Alles over een zomervakantie aan de Achensee in Oostenrijk

 © Achensee Tourismus 
Uitzicht over de Achensee

28 februari 2020

door Yvonne in Bestemmingen

De Achensee: een prachtig helder bergmeer en het grootste van de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het meer wordt omringd door de mooie bergen en almen van het Karwendel- en Rofangebergte. De gelijknamige vakanteiregio staat al jaren bekend om het uitgebreide netwerk aan gemarkeerde wandelpaden. Ook voor fietsers, families en avonturiers biedt de Achensee allerlei mogelijkheden. In dit blog zetten we een aantal tips en mogelijkheden op een rij voor een zomervakantie aan de Achensee. 

500 km aan wandelpaden in Achensee

Wanneer je gaat wandelen in de Achensee vakantieregio, moet je jezelf één belangrijke vraag stellen: ga ik wandelen aan het meer, in het Rofan- of het Karwendelgebergte? Dankzij het veelzijdige landschap is hier veel mogelijk. De 500 km aan wandelpaden zijn goed onderhouden en bewegwijzerd. Daarnaast is er voor elk type wandelaar een mogelijkheid. Je kunt ook de Rofan- of Karwendelbahn nemen en in de bergen gaan wandelen. Wil je graag meer over de flora & fauna van de regio leren? De Achensee biedt een uitgebreid wandelprogramma, waarbij je samen met een gids op pad kunt gaan. Bekijk hier de wandelkaart van Achensee >. 

Wandelen in Achensee op de Rofan
Wandelen op de Rofan, met uitzicht op de Achensee (Foto: © Achensee Tourismus)

Activiteiten in en om de Achensee

De Achensee is maar liefst 9 km lang en op het diepste punt 133 meter diep. Dit biedt uiteraard veel mogelijkheden voor vakantiegangers. In en om de Achensee zijn allerlei activiteiten en watersporten mogelijk. Om het meer vind je 9 strandjes waar je heerlijk kunt ontspannen en zonnebaden. Deze strandjes vind je bij de dorpen Maurach, Pertisau en Achenkirch. Dankzij de goede waterkwaliteit is het meer ook zeer populair bij duikers. Op sommige dagen kun je tot wel 10 meter diep alles zien! Verder vind je op verschillende plekken aan het meer verhuurders van SUP's, zeilboten en kayaks. Ook kun je een lesje windsurfen of zeilen nemen. Voor degenen die wat meer adrenaline willen ervaren, zijn er mogelijkheden tot canyoning, tubing en wild-water-zwemmen. 

Boottocht op de Achensee
Boottochtje op de Achensee vanaf Achenkirch (Foto: © Achensee Tourismus) 

Regio Achensee: verblijf in deze dorpjes

Rondom de Achensee vind je uiteraard ook een aantal leuke dorpjes. Aan de zuidkant ligt Maurach, het dorp met de meeste strandjes. In dit dorp ligt ook het eindstation van één van de oudste stoomtreinen van Europa, en deze is nog steeds in gebruik. Bij dit station vind je de opstap voor de stoomboot waarmee je een tochtje over Achensee kunt maken. Vanuit Maurach bereik je snel en eenvoudig het Rofangebergte met de gelijknamige berglift. Aan de zuidwest kant van het meer ligt het dorp Pertisau. Golfers kunnen hier terecht bij Golfclub Achensee. Aan de zuidkant van het dorp kun je met de Karwendelbahn de bergen in. Andere dorpen in de omgeving zijn Achenkirch ten noorden van de Achensee en Wiesing aan het begin van het dal. 

Tip: de leukste berghutten 

Uiteraard vind je ook rondom de Achensee berghutten. Sommige berghutten bereik je eenvoudig met de lift. Maak van een berghut ook je wandeldoel! Geniet van het uitzicht en de heerlijke gerechten.

  • Alpengasthof Karwendel, deze hut vind je bij het bergstation van de Karwendelbahn. Geniet van het uitzicht en de lekkere Kaiserschmarrn. Tip: je vind hier de 'Alpentiere Rundwanderweg'.
  • Sennhütte Falzthurn, deze kleine en traditionele berghut vind je op de Falzthurnalm.
  • Gramaialm, middels een 7 km lange wandeling vanaf Pertisau vind je deze hut op 1263 meter hoogte. Je vind hier een almtuin met wateravonturenpark en een 2100 m² grote 'Natur Spa'.
  • Erfurter Hütte, bij het bergstation van de Rofanbahn. Je kunt hier overnachten op 1800 meter hoogte.
  • Gaisalm, verscholen aan de westkust van de Achensee. Deze berghut kun je alleen vanuit Achenkirch of Pertisau te voet of met de boot bereiken.
Erfurter Hütte in Achensee
De Erfurter Hütte in het Rofangebergte bij de Achensee (Foto: © Achensee Tourismus)

De mooiste uitkijkpunten en fotopoints 

De Achensee is prachtig om te zien, al helemaal vanuit de bergen. Waar je ook in de bergen rondom het meer bent, op elke hoek kun je weer genieten van het uitzicht op het meer. De regio heeft daarom een aantal uitkijkpunten gemaakt, waar je prachtige foto's kunt maken van de omgeving.

  • Adlerhorst, oftewel adelaarsnest. Een uitkijkpatform gemaakt van vlechtwerk van metaal, op 2039 meter hoogte, niet ver van het bergstation van de Rofanbahn. Je kijkt uit op de Gschöllkopf in het Rofangebergte.
  • Dalfaz alm, deze alm bereik je middels een wandeling van ongeveer een uur vanaf het bergstation van de Rofanbahn. Absoluut één van de mooiste almen in de regio.
  • Feilkopf, via een bospad loop je in zo'n 2 uur naar de Feilkopf op 1562 meter. Op dit punt heb je een prachtig uitzicht op Pertisau en de Achensee.
  • Aussichtsplatform an See, dit uitzichtsplatform ligt aan het water, tussen Pertisau en Maurach.
  • Bärenkopf, op 1991 meter hoogte
Achensee uitzichtsplatform
Het prachtige uitzicht vanaf het Aussichtsplatform an See (Foto: © Achensee Tourismus)

Zo bereik je Achensee

Ga je met de auto op vakantie in Achensee? Het dorp Pertisau ligt op zo'n 933 km rijden vanaf Utrecht, als je via Frankfurt - Neurenberg - München - Kufstein rijdt. Het meer ligt niet ver van de snelweg en is daardoor makkelijk bereikbaar. Ga je naar Achenkirch, dan rijd je via Lengries en de Sylvensteinsee. Deze route is vanaf Utrecht zo'n 884 km rijden. Ga je met het openbaar vervoer, dan vlieg je op Innsbruck of München. Vanaf Innsbruck kun je met de trein naar Jenbach en vanaf daar met de bus naar je bestemming. 

Zomervakantie tips