De mooiste wandelingen met uitzicht op de Achensee

 © Achensee Tourismus 
wandelen achensee

1 september 2021

door Gina in Wandelen

De Achensee: het grootste bergmeer van Oostenrijk en volgens velen ook direct een van de mooiste meren van de Alpen. Het wordt omringd door de prachtige bergen van het Karwendel- en Rofangebergte en is een erg populaire vakantiebestemming vanwege de vele mogelijkheden in en rondom het meer. Je kunt er bijvoorbeeld zwemmen, suppen of kayakken in het helderblauwe water, wandelen op de hooggelegen wandelpaden of spring op de fiets en ontdek het uitgebreide netwerk van fietspaden. Het gebied rondom de Achensee beschikt over ruim 500 kilometer aan wandelpaden die het hart van elke wandelliefhebber sneller laten kloppen. Vandaag vertellen we je alles over de mooiste wandelingen met uitzicht op de Achensee.

Wandelen rondom de Achensee

Een wandeling rond de Achensee is een must als je je in de omgeving van dit mooie meer bevindt. Of je nu langs het meer loopt of ervoor kiest het Karwendel- of Rofangebergte in te gaan, je komt gegarandeerd een aantal fenomenale uitzichtpunten tegen. Er zijn dan ook ontzettend veel mooie wandelingen met uitzicht op de Achensee. Het berglandschap is veelzijdig en de 500 kilometer aan wandelpaden zijn goed bewegwijzerd. De wandelingen zijn geschikt voor verschillende niveaus, je vindt er gemoedelijke wandelingen voor gezinnen maar ook uitdagende wandelingen voor gevorderde wandelaars. Wil je meer weten over de flora en fauna in het gebied? Met de AchenseeCard kun je van 3 mei t/m 29 oktober elke dag van de week meegaan op een wandeltocht, waarbij een gids je alles vertelt over de omgeving.

mooiste wandelingen achensee
Verken de Achensee te voet, per fiets, per boot of ga voor een combinatie! (Foto: © Achensee Tourismus)

#1. Wandeling Gaisalm

Wanneer je kiest voor een wandeling naar de Gaisalm, combineer je direct twee geliefde activiteiten rondom de Achensee: wandelen en een boottocht op het meer. Natuurlijk geniet je overal van een adembenemend uitzicht over het meer. De Gaisalm is de enige berghut die alleen te voet of met een boot te bereiken is en ligt op een idyllische plek tussen berg en meer. Vanuit Pertisau loopt een 17,4 km lange wandeling langs de westoever richting Achenkirch en de Gaisalm ligt iets over de helft. Vanuit Achenkirch kun je vervolgens de boot terug nemen naar Pertisau of - wanneer je niet zo'n zin hebt in een lange wandeling - de boot terug nemen vanaf de Gaisalm.

Wandeling Geisalm

Duur 5 uur
Hoogtemeters 295 meter klimmen, 295 meter dalen
Afstand 17,4 km
Ondergrond Rotspaden, grindpaden
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

gaisalm achensee
De prachtig gelegen Gaisalm is alleen te voet of per boot bereikbaar. (Foto: © Achensee Tourismus)

#2. Wandeling Achenkirch-Pertisau via de Seebergspitze

In het lijstje mooiste wandelingen met uitzicht op de Achensee hoort deze wandelroute zeker thuis. De wandeling start in Achenkirch of in Pertisau, het is maar net wat voor jou de meest handige locatie is. Waar de wandeling richting de Gaisalm vrij laag bleef, loop je tijdens deze wandeling een flink stuk omhoog. De Seebergspitze is 2085 meter hoog en ook vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de Achensee. Het is een vrij pittige route, met veel steile stukken en lastige passages, dus vooral geschikt voor de meer geoefende wandelaars.

Wandeling Achenkirch-Pertisau via de Seebergspitze

Duur 6 uur
Hoogtemeters 1298 meter klimmen, 1298 meter dalen
Afstand 12,9 km
Ondergrond Rotspaden, bospaden, almweides
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Wandeling Bärenkopf

De 1991 meter hoge Bärenkopf is een van de bekendste bergtoppen met uitzicht op de Achensee en is zeker een grote highlight in dit gebied. De Bärenkopf bevindt zich in het Karwendelgebergte en biedt een fenomenaal uitzicht over het dal en het turkoois-blauwe meer. Vanaf het bergstation van de Karwendel bergbahn bereik je de top na ongeveer twee uur lopen. De route voert via bossen, bloemige almweides en een rotsachtig terrein naar de top, waarbij je in relatief korte tijd flink wat hoogtemeters overbrugt. De weg terug is gemakkelijk te vinden, want je kunt dezelfde paden volgen richting het bergstation.

Wandeling Bärenkopf

Duur 2 uur
Hoogtemeters 570 meter klimmen, 570 meter dalen
Afstand 4,7 km
Ondergrond Rotspaden, bospaden, almweides
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

uitzicht achensee
De Bärenkopf biedt een prachtig uitzicht over de dorpen in het dal en het meer. (Foto: © Achensee Tourismus)

#4. Wandeling Stanser Joch 

Tijdens deze wandeling overbrug je de eerste hoogtemeters met de Karwendel bergbahn. Vanaf het bergstation loop je in zuidelijke richting naar de Bärenbadalm en vervolgens door een idyllisch bos richting Weissenbachsattel. Vervolgens loopt de route over bloemige almweides via een steeds steiler wordende weg naar boven. Eenmaal voorbij de lawinehekken volgt nog een laatste klim naar de top, vanwaar je ook hier weer een prachtig uitzicht over de Achensee hebt. De terugweg loopt via dezelfde route. 

Wandeling Stanser Joch

Duur 5 uur
Hoogtemeters 707 meter klimmen, 707 meter dalen
Afstand 10,1 km
Ondergrond Bospaden, rotspaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Meer mooie wandelroutes in de vakantieregio Achensee

Zomervakantie tips