10 tips voor een zomervakantie in Gastein

10 tips voor een zomervakantie in Gastein

14 september 2021

door Miranda in Tips

Gastein is een uniek dal in het Salzburgerland dat zich uitstekend leent voor een actieve en/of ontspannen zomervakantie. De regio werd al lang geleden ontdekt door liefhebbers van bergen en water, en de geschiedenis van het toerisme gaat daardoor ver terug. Dit proef je vooral in de plaats Bad Gastein waar statige gebouwen het straatbeeld bepalen en toeristen al eeuwenlang komen om te kuren. De andere twee plaatsen in Gastein, Bad Hofgastein en Dorfgastein, hebben een heel ander karakter, maar zijn tevens een fijn uitgangspunt voor een afwisselende zomervakantie in deze machtige bergwereld. In dit artikel geef ik je tips voor verschillende activiteiten tijdens een vakantie in Gastein.

Zomervakantie in Gastein

Gastein is een geliefde bestemming zowel in de zomer als in de winter, maar ook in het voorjaar en in de herfst is hier van alles te doen. Uiteraard kun je hier heerlijk wandelen op de 600 km aan wandelpaden, waarvan een groot deel door het Nationaal Park Hohe Tauern loopt. Naast de bergen te voet ontdekken, zijn er ook veel fiets- en mountainbikepaden, kun je er golfen en genieten van het water in zowel de thermale baden als bergmeren. Vorig jaar was ik voor het eerst in Gastein en direct onder de indruk van dit 40 km lange fijne en afwisselende dal. Wil jij Gastein ook eens bezoeken en ben je op zoek naar leuke suggesties voor jouw vakantie? Ik heb een aantal leuke tips voor je verzameld.

Zomervakantie in Gastein
Bad Gastein kent een lange geschiedenis in het bergtoerisme

#1. Gastein Trail: ontdek het dal te voet in zes dagen

Ben jij een fanatieke wandelaar en ben je op zoek naar een meerdaagse wandeling, dan is de Gastein Trail wellicht iets voor jou. Tijdens deze zesdaagse tocht ontdek je het hele dal en leg je in totaal 75 km en 4643 hoogtemeters af. Je wandelt gemoedelijk over almen en klimt naar diverse bergtoppen. De wandeling begint in Dorfgastein en loopt hoog boven Bad Gastein naar Bad Hofgastein. Onderweg overnacht je in berghutten en op almen. Uiteraard kom je onderweg ook langs een van de hoogtepunten van het dal, de Stubnerkogel, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner.

#2. Wandel over de Wasserfallweg

Een ervaring die je absoluut niet wilt missen wanneer je in Gastein op zomervakantie bent, is de waterval die dwars door de plaats Bad Gastein loopt. Midden tussen de statige gebouwen stort het water met enorm geweld naar beneden. In totaal valt het water over een hoogte van 341 meter in drie fases naar beneden. Wil je het jezelf gemakkelijk maken, start de wandeling dan boven in het dorp en wandel rustig naar beneden. Aanrader is om het waterspektakel vanaf het terras van Kraftwerk, dat helemaal beneden in het dorp ligt, nog even rustig te bekijken. Wil je niet terug omhoog lopen over dit redelijk steile pad, neem dan de lift in de parkeergarage omhoog. 

Wasserfallweg Bad Gastein
Het water stort met donderend geweld door Bad Gastein naar beneden

#3. Fiets over de Gasteiner Radweg

De Gasteiner Radweg leidt door het hele dal. Aanvankelijk is de route vlak en eenvoudig en fiets je relaxed langs de rivier de Gasteiner Ache; prima om met een normale fiets te doen. Ben je niet bang voor een paar zweetdruppels, dan fiets je ook de 200 hoogtemeters tussen Bad Hofgastein naar Bad Gastein zonder problemen. Toch liever iets gemakkelijker trappen? Kies dan voor een e-bike, zodat je ook zonder moeite dit wat steilere gedeelte gemakkelijk kunt overbruggen. Onderweg zijn er genoeg plekken voor een lekkere lunch of een fris drankje.

#4. Ontspan in de Felsentherme

Gastein is al honderden jaren beroemd om het helende water dat hier met 40 graden uit de bergen komt. Er zijn twee thermen in het dal: de Alpentherme in Bad Hofgastein en de Felsentherme in Bad Gastein. De Felsentherme is het oudste van het dal en is een prachtig complex dat gebouwd is in de jaren zestig. Het doet een beetje vintage aan en er heerst een fijne sfeer. Meerdere binnen- en buitenbaden nodigen uit tot zwemmen en relaxen. Een fijne plek om te ontspannen na een dag in de bergen, of trek er gewoon lekker een hele dag voor uit!

Felsentherme Bad Gastein
Het complex van de Felsentherme

#5. Pak de lift naar de Stubnerkogel

Sportieve wandelaars zien de beklimming van de Stubnerkogel als een uitdaging, maar je kunt deze 2200 meter hoge berg ook eenvoudig bereiken met de gondellift. Eenmaal boven geniet je van een grandioos 360 graden uitzicht op onder andere de indrukwekkende toppen van het Nationaal Park Hohe Tauern en de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. Direct bij het bergstation van de gondelbaan ligt tevens een 140 lange hangbrug die 28 meter boven de grond zweeft. Een leuke attractie voor mensen zonder hoogtevrees. 

#6. Ga op zoek naar goud

Het goudzoeken kent een lange traditie in Gastein, want het eerste goud werd al in de 14e eeuw gewonnen. En hoewel het commerciële goudzoeken al ruim een eeuw geleden gestopt is, kunnen toeristen op drie plekken in het dal vandaag de dag nog zelf op zoek gaan naar goud. Een leuke activiteit voor jong en oud. In het Angertal, bij de Alten Pöck en Waldgasthof Angertal kun je zelfstandig of onder begeleiding op zoek gaan naar het edelmetaal, en wat je vindt, mag je uiteraard houden!

#7. Neem een duik in de Gasteiner Badesee

Op een warme zomerdag is een (mid)dagje aan de Gasteiner Badesee altijd een goed idee. Het is bovendien een geliefde plek voor families met kinderen die zich hier met gemak uren kunnen vermaken. Rondom het meer is een ruime ligweide, er is een restaurant met terras en je kunt er ligstoelen en parasols huren. Verder zijn er sups en kayaks te huur en is er een duiktoren in het water. 

Gasteiner Badesee
De Gasteiner Badesee is een heerlijke plek op een warme zomerdag

#8. Beklim de Graukogel

Naast de eerder genoemde Stubnerkogel, kent het dal nog een andere karakteristieke berg met waanzinnig uitzicht: de Graukogel (2492 meter). Je kunt deze top vanuit het dal beklimmen (6 uur en 1372 hoogtemeters), maar ook de eerste hoogtemeters overbruggen met een stoeltjeslift vanuit Bad Gastein die je naar ruim 1950 meter hoogte brengt. Op die manier verkort je de tocht met ruim de helft, maar de klim naar de top blijft pittig en is met name geschikt voor de meer ervaren wandelaar. Eenmaal boven wordt je inspanning dubbel en dwars beloond, want het uitzicht is hier onovertroffen.

#9. Loop over de Zirbenweg

Geen zin om echt te klimmen, zoals genoemd in tip 8? Volg dan vanaf het bergstation van de stoeltjeslift in Bad Gastein de bordjes naar de Zirbenweg. Op dit themapad kom je langs diverse Zirbenbomen, waarvan sommige al zo’n 400 jaar oud zijn. Zirben is een bijzondere dennenhoutsoort en kent vele positieve effecten voor de gezondheid, vandaar dat het hout vaak gebruikt wordt om bedden of sauna's van te maken. Onderweg kom je langs diverse ‘bouwwerken’ van Zirbenhout: van bankjes en ligbedden tot speeltoestellen voor kinderen. Aanrader: drink een glaasje huisgemaakte Zirbenschnaps bij de Graukogelhütte.

#10. Bezoek de alm(boerderijen) van Sportgastein

Bij Sportgastein begint het Nationaal Park Hohe Tauern. Op een hoogte van bijna 1600 meter ligt hier een enorme hoogvlakte omringd door bergen van bijna 2700 meter hoog. Het is een ideale plek voor mensen die willen wandelen in een prachtige omgeving, maar op zoek zijn naar eenvoudige paden die ook toegankelijk zijn voor kinderwagens en rolstoelen. Wandel ontspannen langs de vele almboerderijen met koeien, paarden, schapen, varkens en geiten. Ongeveer tien van deze boerderijen zijn open voor publiek. Je kunt hier op zonnige terrassen genieten van plaatselijke specialiteiten die veelal op de alm gemaakt worden. 

Almen Sportgastein
Ontspannen wandelen in Sportgastein


Almen Sportgastein image widget

Zomervakantie tips