Wandelen Achensee: naar de Bärenkopf (1991 meter)

 © Achensee Tourismus 
Uitzicht op Achensee

15 juli 2020

door Yvonne in Wandelen

De Achensee, is ze niet prachtig? Dit Oostenrijkse meer is maar liefst 9,4 kilometer lang en heeft een oppervlakte van 6,8 vierkante kilometer. Daarmee is de Achensee het grootste meer van Tirol. Collega Miranda bezocht vorig jaar al de Achensee, tijdens de opnames van 24 UUR IN en was meteen onder de indruk van het 'fjord van de Alpen'. Tijdens een zomervakantie aan de Achensee wil je zelf natuurlijk ook ervaren waarom dit meer zo wordt genoemd. In dit blog daarom alles over de wandeling naar de top van de Bärenkopf, op 1991 meter hoogte. 

Wandelen Achensee: de top van de Bärenkopf (1991 meter)

Duur 5 uur
Hoogtemeters 630 meter klimmen, 1100 meter dalen
Afstand 10,9 km
Ondergrond grindpad, kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt wandeling naar de Bärenkopf

Het startpunt van deze wandeling is vanuit de hele Achensee regio makkelijk te bereiken. Dit is dan ook meteen één van de voordelen en redenen waarom deze wandeling zo populair is. Aan de zuidwestkant van het meer ligt het dorp Pertisau. Vanuit dit dorp kun je met de Karwendelbahn naar de top van de Zwölferkopf. Heb je een accommodatie geboekt in regio Achensee? Dan krijg je de Achenseecard, waarmee je gebruik kunt maken van de Karwendelbahn. 

Lees hier alles over een zomervakantie aan de Achensee >

De route naar de Bärenkopf

  • Neem de Karwendelbahn naar de top van de Zwölferkopf
  • Vanaf het bergstation loop je richting het zuiden, waarbij de eerste kilometer van de route vrij vlak loopt. Volg hier de borden naar de Bärenbadalm.
  • Je bereikt hier de Bärenbadalm. Vanaf dit punt stijgt de route voor een lengte van ongeveer 2,5 kilometer. Je stijgt hier in totaal zo'n 600 meter.
  • Na ongeveer 3,6 kilometer heb je de top van de Bärenkopf bereikt. Hier heb je een prachtig uitzicht op de Achensee.
  • Vanaf de top van de Bärenkopf loopt de route naar beneden. Over een lengte van ongeveer 7 km daal je 1100 meter.
  • Let op dat je na ongeveer 5 km de afslag bij de Weißenbachsattel niet mist. Je kunt hier eventueel ook een kleine omweg maken naar de Weißenbachalm.
  • Het eindpunt bereik je in het dorp Pertisau.

Over de Bärenkopf aan de Achensee

Rondom de Achensee liggen het Karwendel- en Rofangebergte. Eén van de meest opvallende toppen in het Karwendelgebergte is de Bärenkopf. Met name het ruige berglandschap met veel rotsformaties, en de dennenvelden in het zuidoostelijke deel van het Karwendelgebergte zijn erg kenmerkend. Naturpark Karwendel is sinds 1989 een beschermd natuurgebied. Je vindt hier dan ook allerlei beschermde plantsoorten. Rondom de top van de Bärenkopf zijn de rotsformaties indrukwekkend en tussen de top en de Weißenbachalm ligt een bijzonder hoogveen. Of de berg zijn naam te danken heeft aan beren? Geen zorgen, deze dieren zijn hier niet te vinden. Wat je hier wel kunt vinden? Een heerlijk bordje Kaiserschmarrn bij de Bärenbadalm! 

Barenbadalm Achensee
Bärenbadalm (Foto: © Achensee Tourismus)
Achensee
(Foto: © Achensee Tourismus)
Alpengasthof Karwendel
Alpengasthof Karwendel op de Zwölferkopf (Foto: © Achensee Tourismus)
Top van de Bärenkopf
Uitzicht vanaf de top van de Bärenkopf (Foto: © Achensee Tourismus, Tom Klocker)
Bärenkopf uitzicht
(Foto: © Achensee Tourismus)

Zomervakantie tips