Wandelen Achensee: 5 tips

wandelen achensee voor elk niveau

24 februari 2021

door Miranda in Wandelen

De regio Achensee is een heerlijke omgeving om te wandelen. De Achensee, het grootste meer van Tirol, wordt omgeven door indrukkende bergmassieven zoals het Rofan- en Karwendelgebergte. Zowel direct rondom het meer, in de dalen, maar ook in de bergen zijn prachtige wandelroutes uitgezet. In totaal ligt hier een netwerk van zo’n 500 km aan wandelpaden van elk niveau: van korte wandelingen van één á twee uur tot complete dag- en huttentochten. In dit artikel geef ik je vijf tips om te wandelen in Achensee. Dit zijn wandelroutes die je niet wilt missen wanneer je hier op zomervakantie bent.

Wandelen in Achensee: ruim 500 km aan wandelpaden

Met ruim 500 kilometer aan wandelpaden kunnen wandelliefhebbers hun hart ophalen in de regio Achensee. De combinatie van het turquoiseblauwe meer en de fijne bergwereld is uniek en wandelen hier is dan ook zeer afwisselend. Naast verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden, zijn er ook speciale themawandelingen voor families, zoals de Wusel-Seeweg tussen Maurach am Achensee en Achenkirch. Met de twee bergliften in Pertisau am Achensee en Maurach kun je bovendien gemakkelijk heel wat hoogtemeters overbruggen en lekker op hoogte gaan wandelen: een geweldige uitzicht is gegarandeerd.

Op zoek naar een vakantiehuis in Achensee? Bekijk hier het uitgebreide aanbod >

wandelen achensee
Wandelen naar de Dalfazalm met uitzicht op de Achensee

#1. Het mooiste uitzicht vanaf de Bärenkopf (1991 meter)

De wandeling naar de Bärenkopf is zonder twijfel één van de populairste en mooiste van de regio. Dit komt vooral doordat je vanaf deze bergtop een geweldig uitzicht hebt op de Achensee. Een groot deel van de hoogtemeters kunnen overbrugt worden met de lift, waardoor je niet 1100 hoogtemeters omhoog hoeft te lopen, ‘maar’ zo’n 600 wat prima te doen is in twee uur. Rondom de top van de Bärenkopf zijn de rotsformaties bijzonder en tussen de top en de Weißenbachalm ligt een uniek hoogveen. Of de berg zijn naam te danken heeft aan beren? Ja! Maar geen zorgen, deze dieren zijn hier niet (meer) te vinden. Aanrader: een pauze bij de Bärenbadalm.  Klik hier voor meer informatie over de wandeling naar de Bärenkopf >

Wandelen naar de top van de Bärenkopf (1991 meter)

Duur 5 uur
Hoogtemeters 630 meter klimmen, 1100 meter dalen (met lift omhoog)
Afstand 10,9 km
Ondergrond grindpad, kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#2. Gemakkelijke (familie)wandeling naar de Dalfazalm

Ben je op zoek naar een gemakkelijke wandeling, waarbij je weinig hoeft te klimmen en te dalen, maar wel kunt genieten van een geweldig uitzicht over de Achensee? Dan is de wandeling naar de Dalfazalm een absolute aanrader. Deze wandeling is ook voor beginnende wandelaars en families met kinderen goed te doen. De omgeving waar je doorheen wandelt is erg afwisselend; van een sprookjesachtig bos waar je koeien tegen het lijf kunt lopen tot een rotsachtig bergpad dat je op een continue uitzicht op het meer trakteert. Wil je wat meer uitdaging, dan kun je omhoog wandelen in plaats van de lift te nemen en ook de afdaling te voet maken. Genoeg opties dus! Oh ja, en vergeet niet Kaiserschmarrn te bestellen bij de Dalfazalm, die zijn zo lekker! Meer weten over de wandeling naar de Dalfazalm en de verschillende opties? Klik hier >

Van het Rofan bergstation naar de Dalfazalm (1693 meter)

Duur 1 uur
Hoogtemeters 100 meter klimmen, 200 meter dalen
Afstand ca 2 km
Ondergrond Bosgrond
Niveau makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

De Dalfazalm ligt ver boven de Achensee

#3. Tweedaagse huttentocht van Kramsach naar Maurach

Wil je graag meerdaagse wandeling maken door het Rofangebergte, waarbij je één nachtje in een berghut overnacht? Dan is de tocht van Kramsach naar Maurach een goede optie. Kramsach ligt in het lnntal en je maakt dus letterlijk een tocht over de bergen naar het volgende dal waar de Achensee ligt. Je overnacht de eerste nacht in de Bayreuther Hütte met een geweldig uitzicht over het Inntal en de Zillertaler Alpen. Op dag twee kom je langs de Erfurter Hütte, waar je kunt lunchen om vervolgens af te dalen naar Maurach. Al met al is het prachtige tocht die technisch niet al te moeilijk is en daardoor ook prima te doen is als eerste huttentocht. Een hoogtepunt is de Zireiner See, die op 1800 meter hoogte ligt.

Kramsach - Bayreuther Hütte - Maurach

Duur twee dagen
Hoogtemeters 2065 meter klimmen, 805 meter dalen
Afstand 19,7 km
Ondergrond Bospaden, grindpad, stenen, rotsen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Van Pertisau naar de Gramaialm

De wandeling naar de Gramaialm loopt door een prachtig en breed groen dal. Het pad loopt gestaag omhoog en de bergen van Karwendel lijken zich steeds meer om je heen te 'sluiten'. Na ongeveer uur wandelen bereik je de eerste knusse hut, de Falzturnalm. Een uur verder lopen ligt de Gramaialm, wat ooit een oeroude boerderij was en welke vandaag de dag is omgetoverd tot luxe Alpengasthof', maar met behoud van de oude charme. Er is hier bovendien een geweldige wellness, waar je ook als daggast terecht kunt. Vanaf de alm lopen diverse routes verder het Karwendelgebergte in. Ook ligt hier de hoogste berg van de regio, de Sonnjoch van 2457 meter hoog, een geliefde berg voor bergbeklimmers. 

Pertisau - Falzturnalm - Alpengenusshof Gramaialm

Duur 2 uur
Hoogtemeters 304 meter klimmen
Afstand 7,1 km
Ondergrond Asfalt, zand, bosgrond
Niveau makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Gramai Alm Achensee
Eén van de gebouwtjes op de Gramaialm waar je plaatselijke specialiteiten kunt kopen

#5. Geisalmsteig: combinatie van wandelen en een boottocht

De Geisalmsteig loopt over de gelijknamige alm die alleen te voet bereikbaar is. Op dit gedeelte van de Achensee liggen geen wegen en ook fietsen is hier verboden. Je wandelt van Pertisau via de Geisalm naar Achenkirch. Het tweede deel van de wandeling - Gaisalm naar Achenkirch - is wat moeilijker. Dus wil je het jezelf gemakkelijk maken of ben je met kinderen onderweg, dan kun je er ook voor kiezen vanaf de Geisalm de boot terug te nemen of eerst met de boot naar Geisalm te gaan en daarna terug te lopen. Onderweg kom je langs prachtige baaitjes, dus op een warme zomerdag kun je tussen het wandelen door even een verfrissende duik nemen.

Pertisau-Gaisalm-Achenkirch

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 160 meter klimmen, 160 meter dalen
Afstand ca 8,8 km
Ondergrond Bosgrond, rotsen
Niveau makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Heb jij nog tips voor mooie wandelingen in Achensee? Laat een reactie achter op één van onze social kanalen.

Zomervakantie tips