Wandelen met kinderen: 5 themawandelpaden in het Zwarte Woud

Wandelen met kinderen: 5 themawandelpaden in het Zwarte Woud

28 januari 2018

door Joris in Familie/kinderen

Eén van de mooiste bestemmingen in Duitsland is het Zwarte Woud. Dit bijzondere en grote woud biedt een haast eindeloze hoeveelheid aan fantastische wandelroutes in een prachtige natuur. Een voordeel is natuurlijk dat het relatief makkelijk te bereiken is vanuit Nederland. Ook met kinderen kun je gaan wandelen in het Zwarte Woud, er zijn veel dorpen die speciale themawandelpaden hebben voor families. Wij hebben er vijf voor je op een rij gezet.

#1. Waterpad Sulzbachtal

In het mid-westen van het Zwarte woud vind je vlakbij het dorp Sulz het waterpad Sulzbachtal. Deze wandelroute is 3,6 km lang en relatief makkelijk. Je daalt en stijgt 63 meter, waardoor het ook voor de allerkleinsten een leuke route is. Onderweg vind je allerlei leuke obstakels en interactieve informatieborden. Met deze borden leren de kinderen van alles over de omliggende natuur. De wandelroute is alleen toegankelijk van mei tot en met september. Zoals de naam al verklapt loop je onderweg langs het water en kom je ook een aantal interactieve waterattracties tegen. Via spannende loopbruggen loop je naar het einde, dat ligt bij de Rennweghütte. Bekijk hier de plattegrond van het waterpad Sulzbachtal.

#2. Bos- en avonturenpad Bächlewald

Centraal in het Zwarte Woud, vlakbij Haslach im Kinzigtal, vind je het bos- en avonturenpad Bächlewald. Dit avonturenpad is de droom van menig kind! De route is 4,5 km lang en in totaal stijg en daal je zo’n 205 meter. De route duurt ongeveer 2 uur. Het leuke aan dit pad is dat je via smalle paden en bospaadjes een interactief avontuur aangaat. Onderweg kom je langs de ‘Willy-Kern-Hütte’ waar je kunt picknicken. Tijdens het avontuur kom je langs meer dan 30 informatieborden en maar liefst 7 speeltoestellen en uitdagingen voor de kinderen. Aan het eind van de route kom je bij herberg ‘Waldseeterrasse’, waar je eventueel kunt minigolfen. Bekijk hier de plattegrond van het bos- en avonturenpad Bächlewald.

wandelen zwarte woud
(© Schwarzwald Tourismus, Carina Himmelsbach )

#3. Natuurbelevenispad Schlühüwanapark

In het zuiden van het Zwarte Woud, vlakbij Grafenhausen, vind je natuurbelevenispad Schlühüwanapark. Op dit pad is het net alsof je even in de Efteling bent! De route is 2,6 km lang en je stijgt en daalt zo’n 60 meter. Tijdens de route kom je overal kabouters tegen en word je vergezeld door het geluid van een ‘bosxylofoon’. Volg de houten eekhoorn en ontdek onderweg de leukste speeltoestellen en uitdagingen. Bekijk hier de plattegrond van het natuurbelevenispad Schlühüwanapark.

#4. LEPO (Landwirtschaftlicher Erlebnis-Pfad Ottenhöfen)

Een bijzondere naam, voor een bijzonder wandelpad! De ‘LEPO’ is toegankelijk van april tot en met oktober en is een fantastisch wandelpad voor het hele gezin. De route ligt vlakbij Ottenhöffen, in het noorden van het Zwarte Woud. De tocht is 8,5 kilometer lang en in totaal doe je er 3,5 uur over. Je stijgt en daalt 226 meter tijdens de LEPO. Tijdens de wandeltocht volg je de bordjes met daarop Lepo, een jongen uit het dorp die onderweg verhalen vertelt en je de weg wijst. Her en der kom je de leukste speeltoestellen en bijzondere wandelpaden tegen. Bekijk hier de plattegrond van LEPO.

wandelen zwarte woud
(Foto: © Ottenhöfen Tourismus)

#5. Kilians Erzweg

In het noordwesten van het Zwarte Woud, vlakbij Wildberg, vind je het dorpje Neubulach. Dit bijzonder kindvriendelijke dorp biedt in het centrum een themawandelpad van ongeveer een 1,5 km lang. Kilian vind je her en der op informatieborden en bij de leukste speeltoestellen. Het pad draait om de mijnwerkersgeschiedenis van Neubulach. Overal in het dorp kom je bijzondere verhalen over deze geschiedenis tegen. Bekijk hier de plattegrond van Killians Erzweg.

Welk pad zou jij wel willen wandelen in het Zwarte Woud?

Zomervakantie tips