook daarbuiten zijn allerlei activiteiten mogelijk. Bezoek de burcht van het levendige kuuroord Bad Liebenzell of ontspan in de Paracelsus-Spa.

7. Camping Langenwald

Camping Langenwald ligt tussen de bossen, in het hart van het Zwarte Woud en op ongeveer 3 kilometer van het centrum van Freudenstadt. Naast ruime staanplaatsen beschikt de camping ook over blokhutten en appartementen. Ook deze bestemming is ideaal voor families. Zo loopt er bijvoorbeeld een ondiepe beek door de camping, waarin gespeeld kan worden en ook is er een buitenzwembad aanwezig. In de omgeving kun je heerlijk wandelen en fietsen.

8. Feriencamping Badenweiler

Feriencamping Badenweiler biedt ruim 90 campingplaatsen. Daarnaast is het mogelijk om een caravan of tent te huren. Op de camping vind je een leuk restaurantje waar je overheerlijke Flammkuchen kunt eten. Ontspanning vind je aan het fijne buitenzwembad. Het centrum van het gelijknamige en idyllische plaatsje Badenweiler ligt relatief dichtbij. Als campinggast kun je gratis gebruik maken van de bus en trein, zodat je het Zwarte Woud makkelijk kunt verkennen.

9. Camping Kirchzarten

Camping Kirchzarten is een moderne vijfsterrencamping in het plaatsje Kirchzarten. Kamperen in het Zwarte Woud kan hier niet alleen met een eigen tent of caravan, maar ook in een van de vakantiehuisjes, appartementen of caravans die door de camping worden aangeboden. Het grote zwembad is op warme zomerse dagen een waar paradijs voor families en ook is er animatie aanwezig. In het restaurant kun je terecht voor een heerlijke maaltijd, maar ook in de nabije omgeving is voldoende keus.

10. Trendcamping Wolfach

Trendcamping Wolfach ligt bij het plaatsje Wolfach, in het idyllische Kinzigtal. Je verblijft in een oase van rust, midden in de natuur. De camping is niet groot, maar beschikt wel over een leuk klein restaurant/Biergarten (Restaurant Platzhirsch) met een fijne menukaart. In de omgeving kun je heerlijk wandelen en tal van andere activiteiten ondernemen. Tips zijn een bezoek aan het Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof, het Grube Wenzel & Mineralienmuseum en de watervallen van Triberg (hoogste van Duitsland). Doordat de camping vlakbij het treinstation van Hausach ligt, kun je ook op deze manier de uitstapjes plannen.

11. Camping Münstertal

Camping Münstertal ligt in het gelijknamige dal, in het zuidwesten van het Zwarte Woud. De camping is opgericht in 1968 door de familie Ortlieb en in de loop der jaren uitgegroeid tot een prachtige vijfsterrencamping met allerlei faciliteiten. Zo is er een wellness aanwezig, een restaurant en een binnen- en buitenzwembad. Naast ruime campingplaatsen zijn er ook appartementen. Op de camping en in de omgeving is meer dan genoeg te doen. Bezoek bijvoorbeeld het drielandengebied met Freiburg, Bazel en Colmar of geniet van heerlijke wandeltochten.

12. Camping Schluchsee

De Schluchsee is het grootste (stuw)meer van het Zwarte Woud. Aan dit meer ligt de gelijknamige camping. Door de terrasvorming van de camping heb je vanaf veel plaatsen uitzicht op de Schluchsee en de omringende bergwereld. Er is geen zwembad aanwezig, maar wel kun je voor wat verkoeling terecht in het meer. Een andere tip voor een warme zomerse dag is een bezoek aan Waterpark Aquafun. Andere activiteitentips zijn wandelen, fietsen en watersporten.

13. Camping Kreuzhof

Camping Kreuzhof ligt in het plaatsje Lenzkirch, tussen Feldberg, Titisee en Schluchsee. Alle drie zijn in slechts 20 minuten te bereiken met het openbaar vervoer. Naast ruime campingplaatsen kun je ook overnachten in leuke ronde huisjes. Er is een overdekt zwembad en een zwemmeer aanwezig. In de omgeving kun je heerlijk fietsen, maar ook een wandeling door de Wutachschlucht is erg aan te raden. Deze kloof is één van de hoogtepunten van het Zwarte Woud.

14. Schwarzwaldcamping Alisehof

Schwarzwaldcamping Alisehof ligt in Bad Rippoldsau-Schapbach en biedt ongeveer 150 campingplaatsen. De camping heeft een schilderachtige ligging tussen de bergen van het Zwarte Woud en aan de kleine rivier de Wolf. Vanaf hier ben je in een mum van tijd in het nationaal park en kun je allerlei prachtige wandeltochten maken. Wandelkaarten zijn bij de receptie verkrijgbaar en ook wandelingen met gids zijn mogelijk. Andere activiteiten die je kunt ondernemen zijn een bezoek aan de Burgbachwasserfall, de Glaswaldsee en het wolven- en berenpark.

15. Camping Erbenwald

Kamperen in het Zwarte Woud kan op Camping Erbenwald tussen groene bergweides en bossen. Deze viersterrencamping biedt allerlei faciliteiten. Zo is er een zwembad aanwezig en ook is er een leuk restaurant waar je Grieks kunt eten. De campingplaatsen zijn ruim en daarnaast is er de mogelijkheid om in een speciaal vat te overnachten. In de omgeving van de camping is meer dan genoeg te doen. Activiteiten als wandelen, fietsen, vissen en paardrijden behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.